Quantcast
Channel: Ølportalen
Viewing all 1211 articles
Browse latest View live

Gull til Ægir i Australia

$
0
0

Når norske bryggerier er ute i verden og konkurrerer kommer de gjerne hjem med noen premier. Dette gjelder også Ægir og Nøgne Øs deltagelse i AIBA (Australian International Beer Awards).

Ægri plukket med seg en gullmedalje for sin Bæver, som er et samarbeidsbrygg med Beavertown. De hentet også hjem tre sølvmedaljer. Gjengen på Nøgne Ø kan klappe hverandre på skuldrene for bronsemedaljer for tre av bryggeriet trofaste slitere.

Gull, Best Speciality Beer:  Ægir/Beavertown, Bæver og Double White IPA

Sølv, Best International Pale Ale:  Ægir, Vetlebror Session IPA

Sølv, Best Porter:  Ægir, Natt Imerial Porter

Sølv, Best Speciality Beer:  Ægir, Lynchburg Natt Barrel Aged Imperial Porter

Bronse, Best IPA:  Nøgne Ø, Two Captains

Bronse, Best Stout:  Nøgne Ø, Imperial Stout

Bronse, Best Scotch Ale/Barley Wine:  Nøgne Ø, #500

Det hører med til historien at dette ikke er en konkurranse, der det kåres best, nest best og så videre, men en kvalitetskåring. Det vil si at ølene bedømmes etter gitte kriterier og tildeles priser deretter. Dette sikrer at pris deles til produkter med kvalitet og eliminerer muligheten for at en kan ende opp med pris på grunn av få påmeldte øl i klassen. Samtidig gir det muligheten for at flere øl kan få gull, sølv og bronse.

The post Gull til Ægir i Australia appeared first on Ølportalen.


Solskinn for Voss Bryggeri

$
0
0

Anledningen for besøket var lanseringen av Parkteaterets Idretts Lesk (P.I.L.), en forfriskende pale ale brygget med bjørkesaft og «humlet» med gjøksyre og bjørkeskudd i tillegg til Cascade og Chinook-humle.

Mens solen skinte over hovedstaden, tok bryggeriet over uteserveringen til Parkteateret på Grünerløkka i Oslo, i et slags uteølkrankupp. Bak kranene stod Jeanette Lillås og Dag Jørgensen fra Voss Bryggeri og serverte sol- og øltørste Løkkabeboere. I tillegg til det nye ølet brygget for Parkteateret, var det også mulig å smake flere av de øvrige ølene til Vestlandsbryggeriet.

Jeanette og Dag vil også kuppe kranene på uteserveringen til Parkteateret i morgen, søndag 24. mai, og det blir dermed nye muligheter for å smake på ølet og møte bryggerne fra Voss. Det blir også gode muligheter for å smake på Parkteaterets Idretts Lesk fremover for alle som bor i eller besøker hovedstaden. Ølet er årets sommerøl på Parkteateret, og vil være tilgjengelig fra fat.

Bildekarusell

The post Solskinn for Voss Bryggeri appeared first on Ølportalen.

Pris til Nøgne Ø

$
0
0

Dagligvareleverandørenes forening (DLF) er en interesseorganisasjon for merkevareleverandører til dagligvare- og serveringsmarkedet. De deler ut en årlig pris kalt «Årets Verdiskaper». Vinneren kåres gjennom en fagjury etter følgende kriterier:

  • Leverer på det viktigste for våre kunder
  • Merkevarebygger – tilfører våre kunder verdi gjennom sterke merkevarer
  • Innovasjon – tilfører bransjen noe nytt og spennende
  • Kunde- og forbrukerfordeler – tar tak i kunde og forbrukerbehov og tilfører verdi
  • Vekst – initiativet skal ha tilført vekst til våre kunder
  • Ledestjerne i bransjen

Årets vinner ble Nøgne Ø Det kompromissløse bryggeri. I juryens begrunnelse står det:

Nøgne Ø har bidratt til å levere på mangfold av kvalitet. Resultatet er 50 % kontinuerlig vekst siste 5 år og eksport til over 40 markeder. De har gjennom innovasjon og merkevarebygging i en utfordrende kategori hevet anseelsen for sine produkter. De har også som en åpen og imøtekommende bedrift bidratt til mangfold og et bredere tilbud, både gjennom flere konkurrenter og som vekst for sine kunder.

Vi stiller oss i rekken av gratulanter.

The post Pris til Nøgne Ø appeared first on Ølportalen.

Nervepirrende før storoppgjør i Bryggeribråk

$
0
0

Ringnes overrasket mange de de seiret over Nøgne Ø i fjor. Senere vant Oslobryggeriet hele Bryggeribråk etter å ha slått Kinn i finalen. Nå er det klart for et nytt oppgjør mellom Ringnes og Nøgne Ø. Også denne gangen møtes de to bryggeriene i de innledende rundene, og det står mye på spill for begge.

– Vi tar dette alvorlig. Det ligger mye prestisje i å gå videre i Bryggeribråk. Vi tok nok litt for lett på det i fjor, men den feilen gjør vi ikke i år. Vi er mer skjerpet enn i fjor, sier Tom Young i Nøgne Ø. Ølportalen traff ham på Håndverkerstuene – hvor slaget om å bli beste bryggeri til å sette øl til mat står – mens han smakte seg gjennom menyen før mandagens kamp. I fjor valgte bryggeriet å sette øl til maten uten å ha smakt seg ordentlig gjennom.
– Alle de små elementene i rettene betyr mye mer enn du tror. Det var galskap å ikke smake rettene, sier Young.

Også Ringes forbereder seg til mandagens kamp. Stemningsskaper i Ringnes, Sigrid Strætkvern, smakte seg nøye gjennom alle rettene i fjor. I år har hun ytterligere forsterket teamet. – Vi går til kampen med ærefrykt, for vi vet jo at Nøgne Ø har både flinke folk og mange gode øl. Tidligere har jeg smakt menyene alene, men har denne gangen sparret med tre av våre ølsommelierer, forteller Strætkvern til Ølportalen.

Nerver før kampen

Nøgne Ø har stor respekt for Ringnes som utfordrer i Bryggeribråk. Bryggeriet delte ikke oppfatningen som flere hadde om at det kom til å bli rått parti. – Det var tungt å tape for Ringnes, men vi tapte for en meget verdig vinner. Sigrid var fantastisk til å presentere ølene som var valgt ut, og de passet også meget godt til maten, forteller Young.

Før mandagens kamp, er nervene klart til stede. – Vi var glade for at vi fikk møte Ringnes igjen. Vi vil jo gjerne ha revansje for fjorårets tap. Samtidig var det ikke den enkleste motstanderen å få i første runde. Det er ikke bare bare å møte fjorårets vinner av Bryggeribråk i første runde, sier Young. – Det vil være en stor fjær i hatten hvis vi skulle slå Ringnes. Vi vet at det er en sterk motstander vi møter, og vi tar ingenting for gitt, sier Young mens han legger den siste finpussen på strategien.

Kampen mellom Ringnes og Nøgne Ø er den femte kampen i de innledende rundene av årets Bryggeribråk, der totalt 16 bryggerier deltar. Ved publisering av denne saken var det fortsatt noen få billetter igjen til mandagens bråk.

Sigrid Strætkvern og Rolf Tore Vik

Også i fjor møtte Ringnes og Nøgne Ø hverandre i første runde av Bryggeribråk. Den gangen var det Sigrid Strætkvern og Ringnes som gikk av med seieren over Rolf Tore Vik og Nøgne Ø.

