Quantcast
Channel: Ølportalen
Viewing all 1213 articles
Browse latest View live

Høyre vil ha billigere øl

$
0
0

Høyre i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Vest-Agder, Sogn og Fjordane, Hordaland og Troms viser til at det har vært en kraftigere vekst i avgiftene for øl sammenlignet med vin og brennevin. Mens avgiften på vin har gått opp med 42,5 prosent og brennevin med 13,6 prosent i perioden 1995 til 2013, har avgiftene på øl vokst med hele 56,3 prosent. Samtidig har konsumet av vin økt med 149 prosent og brennevin med 16 prosent mens konsumet av øl har vært uendret.

Fylkeslagene mener også at reduksjon av avgiftene på øl kan stimulere til økt produksjon av lokalt brygget håndverksøl. De siste årene har det vært en eksplosjon av nye bryggerier i hele landet. Fylkeslagene mener at Norge bør slutte seg til EUs regelverk som gir 50 prosents avgiftsreduksjon for produsenter som leverer inntil en halv million liter øl i klasse D i året.

– Oppmerksomhet rundt ølkultur og øl som drikke til mat kan bidra til at forbrukerne velger drikker med mindre alkohol, påpeker fylkeslagene i følge NRK. Forslaget fra de seks fylkeslagene skal behandles på Høyres landsmøte til helgen.

Ikke alle er like positive til forslaget om lavere alkoholavgifter for øl. Generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen, er kritisk til forlaget. – Nordmenn drikker allerede mye alkohol. Pris er en veldig viktig faktor for konsum, sier hun til NTB. Hun viser til at vi i Norge har tradisjon for at alkoholpolitikk er helsepolitikk, og advarer mot å skape arbeidsplasser med billig alkohol.

The post Høyre vil ha billigere øl appeared first on Ølportalen.


Ølportalen fornyer seg

$
0
0

Ølportalen har i løpet av natten fått nytt design og helt nye funksjoner. Den største nyheten er at det er opprettet en egen oversikt over kommende arrangementer. Målet er å samle informasjon om alle ølrelaterte arrangementer i hele landet.
– Våre lesere kommer nok først til å merke seg kalenderen, som vi håper etterhvert vil inneholde det aller meste av ølrelaterte arrangementer i landet, forteller redaktør Sammy Myklebust.

– Det er et økende antall ølrelaterte arrangementer over hele landet, og det har vært et ønske for oss lenge å samle alle arrangementer på en oversiktlig måte. Nå har vi funnet en teknisk løsning vi er meget fornøyd med, forteller nettdesigner for Ølportalen, Ove Haugland Jakobsen. Løsningen gjør det mulig for redaksjonen å enkelt registrere informasjon om arrangementer samtidig som oversikten alltid er oppdatert for leserne.

– Oversikten vil oppdateres automatisk basert på aktuell dato, forklarer Jakobsen. – Den vil derfor alltid være oppdatert, avslutter han. Arrangementsoversikten vil få en prominent plassering både på hovedsiden og ellers på portalen.

Myklebust understreker at det er viktig at arrangørene er påpasselige med å sende oppdatert informasjon, slik at dette kan publiseres.
– For at kalenderen skal være mest mulig oppdatert er vi avhengig av gode innspill fra arrangører og lesere. Det er da viktig at vi får den rette informasjonen på mail og ikke bare får tilsendt en lenke. Da kan vi bruke tiden på å skrive artikler, i stedet for å søke etter informasjon, kommenterer redaktøren. Ølportalen har opprettet en egen side hvor arrangører kan se hvilken informasjon som må sendes inn.

Satser på feature

Ølportalen oppretter nå også egne seksjoner for featureartikler og debattinnlegg. Featureartikler vil få en langt mer fremtredende plass og eget design på artiklene. Målet med endringene har vært todelt. For det første har det vært et ønske å gi disse artiklene mer plass og dermed øke leservennligheten. For det andre har det vært et ønske om å få en estetisk god løsning for slike artikler.

At det nå kommer et eget oppsett for featureartikler, er noe redaktøren har sett frem til.
– Vi i redaksjonen er veldig fornøyde med måten vi nå kan presentere featureartikler på. Dette skal være lesestoff som en setter seg godt til rette og nyter og som dermed fortjener en bedre presentasjon en korte nyheter. Vi føler nå at disse artiklene får den oppmerksomheten forarbeidet fortjener og at de blir godt presentert for våre lesere, sier Myklebust.

Ny hovedside

Nattens oppdatering har også gitt en rekke andre nyheter. Noen av dem vil også være synlige for leserne. Forsiden til Ølportalen er bygget opp fra bunnen av med et helt nytt design. Også her har utviklingen vært preget av målet om å gjøre innholdet mer synlig.

– Vi har hatt et ønske om å fremheve innholdet på portalen enda bedre. Det er alt det gode innholdet som gjør Ølportalen til det naturlige nettstedet å besøke for ølinteresserte. Vi har jobbet med å få et renere og mer dynamisk design som fremhever innholdet på best mulig måte, forklarer Jakobsen.

– Totalt sett mener vi at Ølportalen nå mer fremstår som et helhetlig nettmagasin gjennom en mer ryddig forside, med bedre merking hvilken type artikler som ligger der, mer tilgjengelig informasjon på forsiden og en bedre presentasjon av hver enkelt artikkel. Om det gir oss flere lesere vil kun tiden vise, men vi er i alle fall trygge på at våre faste lesere vil få en bedre opplevelse, utdyper Myklebust.

Mobilvennlig

Det nye designet er også tilpasset mobile enheter. Ølportalen har lenge satset på en god opplevelse på mobile enheter, og i fjor kom det en stor oppdatering for å bedre leseopplevelsen, spesielt på mobiltelefon. Nattens oppdatering bygger på dette og utvider satsingen på mobile enheter.

– En stor andel av våre lesere bruker mobiltelefoner eller nettbrett. Denne andelen har økt markant etter at vi slapp oppdateringen i fjor. Nå ønsker vi å gi en enda bedre opplevelse, og filosofien bygger nå på at vi først designer for mobiltelefoner og så skalerer opp for å utnytte den ekstra plassen som er tilgjengelig på nettbrett og PCer, forteller Jakobsen. I Ølportalens redaksjon ønskes endringene som kom med nattens oppdatering velkommen.

– På vegne av redaksjonen må jeg benytte anledningen til å takke Ove for den innsatsen han har gjort både ved denne oppdateringen, ved tidligere oppdateringer og det daglige tekniske ansvaret for Ølportalen. Uten den innsatsen ville rett og slett ikke Ølportalen eksistert, avslutter redaktøren.

The post Ølportalen fornyer seg appeared first on Ølportalen.

Norske bryggerier hyllet for sitt design

$
0
0

I den stadig økende norske bryggerifaunaen blir flere og flere av de nystartede bryggeriene opptatt av at også designet og den visuelle profilen, i tillegg til innholdet på flaskene, betyr en hel del for at vi kundene plukker ut nettopp deres øl når vi står og velger oss noe godt fra pol- og dagligvarehyllene.

For Færder Mikrobryggeri fra Tønsberg, 7 Fjell fra Bergen og Mack fra Tromsø har designet nå også gitt en pris de kan sette på æresplass i bryggeriet sitt.

7 Fjell hentet hjem den gjeve prisen for visuell identitet, mens Færder og Mack vant pris for emballasjedesign.

Skandinavisk designspråk

7 Fjell fra Bergen har valgt et design med et minimalistisk og stramt skandinavisk designspråk for å differensiere seg fra andre norske og utenlandske håndverksbryggerier.

– Vi har forsøkt, helt fra oppstarten, å fokusere på kvalitet i alle ledd. For oss er det selvsagt ølet som står i fokus, men vi mener også at hele opplevelsen skal være unik. Slik det er i dag, så har håndverksøl ca 3% markedsandel. Dette er folk som oss, som er interessert i smaksopplevelser og teknisk kvalitet på ølet vi produserer. De resterende 97% er gjerne folk som ikke har den samme kjennskapen og tilknytningen til ølet vi lager, og som trenger et ytterligere incentiv til å velge akkurat vårt øl fra hyllene, forteller Jens Eikeset i 7 Fjell.