The post Nervepirrende før storoppgjør i Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Pop Up Ølstove

$
0
0

«Pop Up»-restauranter er inn i de store byene i verden. De dukker opp, serverer mat og drikke noen uker og forsvinner igjen. I Norge har vi sett lite til dette og det må en gjeng jærbuer til for å få i gang en Pop Up Ølstove.

Ølstova ligg i Storgata 16 på Bryne og er en del av «Jærnåttå», som arrangeres kommende helg. Du må ha gyldig billett til «Jærnattå» for å bli værende etter 20:00.

Vi konstaterer at jærbuen atter en gang beviser at de ikke er så sidræva som byfolket lenger nord hevder og ønsker dem lykke til.

The post Pop Up Ølstove appeared first on Ølportalen.

Haandbryggeriet ølfestival for fjerde gang

$
0
0

Fredag 29. mai og lørdag 30. mai åpnes fatene igjen på Haandbryggeriets ølfestival, denne gang i nye bryggerilokaler på Brakerøya i Drammen.

– Festivalen arrangeres på det nye bryggeriet på Brakerøya og vil foregå i et stort telt med mer enn 600 sitteplasser tilknyttet bryggeribygningen. Det blir også arrangert omvisninger på bryggeriet gruppevis, hvor vi forteller om bryggeprosessen, og litt historie. Vi ser fram til å vise fram det nye bryggeri, sier salgssjef i Haandbryggeriet Ole Richard Lund.

Ole Richard Lund. Foto.

Festivalsjef for Haandbryggeriet Ølfestival Ole Richard Lund

Lund gleder seg til festivalen og har to ting han spesielt vil trekke frem:

– Vi er veldig fornøyd med å ha Gänstaller Bräu fra Franken i Tyskland. Andreas Gänstaller brygger noe av det beste lagerølet som kan oppdrives, kan Lund fortelle.

Når det kommer til øl trekker han frem den nye samarbeidspilsen fra Aass og Haand som Ølportalen tidligere har omtalt.

– Ufiltrert og upasteurisert «limited edition» pils brygget på Aass’ mikrobryggeri av Jens Maudal og Terje Aass. Historisk samarbeidsbrygg mellom Aass og Haandbryggeriet, forteller salgsjefen.

På utsagnene til Ole Richard Lund skulle man kanskje tro at dette dreide seg om en «pilsfestival», men dere som kjenner festivalen fra tidligere år veit selvsagt bedre. Her blir det nok å meske seg med også for alle som liker overgjæret øl.

Bryggeriene som kommer til årets festival er:

  • Fantome
  • Partizan Brewing
  • Picobrouwerij Alvinne
  • Brasserie Du Mont Saleve
  • Naparbier
  • Närke Kulturbryggeri
  • Beavertown
  • Brouwerij Kees
  • Nøisom Craft Beer
  • Gänstaller Bräu
  • Buxton Brewery
  • Thornbridge
  • Amager Bryghus
  • Brodies
  • Klostergården Håndbryggeri
  • Haandbryggeriet
  • Aass bryggeri

I tillegg til mye god øl blir det også god mat fra Dønn Ærlig som blant annet vil servere helstekt lam fra grillen, samt pulled pork, burgere og annet. Det vil også bli egen sigarstand.

Fortsatt ikke kjøpt billett sier du? Gjør det her.

Les hvor vellykket festivalen var i 2013 her og hvor bra festivalen var i 2014 her.

Årets festivalplakat:

Festivalplakat 2015.

The post Haandbryggeriet ølfestival for fjerde gang appeared first on Ølportalen.

Ægir går for boks

$
0
0

Ægir Bryggeri er godt i gong med å sonderingar for å få montert ei bokslinje. Dei er i kontakt med leverandørar i USA og Italia, for å sjekke ut mulige løysingar og prisar. Samstundes jobbar dei med å få oversikt over kva endringar som må gjerast i bryggeriet for å få plass til ei bokslinje, og samstundes ha best mogleg flyt i produksjonen.

Bryggerisjef Evan Lewis fortel at dei håpar å ha linja på plass tidleg i 2016, eller om alt fell på plass rundt årsskiftet. Det er fyrst og fremst 0,33 liters boksar dei vil satse på. Dette vil saman med 0,5 liter flaskene dei har i dag gje ein betre fleksibilitet i tappinga.

Evan er oppteken av at boks har ein del positive sider, som flasker ikkje har. Først og fremst er boksane heilt lys og lufttette, noko flaskene ikkje er. I tillegg er dei 100% gjenvinning bare og går inn i dagens pantesystem. Dei har mindre vekt og det går fleire liter øl på ei pall om ølet er på boks. Totalsummen av dette er eit produkt som held seg friskt lenger og en jamnare kvalitet hos sluttbrukaren, uansett korleis produktet har vore behandla på reisa dit. I tillegg kjem sjølvsagt ei mindre miljøbelastning.

Ægir har klare dei første utkasta til design på boksane, men ynskjer ikkje å dele desse med våre lesarar før ting er heilt på plass.

 

The post Ægir går for boks appeared first on Ølportalen.

Nøgne Ø fikk revansje i Bryggeribråk

$
0
0

Det ble en jevn og spennende kamp mellom Nøgne Ø og Ringnes i Bryggeribråk på Håndverkerstuene mandag kveld. Til slutt var det Grimstad-bryggeriet som gikk av med seieren, og de fikk med det revansje for tapet i fjorårets Bryggeribråk.

Ringnes vant forretten, mens Nøgne Ø klarte å samle flest stemmer til hovedretten. Seieren kom med desserten – mandelis med mandelkrem og karamelliserte epler – hvor bryggeriet satset på sitt nye øl Quadruppel. Med to år på rødvinsfat og en alkoholstyrke på hele 15,5 prosent, var dette et øl som fikk selv Ringnes’ moderne klassiker Julebokk fra 2014 til å virke som et øl i lettvekterklassen.

– Vi skulle selvfølgelig gjerne ha vunnet, men vi møtte en sterk motstander i kveld, sa stemningsskaper i Ringnes, Sigrid Strærtkvern, til Ølportalen etter at nederlaget var et faktum. Men selv om det ble tap, var hun veldig fornøyd med arrangementet. – Ved å rette oppmerksomheten mot øl og mat i kombinasjon gjør dette arrangementet alle bryggeriene til vinnere, understreket hun.

Nøgne Ø var naturlig nok strålende fornøyd med seieren. Casper Sørensen, som representerte bryggeriet for kvelden, nærmest hoppet av glede og tok en seiersrunde rundt i lokalet etter at bryggeriet ble utropt som kveldens vinner. Nå kan Sørlandsbryggeriet rette blikket fremover mot neste runde. Konkurransen er ekstra hard i år med 16 deltagende bryggerier fra hele Norden. – Vi tar en kamp av gangen, svarte Sørensen på spørsmål om bryggeriet nå går for hovedpremien i Bryggeribråk. Samtidig som han er klar over at konkurransen fremover er tøff, er han også klar på at Nøgne Ø har stor appetitt på flere seire. – Alle bryggeriene som er med har et sterkt ønske om å vinne Bryggeribråk. Det har også vi, smilte han.

Neste uke møter Haandbryggeriet danske Hornbeer til en ny kamp i Bryggeribråk.

The post Nøgne Ø fikk revansje i Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.


Norsk-fransk samarbeidsøl

$
0
0

I forbindelse med Brasserie du Mont Salèves besøk på Haand Ølfestival i Drammen i slutten av mai har de også vært på besøk hos nestoren i norsk haandverksøl, Nøgne Ø. Der har de sammen brygget en øl som etter sigende bør ha en vanvittig humlearoma med hele 1000 gram humle tilsatt per hektoliter vørter i whirlpoolen. Likevel har ølet en beskjeden IBU på 10, og en alkoholprosent på 4,5. Ølet blir derfor et lettdrikkelig og forfriskende øl skal vi tro Edvard Hortemo hos Nøgne Ø.

– Ølet blir et lettdrikkelig, fruktig, humledrevet, brettgjæret, infisert og forfriskende øl for sommeren. Navnet er foreløpig ikke avklart, ei heller behovet for tørhumling, men ølet har arbeidstittelen «Something Wild», forteller Hortemo til Ølportalen.

At Brasserie du Mont Salève la turen innom Grimstad er ingen tilfeldighet. Allerede i juli 2014 var Kjetil Jikiun på besøk hos bryggeriet i Frankrike og brygget en aprikos-saison, i samarbeid også med Fleur de Malts. Nå var tiden moden for å gjenyte gjestfriheten, og torsdag 28. mai ble kokekjelen satt i gang. I følge Hortemo hos Nøgne Ø gjøres det litt ut i bryggingen noen modifiseringer på oppskriften før bryggingen gjennopptas.

Folk fra Brasserie Du Mont Saleve og Nøgne Ø. Foto.

Brasserie Du Mont Saleve og Nøgne Ø har brygget øl sammen. Foto: Nøgne Ø

Hvorfor dette skjer og hva som bestemmes, blir spekulasjoner fra Ølportalens side, men det kan jo være fordi ølet i utgangspunktet var litt «for vanlig» og kanskje lignet for mye på noen av Nøgne Øs eksisterende butikkøl, og at bryggeteamet derfor bestemte at ølet skulle humles mye i whirlpoolen for en kraftig humlearoma, samt infiseres for å få et mer syrlig preg og dermed skille seg fra de andre butikkølene i Nøgne Øs portefølje.

Hvordan ølet endelig blir er foreløpig usikkert, men at Nøgne Ø krysser fingrene for at dette blir en vinner i sommer er sikkert. Så får vi håpe for deres del (og for oss som liker godt øl) at ølet blir så vellykket som de håper.

The post Norsk-fransk samarbeidsøl appeared first on Ølportalen.

Ølforedrag i Risør

$
0
0

13. juni blir det ølforedrag med Hugo Ivan Hatland på Det Lille Hotell i Risør. Foredraget er det første i det arrangørene håper kan bli en lenger serie. – Vi har flere foredragsholdere som har sagt seg villige til å komme til Risør, og vi ser nå på mulige datoer, forteller Jan Ove Steinsvik. Steinsvik, som til daglig driver det nye Gulating-utsalget i Arendal, ser frem til et spennende foredrag i Sørlandsbyen.

Hatland utga i fjor boken «Den norske ølrevolusjonen» sammen med Gahr Smith-Gahrsen og Skjalg Ekeland. I tillegg er han mannen bak ølbloggen Godt i glasset, og han skriver for Ølportalen og er en av dem som driver Vestkast, Norges første podcast om øl og ølbrygging. Det er med andre ord en erfaren ølhund som tar turen til Risør.

Foredraget vil handle om øl i Norge, om hva det har vært og om hva det er i dag. Hatland vil trekke linjene helt tilbake til før vår tidsregning og går gjennom ølbryggekunsten opp gjennom tidene, inkludert den industrielle ølrevolusjonen på 1800-tallet, pilsens overtakelse av markedet på 1900-tallet og ender til slutt med ølrevolusjonen som har skylt over landet de siste ti årene.

– På 1800-tallet hadde vi faktisk bryggerier med navn som Norway Pale Ale Brewery og Christiania Porterbryggeri, men disse gikk konkurs, og øltypene har ikke fått fotfeste i Norge før de siste årene. Den norske ølhistorien er veldig interessant, og mange vil nok få seg et par overraskelser. Jeg er veldig glad i anekdoter, og dem skal folk få en del av, forteller Hatland.

I tillegg til foredraget, vil det bli muligheter til å få kjøpt en rekke godbiter. Den største godbiten av dem alle, er at arrangørene har fått tak i noen flasker med Westvleteren 12. Dette ølet er flere ganger kåret til verdens beste øl av Ratebeers brukere, og har oppnådd en nesten mytisk status, da det er et øl som det produseres lite av hvert år, i tillegg til at det offisielt kun er for salg fra klosteret hvor det brygges.

De som er interesserte i å få med seg foredraget med Hatland, må kjenne sin besøkelsestid. Påmeldingsfristen er førstkommende onsdag, og det må være minst 20 påmeldte for at arrangementet skal gjennomføres som planlagt.

The post Ølforedrag i Risør appeared first on Ølportalen.

Haanden som går

$
0
0

I et stort hvitt telt utenfor Haandbryggeriets nye lokaler på Brakerøya like utenfor Drammen stimlet øltørste, ølentusiaster, ølnerder og ølnysgjerrige sammen nå i helgen.

HaandFestival 2015 var den fjerde i rekken, og publikum sviktet ikke til tross for at været ikke viste seg fra sin aller beste side. På fredag var det riktignok høvelig vær, men lørdagen var preget av regn. Værgudene hindret imidlertid ikke festivalen fra å trekke 1200 besøkende om fredagen og hele 1600 neste dag. Det vil si at 2800 mennesker i løpet av helgen fikk anledning til å smake på et bredt utvalg øl fra 16 ulike bryggerier, både norske og utenlandske.

Terje Aass på Haand Ølfestival

Terje Aass serverte øl til festivaldeltakere, inkludert samarbeidsbrygget «Jens & Terje» og sin egen dobbel IPA.

Øl for alle ganer

Årets HaandFestival var preget av at øl-Norge har blitt mer modent. De store «øl-stuntene» glimret med sitt fravær, og publikum kunne velge mellom et assortert og svært bredt utvalg uten at ekstremølene utgjorde hovedtyngden av sortimentet. Riktignok stilte svenske Närke Kulturbryggeri med sin tungvekter Kaggen Stormaktsporter (denne gangen ikledd bringebær) men ellers var det relativt lite øl med ekstrem alkoholprosent, fatlagret på kreative måter eller med skyhøye forventninger knyttet til seg, slik tendensen på denne og lignende festivaler har vært tidligere.

På grunn av bra salg på fredagen måtte enkelte bryggerier gå løs på lørdagsmenyen utover kvelden – og naturlig nok gikk disse tidlig tomme på dag to. Ei heller var det voldsomt mange surøl, som Gose eller Berliner Weisse-utgaver blant utstillerne, og tydelige trender – som et høyt antall variasjoner over temaet saison, for eksempel – var heller ikke å spore på tavlene. Noen eksperimentelle stiler som «Dark Smoky Saison» (Brasserie du Mont Salève) eller «Imperial India Brown» (Beavertown) kunne riktignok friste dem som ikke var fornøyd med gamle travere, men ellers var det tydelig at mange av bryggeriene heller ville vise fram mye av basis-sortimentet sitt framfor å ta med eksklusive ekstremøl til festivalen.