Ølene til 7 Fjell. Foto-montasje

Stilren og minimalistisk design

Også Færder mikrobryggeri fra Tønsberg mener de har et design med elementer av skandinavisk minimalisme.

– Vi tror designet innehar en del skandinavisk minimalisme, som kan fungere ute i verden, forteller bryggerimester Mathias Krüger. Selv om de ikke har konkrete planer om internasjonal lansering foreløpig mener han også at en Æ i navnet kan hjelpe, og peker på at Norge fortsatt er på en bølge der skandinavisk mat og matkultur er i vinden.

Ekempel på etikett fra Færder

Mye informasjon, men likevel stilrent og pent.

I motsetning til Færder er 7 Fjell allerede i dialog med en rekke importører i flere land for å sondere terrenget, men vil gjerne være helt trygge på at de har funnet de riktige samarbeidspartnerne før de kjører i gang.

– Tilbakemeldingene vi har fått fra folk som er gode på både design og merkevarebygging er at dette vil være et friskt pust i de fleste ølhyller, og at det visuelle uttrykket har et klart internasjonalt potensiale, forklarer Eikeset.

Han sier også at de har fått flere henvendelser fra folk på hvem de bruker på design og visuell identitet.

Også Færder har fått nesten utelukkende positive tilbakemeldinger fra folket, så det er ikke bare designmiljøet i Norge som setter pris på et visuelt tiltalende uttrykk.

Ølet er viktigst

Selv om både 7 Fjell og Færder har lagt mye penger og energi i utvikling av designet sitt, er begge bryggeriene klare på at det er ølet som er viktigst, naturlig nok.

– Jeg tror at designet vil være vesentlig for å bli valgt ned fra hyllen første gang, spesielt når det gjelder litt mindre erfarne øldrikkere. Andre gang ølet plukkes ned fra hyllen, så er det ikke designet som skal gjøre det, men smaken, sier Eikeset entusiastisk.

– Tror dere noen velger et øl fra 7 Fjell eller Færder foran et øl fra et mer kjent bryggeri på grunn av designet?

– Som nevnt så er det ølet som spiller den absolutte hovedrollen for oss, men vi er også opptatt av å skape en helhetlig og god profil. Hvis det er noen som velger vårt øl fremfor andre på grunnlag av designet, så har vi definitivt gjort noe riktig, men dette er nok mest sannsynlig noe som skjer oftest med «ferske» håndverksøldrikkere.

Bryggerimester Gahr-Smith-Gahrsen tester ølet.

Bryggerimester Gahr-Smith-Gahrsen tester ølet.

Mathias Krüger i Færder sier noe av de samme.

– Selv om vi i Færder er mest opptatt av innholdet, er det avgjørende å bli sett dersom noen i det hele tatt skal smake på ølet. Vi vet at hyllene med øl er voksende, og vi ønsket å skape noe som fanget øyet. Dersom designet kan bidra til at de velger en flaske fra Færder Mikrobryggeri, og deretter blir fornøyd med innholdet, er vi glade for det, sier bryggerimesteren fra Tønsberg.

Tydelig skille fra resten av porteføljen

For Mack bryggerier var prosessen en litt annen med tanke på at de allerede har en velkjent profil og derfor ønsket å noe annet med sin smaksserie.

– Det var viktig at den fikk en egen identitet. Grep med logoen er et av virkemidlene for å skille den fra øvrige av våre produkter. At Mack-logoen er liten kompenseres av at den står på mørk bakgrunn og således er veldig synlig, og at andre kjennetegn fra Mack – som for eksempel vår bryggerimesters signatur, er trukket frem på etiketten, forteller markedssjef Cathrine Giæver.

Design er helt vesentlig. Spesielt i Dagligvarehandelen gjør forbruker raske beslutninger, og velger ofte «av gammel vane». Et godt design hjelper forbruker med å oppdage nyheter og å gjøre valg utenfor vanene man har.  Innholdet er også av avgjørende betydning. Man kan kanskje si at design sikrer prøving mens innhold sikrer gjenkjøp, sier Giæver.