Med andre ord var nerdefaktoren noe lavere enn foregående år, og publikum bar også preg av å ha et stort segment av «vanlige» øldrikkere heller enn spesielt interesserte. Et lite minus var imidlertid tappelinjenes temperatur, som konsekvent var skrudd alt for langt ned. Dette førte til at man for eksempel måtte holde iskald imperial stout i hendene over lengre tid før den var i drikkeklar modus, noe som Ølportalen hørte gjentatte bemerkninger om.

Närke Kulturbryggeri på Haand ØlfestivalIndustri og haandverk

En snakkis på festivalen var et samarbeidsbrygg som for noen antagelig var like etterlengtet av enkelte som uventet for andre: Aass/Haandbryggeriets «Jens og Terje». Denne pilsneren, som er brygget hos Aass, er av klassisk type, men ufiltrert/upasteurisert og med en liten større dose (amerikansk) humle enn det som er vanlig.

I tillegg fridde Aass til publikum med en dobbel IPA på 8,8 prosent, så det er tydelig at det store Drammensbryggeriet ser verdien av å pleie det allerede gode forholdet til Haandbryggeriet som de har hatt i mange år. Det sier også en del om den stadig større integrasjonen mellom de tradisjonelle pilsbryggeriene og de små håndverksbryggeriene som har vært på agendaen i økende grad de siste par årene, og det blir neppe siste gang vi ser slike prosjekter materialisere seg.

Boden til FantômeGod stemning – null fyll

Til tross for at de mest ivrige festivalgjengerne kunne kose seg med ølsmaking i hele 10 timer på lørdagen, og at lydnivået sakte gikk opp i løpet av kvelden, fulgte HaandFestival 2015 seg inn i den gode tradisjonen vi etter hvert har fått etablert her til lands ved denne type arrangementer: god stemning, null fyll.

Stemningsskapende var også Gustav Jørgensen med sitt «Gustav’s Corner» – inne på bryggeriet loste Gustav nysgjerrige publikummere igjennom historien til festivalens bryggerideltagere, ledsaget av et utvalgt sortiment av smaksprøver. Sultne festivalgjengere kunne i tillegg spise cateringmat fra Dønn Ærlig Mat, som stort sett leverte næring i fast form i hakket over det man vanligvis forbinder med dette segmentet av restaurantbransjen. Etter å ha oppdaget omfanget av serveringer «the hard way» på fredagen (lange køer) satte de alle kluter til på lørdag og sørget for at blodsukkeret til Haandgjengerne ikke bare bestod av maltose. For de røykesugne hadde Cigar.com en utsalgsstand som leverte håndverkstobakk i flere prisklasser, men været som kunne ha lokket folk ut for å teste varene la nok en demper på utfoldelsen. I tillegg førte nevnte vær til at «alle» var inne i teltet i stedet for å benytte seg av uteplassene, noe som igjen betød til tider trange forhold – særlig om lørdagen da regnet holdt seg stabilt utover dagen.

Mange benyttet seg også av de kontinuerlige bryggeriomvisningene inne i selve produksjonsanlegget til Haandbryggeriet, der kyndige guider fortalte om prosessen med å brygge øl samt detaljer om bryggverk, sortiment og annet for dem som var spesielt interesserte. Dette var et plaster på såret til alle dem som følte litt på at de denne gangen, i motsetning til tidligere, ikke fikk være på festival inne i selve bryggeriet.

Alt i alt gikk arrangementet «på skinner», men uten særlig «wow-faktor» eller de helt ekstraordinære innslagene. Publikum var likevel fornøyde og blide, og mange fikk nok både spesielle og gode ølopplevelser på Brakerøya i helgen. Her er noen av dem:

5 på festivalen

  1. Hva synes du om arrangementet som helhet?
  2. Hva er det beste ølet du har drukket hittil?
  3. Hvilket bryggeri har gitt best totalinntrykk på festivalen?
haandolfestival-2015-5 Sigurd Fossland (37)
  1. Gøy å treffe andre ølinteresserte folk. Opplegget virker proft og det er bra utvalg av øl.
  2. Thornbridge Cocoa Wonderland, sammen med sjokoladekake fra Dønn Ærlig Mat (Porter)
  3. Klostergården Håndbryggeri
haandolfestival-2015-4 Kristin Andersen (53)
  1. God stemning, masse folk, bra opplegg. Polettsystemet fungerer veldig godt.
  2. Buxton Two Ton (Double IPA)
  3. Närke Kulturbryggeri
haandolfestival-2015-3 Tine Tronsgaard (25)
  1. Det gir et bra inntrykk av Drammen. Litt harry-faktor er det jo, men trivelige mennesker, god stemning og mye rart øl!
  2. Husker ikke helt navnet, men det var en IPA fra Buxton tror jeg. (IPA?)
  3. Haandbryggeriet, siden de er så flinke til å arrangere festival
haandolfestival-2015-2 Ole Rummelhoff (52)
  1. Veldig bra arrangement, men savner litt at det ikke lenger er inne i bryggeriet. Mye godt øl, god stemning.
  2. Beavertown Bloody ‘Ell (IPA)
  3. Närke Kulturbryggeri
haandolfestival-2015-1 Øyvind Wik (35)
  1. Synes det var bedre tidligere år, det er trangere plass, særlig rundt bryggeriene der man ikke får så god anledning til å snakke med bryggerne. Ellers er det veldig trivelig med mye godt øl.
  2. Partizan Blue Quad (Quadrupel)
  3. Beavertown

The post Haanden som går appeared first on Ølportalen.

E.C Dahls er på jakt etter nøkkelpersonell

$
0
0

Vi har tildigere skrevet om hvilke planer Ringnes/Carlsberg Group har for bygningene i Strandveien i Trondheim, som har huset og fortsatt vil huse E.C. Dahls bryggeri. Nå har det kommet så langt i prosessen at de har bestilt bryggverk på 50 HL fra BrauKon og tappeanlegg fra Comac. Dermed mener det det også er på tide å få tak i noen av nøkkelpersonene når det gjelder driften av anlegget.

Den mest opplagte her er selvsagt bryggmesteren, men de er også på jakt etter en «Brewery Ambassador». Dette er en stilling tett knyttet til opplevelsessenteret og personen som får denne vil etter det vi forstår fungere som både en katalysator for hva som skal skje her og som et bindeledd til selve bryggeriet og resten av Ringnes-systemet.

E.C Dahls/Ringnes har ønske om å få besatt begge disse stillingene i løpet av høsten, slik at de kan være med på detaljutforming av senter og bryggeri og montering av bryggeri. Bryggeriet kommer på nyåret 2016 og åpning av opplevelsessenteret er planlagt i august 2016.

Brew Master

Her går det vidt ut og ønsker søkere både fra innland og utland, internt fra Carlsberg Group og eksternt. Arbeidsoppgaver som beskrives er:

  • Oppfølging av installasjon av bryggverk, tanker og tappelinje.
  • Daglig drift av bryggeriet.
  • Ledelse og oppfølging av bryggere og annet personell i bryggeriet.
  • Ansvar av den kreative prosessen i bryggeriet
  • Ansvar for logistikk av bryggevarer.
  • Være tilgjengelig for media når dette er ønskelig.
  • Være med på å skape en sykker, morsom og arbeidsplass med en god samarbeisånd.

Ønskede kvalifikasjoner er:

  • Utdanning fom brygger.
  • Minst fem års erfaring som profesjonell brygger.
  • Erfaring med å kvalitetskontroll, laboratorie-arbeid og gjærbehandling.
  • Erfaring med å leda andre i et bryggeri.
  • Erfaring med å med både manuelle og automatiserte bryggeprosesser.
  • Snakke og skrive engelsk.

Søknadsfrist er 30 juni. Detaljer finner du her.

Brewery Ambassador

Her er de selvsagt på jakt etter en utadvendt person, men også en som har orden på sakene og kan ta ansvar for en del mer enn seg selv.

  • Markedsføre E.C. Dahls i Norge og utlandet ved å, blant annet:
    • Representere bryggeriet på festivaler, messert og andre arrangementer
    • Lede smakinger og trening av kunder og ansatte.
    • Være vert/vertinne ved øl-middager.
    • Lede presentasjoner av nye produkter fra bryggeriet.
    • Lede pressekonferanser og andre begivenheter for pressen.
  • Utvikle, sammen med restauranten i opplevelsessenteret, en levende og spennende atmosfære på opplevelsessenteret.
    • Utarbeide og ta i bruk planer for oppstart.
    • Administrere rutiner for besøk og tilhørende booking-system.
    • Aktivt promotere besøksporgrammet til mulige kunder.
    • Utvikle og vedlikeholde trykket materiell.
  • Utvikle og vedlikeholde E.C. Dahls kommunikasjonskanaler:
    • Sosiale medier, som Twitter, Facebook og Instagram
    • ecdahls.com, for bryggeriet internasjonale og nasjonale kunder
  • Utarbeide nye planer for bryggeriets produkter og fremme salg av disse.
  • Utarbeide oversikt over viktige salgskanalaler og kunder og utføre salgsarbeid sammen med Ringnes’ salgsavdeling.
  • Lede implementeringen av nytt design for produktrekken.

Søknadsfristen er 30. juni. Detaljer finner du her.

 


(alle beskrivelser av stillinger og oppgaver i denne artikkelen er artikkelforfatterens tolkninger av de engelske utlysingene fra E.C. Dahls)

The post E.C Dahls er på jakt etter nøkkelpersonell appeared first on Ølportalen.

Færder på Færder’n

$
0
0

Industripils blir ikke å oppdrive på Færderseilasens lørdagsfest. Det er nemlig Færder mikrobryggeri som skal stå for all ølservering.

Vi ser stadig at håndbrygget øl er representert på store og små arrangementer rundt om landet, men da gjerne side om side med pils fra et av de større norske bryggeriene. Seilerne som legger til kai i Horten lørdag 13. juni har derimot ikke pils å velge i, da det kun blir øl fra Færder. Vil dette bety at de som vil ha en ankerpils, heller velger vin eller musserende, eller vil de åpne øynene for a det også finnes mye annen øl enn pils. Vi måtte høre hva Mathias Krüger i Færder mikrobryggeri hadde å si om saken.

– Interessant for mikroøl-Norge

– Når det gjelder Færderseilasen er det et interessant forsøksprosjekt for hele mikroøl-Norge, fordi dette må være et av de største arrangementene som ikke er ølfokusert som selger kun mikroøl. Vi lurer veldig på hva forbrukerne vil synes når de ikke får Hansa eller Ringnes pils, sier sjefsbryggeren i Færder.

Færder bilde 2-1

Bryggesjef Mathias Krüger, helt til venstre, vil være tilstede på festen og servere øltørste seilere Færder-øl

Krüger mener selv at Færder i bunn og grunn brygger ganske milde og balanserte brygg.

– Vi er veldig spente på mottakelsen, men vi er ikke livredde. Vår Skjærgård er en ale, men den er clean og ikke veldig fruktig, og vi tror at den vanlige pilsdrikkeren, hvis han fortsatt eksisterer, ikke lar seg skremme av det ølet. Vi tar med Pale Ale og Belgisk Lys på tapp også, og her får de som vil ha det henholdsvis mer bitterhet og humlearoma og mer hvete og belgisk preg, forklarer Mathias Krüger.

– Fin profilering

Så hvordan klarer et mikrobryggeri «å feie» unna alle de store industribryggeriene og få enerett på et slikt arrangement?

– Vi snakket med KNS (Kongelig Norsk Seilforening) som er arrangøren for Færdern og de som er ansvarlige for serveringen i målområdet i Horten. De var veldig interessert i å prøve med øl fra Færder, og i løpet av samtalene ble det klart at det ikke var noen grunn til å ikke gå for kun øl fra Færder! Navnet og vår beliggenhet har selvfølgelig mye med saken å gjøre, kan bryggesjefen fortelle.

– Å være til stede på Færdern gir oss selvfølgelig en veldig fin profilering. Maritime signalflagg og en seilas som går i vår skjærgård passer veldig bra for vårt bryggeri.
Hvis du i Horten i morra, men ikke har seilt Færderseilasen skal det likevel være mulig å komme inn og delta på festen. Det er konserter og annet opplegg og stor stas i byen denne lørdagen. Er du der har du ogs mulighet til å diskutere øl med bryggesjefen selv, da Mathias Krüger kommer til å være til stede og servere øltørste seilere.

The post Færder på Færder’n appeared first on Ølportalen.

Klart for åpning av BD57

$
0
0

Etter tre måneder med oppussing og klargjøring av lokalene, er det nå klart for åpning av Norges første BrewDog-bar i Markveien på Grünerløkka. I forrige uke kom skjenkebevillingen i orden, og onsdag – 17. juni – åpner dørene for publikum for første gang. Eierne Maya Borrevik og Jan Thomas Nybak håper på mange folk og god stemning til åpningen.

I Norge blir baren hetende BD57 for å unngå konflikt med norsk alkohollovgivning. BrewDog-logoen vil også være fraværende, både ute og inne. – Folk som har besøkt BrewDog barer i andre land vil nok kjenne seg igjen og kunne se at dette er en BrewDog-bar, sier Borrevik til Ølportalen. – Vi har fått inn mange dyktige folk til å jobbe i baren. Nesten alle som jobber der brygger selv, og alle har god kunnskap om øl og bransjen. Kunnskap hos bartenderne er nettopp noe av det som kjennetegner en BrewDog bar, uttdyper Nybak.

Estetikken i lokalet vil også virke gjenkjennelig fra andre BrewDog barer som er etablert. Lokalet er pusset ned til mursteinen, og det er en stor grad av gjenbruk av materialer i interiøret. Blant annet er deler av veggene og sitteplassene bygget opp med gammelt gymgulv. Det er også mye grafitti-kunst på veggene. Artisten «Fisher», som har utsmykket de fleste BrewDog-barene i verden, har fått utfolde seg i det nye lokalet på Grünerløkka. Flere lokale kunstnere har også bidratt til å gi liv til lokalet.

Her, i Markveien 57 på Grünerløkka i Oslo, kommer Norges første BrewDog-bar, «BD57».

Her, i Markveien 57 på Grünerløkka i Oslo, kommer Norges første BrewDog-bar, «BD57». FOTO: Ove Haugland Jakobsen

Vestlandsøl

I baren blir det 20 linjer med fatøl. Den siste linjen er også splittet slik at det er mulig å sette på en «humlekanon», kjent fra andre BrewDog-barer. Til åpningen vil det være hovedfokus på øl fra BrewDog. Blant annet vil Paradox Islay, IPA is Dead-serien og Abstrakt:18 være tilgjengelig. BD57 satser også på alkoholfritt på fat ved å tilby Nanny State.