10 forskjellige øl i smaksserien

Smaksserien til Mack ble lansert februar 2014, og bestod da av Witbier og IPA. Begge to i en alkoholsterk versjon for Vinmonopolet og uteliv og en versjon på 4,5 % for dagligvare. Det ble tidlig klart at Mack traff med produktene og i dagligvare solgte de så godt at det kom konkrete ønsker fra kjedene om å utvide serien, og serien består i dag av fem øl med polstyrke og fem øl som kan kjøpes i butikken.

– For å skille disse fra hverandre har den alkoholsterke serien elementer av gull i etiketten. Dette signaliserer litt mer tyngde enn etikettene uten gull – som jo er forbeholdt litt «lettere» øl.

Mack sin smaksserie for Vinmonopolet med interessant fargevalg.

Mack sin smaksserie med interessant fargevalg.

Fargevalget til smaksserien til Mack er interessant hvor eksempelvis Brown Ale har fått en turkis farge.

– Fargevalgene er gjort for å gjøre ølene interessante og iøyenfallende. I stedet for å velge brunt som en kanskje opplagt farge til Brown Ale – valgte vi turkis osv, kan Giæver fortelle.

Markedssjefen kan også fortelle at det har vært noen utfordringer med blant annet å brygge en wit med appelsinskall og korianderfrø i stor skala og sier;

– Tilbakemeldingene på serien vår har vært jevnt over svært gode. Utelukkende gode på designet og litt diskusjon rundt innhold fra «ølhunder»  og spesielt første brygging. Serien engasjerer – og det er vi glade for. Øl skal engasjere!

 

Fun Fact

7 Fjell og Færder har helt identiske bryggverk og samme design på gjæringstankene.

Juryens begrunnelse kan du lese her:

Hvor viktig er det visuelle for DEG når du plukker øl fra hyllene på Vinmonopolet eller fra butikken? Diskuter i kommentarfeltet under.

The post Norske bryggerier hyllet for sitt design appeared first on Ølportalen.

På mandag blir det bråk!

$
0
0

Fjorårets Bryggeribråk var en så stor suksess, at det aldri var tvil om at det måtte arrangeres i år igjen. I fjor stilte kun norske bryggerier på startstreken, men i år er bryggerier fra alle de nordiske landene representerte.

Allerede i de innledende rundene er det duket for et par spennende dueller. Det hele sparkes i gang førstkommende mandag med en kamp mellom 7 Fjell Bryggeri fra Bergen og svenske Gotlands Bryggeri.

Klar til kamp: Jens Eikeset skal velge øl fra 7 Fjell Bryggeri til mandagens batalje mot Gotlands Bryggeri.

Klar til kamp: Jens Eikeset skal velge øl fra 7 Fjell Bryggeri til mandagens batalje mot Gotlands Bryggeri.

Jens Eikeset, daglig leder ved 7 Fjell, er både offensiv og selvsikker.

– Svensker? Hva kan de om øl?, spør han.

Hatoppgjør

I markedsføringen til Bryggeribråk prøver man å utnytte den visuelle profilen til boksesporten. På arrangementene legges det opp til verbale slåsskamper. Det handler med andre ord ikke bare om å vinne publikums gunst ved å være flinke til å matche øl til mat.

Kampen mellom Ringnes og Nøgne Ø er en av kampene som imøteses med størst interesse. Norges største industribryggeri mot det største håndverksbryggeriet (som i tillegg er eid av Hansa) bør bli interessant. En sportskommentator ville ha snakket i store bokstaver og kalt det et HATOPPGJØR. Nøgne Ø røk ut av fjorårets Bryggeribråk mot nettopp Ringnes, så kanskje det er duket for revansje nå? I fjor valgte Grimstadbryggeriet #100 til en rett med and i hovedrollen, noe som viste seg å være en dårlig match. Det humlebitre ølet overdøvet finessen i matretten.

– Jeg har inntrykk av at bryggeriene legger mer prestisje i Bryggeribråk i år, sier Hans Tryggvason, daglig leder ved Håndverkerstuene, og sier at både han og publikum blant annet kan glede seg til kamper mellom Haandbryggeriet og Hornbeer, Ægir og Oppigård, Lindheim og Ugly Duck.