Det blir andre spennende ting på fat til åpningen. Blant annet kommer Nøgne Øs Sparkling Sake på fat. Det samme gjør sideren til Egge Gård. Fremover kommer det til å bli jevnlig utskiftning av øl i baren, både fra norske og utlandske bryggerier, i tillegg til at det selvfølgelig alltid vil være en rekke øl fra BrewDog tilgjenelig.

– Vi har begge mange kontakter på Vestlandet, og vi er veldig glade i de vestlandske bryggeriene som har blitt etablert de siste årene. Særlig Voss og 7 Fjell vil fort bli å finne hos oss. Vi synes også Lindheim Ølkompani lager mye godt øl, og vil ta inn øl fra dem, forteller Nybak. BD57 vil også importere en rekke øl selv for å få tak i ekstra sjeldne godbiter. – Vi vil ha en egen bil for å kjøre rundt i Skandinavia for å få tak i godt øl. Vi er begge glade i surøl, og det blir nok også en tur til Belgia med bilen, sier Nybak, som lover at det alltid vil være en utvalg av surøl i baren.

Krankupp

I tillegg til baren, vil det bli satset på å få flere aktiviteter hver uke. Lokalene til BD57 går over to etasjer, og underetasjen vil bli brukt til en rekke arrangementer. – Her ønsker vi å arrangere ølsmakinger, 3-retters menyer med øl, smakinger med øl og whisky sammen, og smakinger med øl og sjokolade og øl og ost. På sikt vil vi også ha akustiske konserter og andre kulturelle arrangementer. Vi vil blant annet ha byttemarked og invitere inn lokale kunstnere, forteller Borrevik.

– Vi ønsker å bidra til lokalmijløet. Oslo begynner å bli veldig bra på ølfronten, men vi tror at vi kan gi et godt bidrag til miljøet, sier Nybak. Også i baren vil det bli aktiviteter. Borrevik og Nybak satser på å få til flere krankupp. Øverst på denne listen står Voss Bryggeri og Lindheim Ølkompani.

The post Klart for åpning av BD57 appeared first on Ølportalen.

4 x Sommer

$
0
0

En del bryggerier lager sommerøl. Det blir da ofte en gjentagelse av fjorårets og gjerne en lys lager eller, for de litt mer vågale, en pal ale. Nøgne Ø er ikke verre på det enn at de kommer med 4 forskjellige sommerøl i år. Alle i butikkstyrke og ingen av dem i de to nevnte stilene (i alle fall om en er litt snill angående IPAen).

Om det er beslutningsvegring, anarki eller rett og slett lyst til å slippe fri skapertrangen som ligger bak vet vi ikke, men Nøgne Ø kjører for tiden en runde der alle bryggerne får brygge det ølet de selv ønsker. Et opplegg som blant annet har gitt oss Dragonwort. 3 av sommerølene har blitt til som en del av denne friheten, mens den siste er et samarbeidsbrygg mellom Nøgne Ø og spanske Naparbier.

Nøgne rolftorevik

Rolf Tore Vik

Sourweisse er brygget av Rolf Tore «Toa» Vik. Den beskrives som syrlig, frisk og lettdrikkelig. Han forteller at han smakte sin første berlinerweisse i København for mange år siden og har hatt lyst til å brygge den lenge. Nå bød omsider muligheten seg. Sourweisse er ikke en ekte berlinerweisse, men «Toas» tolkning av stilen. Timingen kunne neppe vært bedre, ettersom berlinerweisse ser ut til å være årets in-øl.
3,5% / 8 IBU

Nøgne runekarlsen

Rune Karlsen

Strandhogg er brygget av Rune Karlsen og han beskriver den slik: «Tenk deg en varm dag. Det er stille. Du kjenner en svak bris av sjø. Solen steiker. Du lukker øynene og tar en slurk…» Ølet beskrives som lett syrlig, lett saltet og smaksatt med bjørnebær. At det ble bjørnebær er selvsagt ikke helt tilfeldig for som bryggeren sier: «På den «nøgne ø» vil man kunne plukke bjørnebær på sensommeren…
4,0% / 5 IBU

Paul Arvid Håstø

Paul Arvid Håstø

Rabarbrablonde er brygget av Paul Arvid Håstø. Han  forteller at han tenkte noe syrlig måtte passe perfekt på en varm sommerdag og dermed kom ideen om et rabarbraøl. Utfra beskrivelsen er vi en enige i at det bør være et passende øl til å ta med når en finner seg en plass i solen og sitter der og lar tankene vandre. Muligens vandrer de tilbake til barndommens rabarbra og sukker i pose….
 4,5% / 8 IBU

Edvard Hortemo

Edvard Hortemo

Session IPA er resultatet av at Kjetil Jikiun i fjor var i Spania og brygget Black Rain sammen med Juan A. Rodrigues Pineda på Naparbier og at Juan i år har vært på gjenvisitt i Grimstad. Han har sammen med Edvard Hortemo snust seg gjennom det meste av Nøgne Øs humlebeholdning og de endte opp med en Session IPA med Wakatu, Kohatu og Dr. Rudi. Alle fra New Zeeland og sammen gir de et øl som etter sigende lukter av ferskpresset sitron og litt furunål.
4,7% / 20 IBU

Ølene vil bli tilgjengelige fra begynnelsen av juli. Ettersom de ikke er listet sentralt fra butikkjedene må de som ønsker å smake dem oppsøke spesialbutikker eller dagligvarebutikker med spesielt godt ølutvalg. De vil også bli tilgjengelige for utelivsmarkedet.

The post 4 x Sommer appeared first on Ølportalen.


Austmann søker ambassadør i Trondheim

$
0
0

Austmann Bryggeri har vind i seilene for tiden og er på jakt etter en medarbeider som kan kjøre smakinger, omvisninger og kurs i Trondheimsområdet. De er på jakt etter en dedikert person som ikke er redd for å ta i et tak, og som er genuint interessert i øl.

Bryggeriets utlysing ser ut som dette:

 

Beer-Ambassador-position

 

En litt mindre seriøs variant finner du her.

The post Austmann søker ambassadør i Trondheim appeared first on Ølportalen.

Grünerløkka Brygghus vokser

$
0
0

Grünerløkke Brygghus har nylig installert 3 nye gjæringstanker, hver på 4 000 liter. Fra før har de 5 tilsvarende tanker og 3 på 3 000 liter. Dette gir i tillegg til økt kapasitet rent volummessig, også en økt fleksibilitet. De regner nå med å kunne komme opp mot 300 000 liter i året om det skulle bli nødvendig. Selve bryggingen skjer på et 1 000 liters anlegg, der de kan kjøre 2 batcher gjennom på ca. 9 timer. Den økte kapasiteten kan bli nødvendig ettersom de nå også vurderer mulighetene for å eksportere. Dette blir gjort sammen med distributøren Cask. De snuser også litt på butikkmarkedet.

Det vil også bli startet et nytt utested, Vespa & Humla, som blir en utvidelse av Café Vespa. Målet er å lage en bydelskro på Rhodeløkka som er åpen fra morgen til kveld, med servering av helgrillet kylling og porchetta fra roterende grill og annen god mat. Fellesnevneren i menyen vil være at det er mat som passer til øl fra bryggeriet og øl fra gjestetårnene de planlegger å installere. Omvisninger på bryggeriet og kombinasjonsmenyer med øl og mat står også på programmet.

Neste prosjekt er fatlagring. Det regner vi med å komme tilbake til.

The post Grünerløkka Brygghus vokser appeared first on Ølportalen.