Hans Tryggvason utroper Ringnes til fjorårets vinner av Bryggeribråk.

Hans Tryggvason utroper Ringnes til fjorårets vinner av Bryggeribråk.

Øl er bedre enn vin til mat

God mat og godt øl er ikke nødvendigvis sant. Det er ingen som benekter at #100 er et godt øl – personlig holder jeg det som et av mine norske favorittøl – men det har lite å gjøre med and. Å pare mat og øl handler om å skape harmonier, subtile kontraster, en form for balanse. Det handler om å få ølet og maten til å spille på lag med hverandre.

Hans Tryggvason innrømmer at han selv liker å utfordre, at det er mange som stusser over hans kombinasjoner. Men han tør å velge utradisjonelt. Det er en del innlærte regler som av og til er verdt å bryte. Det finnes så mange ulike øl på markedet, og derfor endeløse kombinasjoner til mat. Litt av ideen til Håndverkerstuene er at Bryggeribråk skal inspirere folk til å leke og prøve selv å matche øl til mat hjemme.

Jens Eikeset hyller initiativet til Håndverkstuene. – Slike arrangementer er en øyeåpner for folk; øl kan i mange tilfeller være et mye bedre alternativ til mat enn vin.

Til sammen 16 bryggerier kjemper om å bli det ene bryggeriet som til slutt kan smykke seg med tittelen Nordisk mester. Premien er at den tapende finalisten må brygge et øl til vinneren. I fjor endte Kinn opp med å brygge Pryl, en nydelig belgisk dobbel til Ringnes. Det er nok mange bryggerier som er lystne på å vippe tittelforsvareren av tronen.

Let the games begin!

På hjemmesiden til Bryggeribråk finner du informasjon om de kommende kampene, billetter, menyer, osv.

The post På mandag blir det bråk! appeared first on Ølportalen.

BD57

$
0
0

I Markeveien 57 på Grünerløkka i Oslo jobbes det for tiden hardt for å ferdigstille en ny bar. Det snekres, mures og males og annet som hører oppussing til. Designet er rustikk og enkelt og om ikke lenge skal deler av et gammelt britisk gym-gulv på plass på en vegg. Det vil også bli utsmykning av lokale gatekunstnere. Løsningen for dette jobbes frem sammen med Craig Fisher, som blant annet har gjort en del tilsvarende arbeid for bryggeri og barer i Storbritannia.

Når BD57 åpner skal den servere øl fra 20 kraner og ha et anstendig utvalg av flaskeøl. 10 av kranene vil vanligvis gi øl fra BrewDog i Skottland. De andre 10 vil gi et variert og skiftende utvalg av håndbrygget øl fra inn og utland. Cask vil være hovedleverandør og vi får opplyst at det vil være et fokus både på øl fra de nordiske landene og på enkeltprodukter som en ikke finner så mange steder rundtomkring. Det vil bli servert enkel, men solid, pubmat som folket bak mener passer godt til øl.

Lokalene er over to plan, med ca. 250 kvm på gateplan (inkl. lager og kjøkken) og 100 kvm i underetasjen. En underetasje som er tenkt brukt til smakinger, paring av øl og mat og lignende. I tillegg til at den er tiltenkt til vanlig servering når det ikke er planlagt arrangementer. Lokalene har ca. 110 sitteplasser og kan totalt ta ca. 250 gjester.

BD57 vil bli drevet av Jan Thomas Nybak. Han kommer fra Moss og har utdannelse innen matindustri. Han var en kort stund innom som lærling på Moss Bryggeri, og har senere blant annet jobbet som ølvert på Ringnes Ølsenter og vært daglig leder på UNA i Bergen. Med seg har han sin samboer Maya Borrevik. Hun er født i Bergen og oppvokst der og delvis i Tyskland. Den tyske forbindelsen gjorde at hun tidlig fikk øynene opp for at øl var noe mer enn den lokale pilsen.