Variert i julislippet

$
0
0

Det er stor variasjon i julislippet til Vinmonopolet, både når det gjelder bryggerier og stilarter. Slippet inneholder alt fra lyse sommerlige til, til de kraftigere, mørke stoutene. Av den første typen finner vi blant annet Lervigs nye Saison – i tillegg til at det kommer en rekke pilsnerøl på listene – mens av de kraftigere finner vi amerikanske Boulevards Imperial Stout fra deres Smokestack-serie.

Som vanlig er det flest nyheter i bestillingsutvalget, men det kommer også en rekke spennende nyheter på polets standardlister. Fra de norske bryggeriene finner vi øl både fra Nøgne Ø, Amundsen, Ægir, Kinn og Lindheim Ølkompani. Førstnevnte kommer med Naked Kiss, som er et samarbeidsøl med danske Anders Kissmeyer. Det er også spennende øl fra de øvrige bryggeriene. Fra Amundsen kommer One in a Melon, et hveteøl med vannmelon, fra Ægir kommer Lærdøl, et rugøl med sure kirsebær, fra Kinn kommer Bresjnev Sovjet Staut og fra Lindheim kommer Cherry Farmhouse Saison.

I bestillingsutvalget kommer det denne gangen i underkant av 60 nyheter. Blant dem er det flest belgiske – hele 22 øl er fra øllandet Belgia. En spesiell vri, er at det kommer flere øl fra Brussels Beer Project. Dette bryggeriet har en historie som kan minne mer om de mange små håndverksbryggeriene som har startet opp de siste tiårene, enn et tradisjonelt belgisk bryggeri. Fra bryggeriet kommer det en bitter, Babylone, en sort indiaøl, Black Sister, en vanlig indiaøl, Delta og et tyskt hveteøl, Grosse Bertha.

Slippet inneholder også en rekke godbiter for de som er glad i den tradisjonelle belgiske ølstilen. Blant annet kommer det en rekke surøl fra byggeriene Oud Beersel Brouwerij og Hanssens Artisanaal. Det er også en rekke norske nyheter i bestillingsutvalget. Flest kommer fra Fredrikstad og Nøisom. Det ferske Buskerud-bryggeriet Eiker Ølfabrikk gjør også sin debut på Vinmonopolets lister med Saison og Melkestout.

Du finner alle nyhetene i bestillingsutvalget under:

Øl Land Bryggeri Volum Pris
Anthony R. Martin Bourgogne des Flandres Belgia John Martin 0,330 48,20
Liefmans Kriek Brut Belgia Huisbrouwerij Liefmans 0,330 49,40
Liefmans Goudenband Belgia Huisbrouwerij Liefmans 0,330 53,90
Oud Beersel Bersalis Tripel Belgia Oud Beersel Brouwerij 0,330 59,30
Brussels Beer Project Babylone Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Brussels Beer Project Dark Sister Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Brussels Beer Project Delta Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Brussels Beer Project Grosse Bertha Belgia Brussels Beer Project 0,330 59,90
Greenbrew Monsieur Rock Belgia Greenbrew 0,330 59,90
White Pony Zumbi Imperial Porter Ale Belgia White Pony Microbrewery 0,330 59,90
Oud Beersel Framboise Belgia Oud Beersel Brouwerij 0,375 62,60
Oud Beersel Oude Kriek Belgia Oud Beersel Brouwerij 0,370 69,60
White Pony Black Sheep Imperial Stout Belgia White Pony Microbrewery 0,330 70,00
Hanssens Oudbeitje Lambic Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 84,90
Hanssens Experimental Cassis Lambic Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 89,90
Hanssens Experimental Raspberry Lambic Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 89,90
Hanssens Oude Kriek Handgeplukte Schaerbeekske Krieken Belgia Hanssens Artisanaal 0,375 109,90
White Pony Ride This Pony Belgia White Pony Microbrewery 0,330 109,90
Fantome Coffee Ruby Belgia Brasserie Fantome 0,750 149,90
Hanssens Oude Kriek Handgeplukte Schaerbeekske Krieken Belgia Hanssens Artisanaal 0,750 199,90
Horal Oude Geuze Megablend Belgia Brouw. Boon 0,750 249,90
Owa Yuzu Lambic Belgia Owa Brewery 0,750 299,90
UnderCover Brewing Pale Ale Danmark Undercover Brewing 0,330 44,90
UnderCover Brewing IPA Danmark Undercover Brewing 0,330 45,90
To Øl Blossom Danmark To Øl 0,330 51,20
To Øl Garden of Eden Danmark To Øl 0,330 56,80
Harbour Brewing Company India Pale Ale England Harbour Brewing Company 0,330 51,90
Harbour Brewing Company Pale Ale England Harbour Brewing Company 0,330 52,90
Brewfist Heimdall Galaxie Saison Italia NiuBru S.R.L. – Brewfist 0,330 52,90
Garage Project Louisiana Vodoo Queen New Zealand Garage Project 0,650 139,90
Garage Project Touch Wood New Zealand Garage Project 0,650 139,90
Eiker Saison Norge Eiker Ølfabrikk 0,330 69,90
Eiker Melkestout Norge Eiker Ølfabrikk 0,330 70,60
Amundsen Bryggeri Biggie Smalls Session IPA Norge Amundsen Bryggeri 0,500 70,90
Little Brother Stryn Norwegian Farmhouse Ale Norge Little Brother Bryggeri 0,750 189,90
Lervig Kjellerpils Norge Lervig Aktiebrygeri 0,330 44,40
Lervig Saison Norge Lervig Aktiebrygeri 0,330 55,10
Holtens Hveteflørt Norge Holtens AS 0,750 129,50
Nøisom Black IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Messy Rye Rug IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Redneck Amber IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Slim Simcoe IPA Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Somnus Brown Ale Norge Nøisom 0,500 70,90
Nøisom Corvus Saison Imperial Stout Norge Nøisom 0,330 78,00
Brewdog Bourbon Baby Skottland Brewdog Brewery 0,330 64,90
Brewdog Stereowolf Stout Skottland Brewdog Brewery 0,330 64,90
Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale Sverige Gotlands Bryggeri 0,330 44,90
Södra Ekologisk Lager Sverige Södra Maltfabriken 0,330 49,90
Stigbergets Ekologisk Pilsner Sverige Stigbergets Bryggeri 0,330 54,90
Rådanäs Lager Sverige Rådenäs Bryggeri 0,330 55,90
Gotlands Bryggeri Great White Bulldog Wheat IPA Sverige Gotlands Bryggeri 0,330 59,90
Stigbergets Endless Summer Ale Sverige Stigbergets Bryggeri 0,330 59,90
Rohozec Malina Tsjekkia Pivovar Rohozec 0,500 49,60
Rohozec Trináctka Tmavá Tsjekkia Pivovar Rohozec 0,500 52,20
Primator Exkluziv 16% Tsjekkia Primator 0,500 57,90
Primator Double 24% Tsjekkia Primator 0,500 67,10
Crazy Mountain Mountain Livin’ Pale Ale USA Crazy Mountain Brewing Co. 0,355 46,00
Flying Dog Raging Bitch USA Flying Dog Brewery 0,355 55,80
Boulevard Smokestack Series Imperial Stout USA Boulevard Brewing Co. 0,750 199,90

The post Variert i julislippet appeared first on Ølportalen.

Norsk håndverksmalt

$
0
0

Vi har hørt historia før, om engelskmenn som har funnet kjærligheta i Norge og ender opp i norsk bryggerinæring. Et ønske om å fornye drifta på hjemgården til kona var starten på det som har blitt samvirket Norsk Håndverksmalt. Vi møtte Marc Myers da han besøkte Grønt Fagsenter på Hvam, for å fortelle bønder på Romerike om malt og malting.

Det kan være overraskende langt fra ølpubene i Oslo til jordene i Akershus, selv om du ikke bruker mer enn en halvtime med bil fra Brewdog på Grünerløkka til landskapet er preget av jorder. Det er mye som skiller et norsk gårdsbruk og et mikrobryggeri, men begge stedene finner du personer som brenner for yrket sitt og som står på det lille ekstra for å gi deg en best mulig mat- eller drikkeopplevelse.

I Norge er det i dag ingen kommersiell produksjon av malt. Noen få tonn med stjørdalsmalt blir laget hvert år, og Østfoldkorn har maltet norsk bygg i Finland for Borg sitt Østlandets Gull. Det er dette Marc Myers vil endre på, og håper i første omgang at en del av de 5.000 tonnene med malt som håndverksbryggerier kjøper skal komme fra Norge. Med Innovasjon Norge på laget, har han satt seg som mål å få norske bryggerier til å begynne å bruke norsk malt.

– Bygg som dyrkes i Norge er godt nok for å lage malt med høy kvalitet, og som gir like bra utbytte som det maltet som importeres, sier han, før han fortsetter å fortelle om de viktigste egenskapene for bygg til malting. Riktig proteinnhold, spireevne og størrelse på kornene er det avgjørende. Både moderne byggsorter, som Salome, og eldre, norske sorter, som Domen, vil være viktige for norske mikromalterier, mener han.

Øldrikkere, og de fleste bryggere, bryr seg lite om hvilken byggsort som er brukt for å lage malten. Maris otter, en britisk sort, er et av få unntak, men Marc mener Domen bør ha samme status. Et unikt malt som gir ølet terroir, understreker han.

Det er få av de frammøtte som tviler på at kornet de dyrker kan egne seg til malting, men omtrent halvvegs i foredraget kommer det som får tvilen til å bre seg: Prisen på et malteri. Å lage malt er mye arbeid, med prosesser som må følges opp flere ganger i døgnet, og selv om bøndene som har møtt opp er langt fra arbeidssky er dette prosesser som krever automatisering. Og automatisering koster mye penger. For å starte et mikromalteri kreves det investeringer på flere millioner, og det vil være vanskelig å forsvare for en bonde.

En norsk bonde kan regne med å få mellom 2,50 og 3,00 kroner for et kilo bygg av god kvalitet. Selv om bryggeriene betaler to til tre ganger for basismalt, er det mange tonn som må maltes hvert år for å forsvare investeringene. Her er det Norsk Håndverksmalt skal gjøre sin viktigste innsats. De vil samordne bønder og malterier, for å gi det volumet som er nødvendig.

Et omfattende designprogram er utviklet for å gi forbrukerne kjennskap til hvor maltet kommer fra. Kjøper du øl med norsk malt, skal du ikke være i tvil om hvor det kommer fra. Tines melkekartonger er et eksempel på hvordan forbrukerne blir kjent med produsentene, mener Marc, og fortsetter med å fortelle om hvor viktig sporbarhet fra flaske til åker er for prosjektet.

Til slutt, når tror du vi får de første flaskene øl laget med Norsk Håndverksmalt?

– 2016, sier Marc. Ikke så mye, men kanskje 50 eller 100 tonn.

The post Norsk håndverksmalt appeared first on Ølportalen.

Pesten kan begynne!

$
0
0

“Vi har ventet lenge på dette ølet,” sier Idar Burheim, og mener at 1349 Pale Ale er bandet hans inkarnert som et øl: ”Det er sylskarpt, lynraskt og har edge”.

Ølet som lanseres førstkommende onsdag klokken 1700 på Café Fiasco i Schweigaardsgate i Oslo er en pale ale. Dette er andre gang på under et år at Lervig, Surly og 1349 samarbeider. Det første ølet, 1349 Black Ale, som ble sluppet under fjorårets What’s Brewing, var svartere og mer ekstremt enn musikken til bandet, holdt 13,49 % og var ifølge bandet tilført et snev av apocalyptic delicacy.

”Dette var tanken helt fra begynnelsen, at det skulle være to øl med ulik karakter. Frost var tydelig på dette, og både band og bryggere mente at dette var en god idé. De to ølene er motpoler, men grunntanken er lik. Signaturen til 1349 er veldig tilstede i begge ølene.”

Hendene på rattet

Prosjektet fikk sin begynnelse allerede i 2010. 1349 holdt konsert i Minnesota, og blant publikum var Todd Haug. Todd Haug er gitarist i speedmetalbandet Powermad, men er best kjent som bryggerimesteren hos Surly Brewing, et kvalitetsfokusert håndverksbryggeri i Minneapolis i USA. Han slo av en prat med bandet etter konserten, og skjønte raskt at guttene i 1349 satte pris på godt øl. I løpet av kvelden ble de enige om at de burde samarbeide om å lage øl.

Surly Brewing har en stor stjerne i ølverden, og er blant annet kjent for Darkness, en imperial stout på 9,6 %, som ifølge nettstedet Ratebeer er et av de beste ølene i verden. I 2013 fikk de med seg Mike Murphy og Lervig på laget, og i 2014 løftet prosjektet seg endelig fra idéstadiet og inn i bryggeriet.

”Mens de fleste samarbeid mellom band og bryggerier er forretningsmessige, har vi hatt hendene på rattet hele veien. Alle i 1349 er godt over snittet interesserte i håndverksøl, og vi har bestemt alt fra hvilke ingredienser som skal brukes til hvilken profil ølet skal ha og design på etikettene. Utgangspunktet er med andre ord vårt, og så har Mike Murphy og Todd Haug justert og optimalisert ønskene våre.”

Hvite hester

I 1349 går gitaristen Idar Burheim bare under navnet Archaon. Navnet er hentet fra fantasyspillet Warhammer, og betyr noe sånt som ”herren over endetiden”. Bandet er kalt opp etter årstallet svartedauden kom til Norge, og det er generelt mye mørke og mystikk i tekstene til 1349. Dette vises også på etikettene på ølene. På etiketten til 1349 Black Ale kan det se ut som om døden selv kommer krypende opp en trapp, mens en hvit hest kommer gående på etiketten til 1349 Pale Ale. Hardrockere er veldig glade i hvite hester, men det handler nok mer om symbolikken enn om dyrene. I mytologiens verden har hvite hester ofte med død og apokalypse å gjøre.

1349 Pale Ale er motsatsen til alt mørket; en pale ale brygget med Mosaic og Aurora som bitterhumle (IBU på 66,6), appelsin- og sitronskall. Dette er ingen humlebombe, men et forfriskende og fint øl.

”Den er ekstrem i sin friske fremtoning,” forklarer Idar Burheim, ”et lyst og velbalansert øl med fruktige innslag av citrus og appelsin.”

Lervig prøver å få ølet inn på Vinmonopolet. Det vil uansett dukke opp på barer med velassortert utvalg av øl, og på onsdag kan du altså smake ølet på Café Fiasco i Oslo. En representant fra Lervig i tillegg til bandet kommer til å være tilstede.

The post Pesten kan begynne! appeared first on Ølportalen.

Viewing all 1211 articles
Browse latest View live