Dørene er planlagt åpnet medio mai og folkene bak melder om at de har fått mye gode søknader fra folk som kan mer om øl enn den jevne bar-springer. Den første tiden vil vi kunne finne britiske gjestearbeidere bak disken. Disse er hentet inn fra Storbritannia med erfaring fra barer med tilsvarende oppsett der og kan bli værende inntil 3 måneder. Med seg på lasset har de noen fat med øl som det hevdes skal være vanskelig å få tak i. Ettersom BrewDog er såpass sterkt representert er det forventet at folk fra ledelsen der vil være til stede på åpningsdagen.

 

The post BD57 appeared first on Ølportalen.

Brooklyn ny partner i E.C. Dahls

$
0
0

Carlsberg besluttet i november 2014 å investere 110 millioner kroner i et helt nytt bryggeri og ølsenter i Trondheim. Senteret skal huse mikrobryggeri, bryggeripub, restaurant, besøkssenter og konferansefasiliteter. Amerikanske Brooklyn Brewery går inn på eiersiden på det nye ølsenteret til E.C. Dalhs. Nyheten ble sluppet på en pressekonferanse tidligere i dag. Våre kilder opplyser at Brooklyns andel blir på 40%.

– At vi har fått på plass denne løsningen er meget tilfredsstillende. Avtalen kommer som et resultat av en lang og positiv prosess for Carlsberg og Ringnes, godt støttet av et entusiastisk lokalsamfunn i Trondheim, sier administrerende direktør i Ringnes, Søren Brinck i en pressemelding fra selskapet. E.C. Dahls blir det andre bryggerisamarbeidet mellom Carlsberg og Brooklyn. For ett år siden åpnet et tilsvarende bryggeri i Stockholm, Nye Carnegie Bryggeri.

Dahls Brooklyn 01

Garrett Oliver har gjestet Norge, og brygget flere øl blant annet i samarbeid med Ringnes, flere ganger. Han ser nå frem til å bidra til det nye bryggeriet og ølsenteret i Trondheim. – Med utgangspunkt i den unike bryggeritradisjonen til Dahls, skal vi sørge for at nye, spennende spesialølsorter kommer ut av portene til E.C. Dahls Bryggeri. Det er allerede blitt etablert en fantastisk arena for øl i Norge, og vi ser virkelig frem til å ta del i den videre utviklingen, sier Oliver.

Ølsenteret i Trondheim åpner dørene på sensommeren 2016.

The post Brooklyn ny partner i E.C. Dahls appeared first on Ølportalen.

Svensk seier i årets første Bryggeribråk

$
0
0

Gong-gong. Mandag kveld var det igjen klart for Bryggeribråk på Håndverkerstuene i Oslo. Nok en gang hadde over 50 personer tatt turen for å få med seg kampen om hvilket bryggeri som er best til å sette øl til mat. Denne gangen stod det mellom 7 Fjell og Gotlands Bryggeri. Det var en kamp mellom Norge og Sverige, representert ved Jens Eikeset fra 7 Fjell og Johan Spendrup fra Gotlands Bryggeri.

Etter en god åpning fra 7 Fjell, gikk seieren til slutt til Gotlands Bryggeri. De svenske gjestene slo til med beste øl til hovedrettene – en potet- og pepperrotmos med kalvefrikadeller, innlagt agurk og rødvinssaus tilsmakt med bær – og gjorde rent bord ved desserten.

Til desserten, som bestod av en varm nypesuppe med kardemommeis og mandelskorper, hadde Gotlands Bryggeri valgt sin Valkyrians Välkomst. Dette er en barley wine som først her gjæret i fire måneder på Sauternes-fat på lav temperatur, før ølet har fått over 11 måneder videre lagring etter gjæringen. 7 Fjell valgte på sin sine sin Lyderhorn Saison Noir, men klarte ikke å hamle opp mot den svenske ølet.

Løfter ølet

Selv om det ble et tap for svenskene, depper ikke Eikeset i 7 Fjell for mye. Han skulle gjerne sett at hans bryggeri gikk av med seieren, men han er likevel fornøyd med kvelden og med arrangementet. – Konseptet bak Bryggeribråk er fantastisk. Det løfter ølet et steg på den kulturelle rangstigen, forteller han.

– Dette er noe KrF bør får øynene opp for. Dette arrangementet er et syvmilssteg for alkoholpolitikken. Det flytter fokuset fra sterkere drikker over til mer alkoholsvake. Bryggeribråk handler ikke om effekt med om smak, sier Eikeset entusiastisk. Også Spendrup i Gotlands Bryggeri er fornøyd med kvelden og konkurransen. – Konseptet med Bryggeribråk er unikt. Her leder Norge an. Det er et spennende konsept fordi bryggeriene konkurrerer gjennom maten og ikke bare gjennom ølet. Det er denne typen arrangementer som kan øke aksepten for øl, sier Spendrup til Ølportalen.

Nettopp det at konkurransen presser bryggeriene til å matche øl til menyene, er med på å gjøre Bryggeribråk til en unik konkurranse. – Brewmakers dinner er noe du finner overalt. Da samarbeider bryggeriene og kjøkkenet om å finne den beste kombinasjonen av øl og mat. Her er menyen spikret på forhånd, og bryggeriene må finne et øl i sitt eget sortiment som kan passe til maten. Det gjør konseptet mer spennende, sier Spendrup.

Allerede neste mandag, 4. mai, er det klart for en ny runde med Bryggeribråk. Da møter islandske Einstök trønderne i Austmann.

Johan Spendrup og Gotlands Bryggeri utpekes til vinnere av den første runden av Bryggeribråk 2015.

Johan Spendrup og Gotlands Bryggeri utpekes til vinnere av den første runden av Bryggeribråk 2015.

The post Svensk seier i årets første Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Nye E. C. Dahls

$
0
0

Logoen blir ny, men på en måte som griper tilbake til gamle designelementer. Den speilvendte E-en i logoen er tilbake. Sirkelen indikerer ølfatets ende, også et gammelt tema i profileringen av Dahlsølet. (Takk og pris for at ikke også de valgte taggene på en flaskekork!)Aller først, navnet på det nye bryggeriet blir … E. C. Dahls. Ingen store endringer i så måte. Dernest blir hovedproduksjonen brygging av Dahlspils og Nordlandspils. Men bortsett fra dette blir det endring på det aller meste.

Bryggeriet blir et selvstendig selskap, der Carlsberg/Ringnes og Brooklyn Brewery er eiere, og førstnevnte sitter med liten majoritet av aksene. E. C. Dahls skal ikke være en filial av Brooklyn, og kommer ikke til å brygge Brooklyns øl. At Brooklyn blir med har vel lenge vært hemmelighet som stadig har blitt mer og mer offentlig. Ja, det kommer ikke til å brygge Ringnes’ sine øl heller, men kun E. C. Dahls’ øl.

EC Dahls 800Dermed kan det tenkes at de ikke er «fanget» av Carlsbergs omfattende kvalitets­sikrings­rutiner internt. Man skal ikke kimse av kvalitets­sikring, men ofte kan det som man tar på som en rednings­vest oppleves som en tvangs­trøye. Internt har Carlsberg strøm­linje­formet. Det er kort og godt noe med skala som gjør det nødvendig. Nye E. C. Dahls får lov til å eksperimentere og åpne opp bryggeriet i en grad som ikke er mulig innad i Carlsberg-familien.

For de ønsker et åpent bryggeri. Det gjenstår å se hvor åpent er åpent, men det virket som de tenkte mer på Nøgne Ø-åpent og Austmann-åpent enn på Gjelleråsen-åpent.

Bryggverket skal byttes ut. Det nye leveres av tyske Braucon og har en kapasitet på 5000 liter. Det kan imidlertid brygge i raskt takt, gjennom pipelining, slik at det kan brygge opptil 8 batcher pr dag, altså totalt 40.000 liter pr dag. Bryggetakten synker litt om batchene er forskjellige, og en god del mer dersom det er veldig spesielle ingredienser. Om man vil, kan bryggeriet kjøres helt ned i 2500 liter pr batch. Det har med andre ord fokus på fleksibilitet.

I tillegg blir det et lite pilotbryggeri. Det var opprinnelig meningen at det skulle stå i serveringsstedet som Hildonen og Skjefte (folkene bak To rom og kjøkken) skal åpne i nordfløyen av den gamle bryggeribygningen. Det blir i stedet stående sammen med det store bryggverket. Størrelsen på pilotbryggeriet er ikke avklart, men omkring 500 liter ble nevnt. Det vil ikke ha høy batchrate.

Utfra dagens tall vil Dahlspils og Nordlandspils spise opp omkring 8 av de 10 millionene liter som de nye bryggeriet kan produsere årlig.

Det blir ny tappelinje for tapping på engangsflasker. Det blir ikke tapping på boks, men det tenkes på å kjøre Dahlspils på tankbil til Oslo for bokstapping der. Det blir ikke brygging av Dahlspils i Oslo, slik tanken var tidligere. I tillegg blir det brygging på tank til utestedene i Trøndelag.

De resterende 2 mill. liter med kapasitet er den spennende biten. Her vil det komme nye øltyper, og kanskje et nytt ølmerke. Det er ikke helt avklart om Dahlspilsen og de nye øltypene blir profilert likt eller om man satser på differensiert profilering.

for å sette det litt i perspektiv: Nøgne Ø hadde rundt 1 mill. liter i øvre makskapasitet før de klare å presse det litt over med kreative løsninger og enda senere med brygging ved CB. De ligger trolig nå mellom 1,5 og 2 mill. liter. Austmann tenkte seg rundt 300.000 liter som maksmengde med dagens bryggverk. Hele craft-beer i Norge er rundt 5 mill. liter, men det omfatter også import og endel øl fra storbryggeriene.

Hvilke øltyper snakker vi om ved det nye bryggeriet? Tja. Det var tydeligvis ikke helt banket. Dermed er det ekstremt vrient å få noen til å si navnet på en konkret øltype de skal brygge – av frykt for å love noe som kanskje ikke materialiserer seg. For et års tid siden snakket man om en liste på 35 øltyper. Nå snakket det om en liste på 80 øltyper.

Det blir selvfølgelig ikke 80 ulike øltyper fra første dag. Produktstrukturen i starten blir kanskje en 2-5-5-mange. To nedarvede øl (Dahls- og Nordlandspils), ca fem butikkøl, ca. fem sterkøl for utesteder, og ørten øltyper som brygges sesongmessig, av-og-til eller som one-offs … men det er ikke endelig bestemt. Etter å ha mast lenge nok var det noen som uoffisielt eksemplifiserte med kanskje en schwartzbier eller en røyket bokk … men presiserte at ingenting var endelig bestemt med hensyn til utvalg.

Det var imidlertid tydelig at man ville fokusere på craft beer, blant annet med humlerike ales i amerikansk stil. Så vil kanskje noen tenke: jadda, jadda, en lys ale med 5% mer humle en Dahlspilsneren. Nei, jeg tror ikke det. De virker seriøst og ekte opptatt av å gjøre det rett og skikkelig, ikke lissom og halvhjertet. De hadde dratt frem en hel rekke med «slipsfolk» til dagens pressekonferanse, og bortsett fra at alle hadde kastet slipsene for å signalisere bryggeriets og Trondheims laidbackness, så var meta-budskapet.
Dette skal vi gjøre, og vi skal gjøre det skikkelig. Vi har brukt to år på å planlegge det. Vi skal bruke mer enn ett år fremover på å implementere det. Dette er ikke venstrehåndsarbeid, dette er ikke lissom-craft-beer.
Her skal det konkurreres direkte med Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Lervig, Ægir, Kinn og Austmann om craft-beer-markedet.

Garrett Oliver

Garrett Oliver

Brooklyn får en aktiv rolle som medeier, og trolig vil Garrett Oliver gjeste Trondheim endel for å brygge med de lokale bryggerne på E. C. Dahls. Hoved­­brygger er ennå ikke ansatt. Ut­lysningen kommer etter­­hvert, dersom det er noen som føler seg kallet. Men det virket også som om E. C. Dahls ville få en slags eksperimentell rolle. Det kunne virke som man ville bruke den til opp­læring av bryggere og kompetanse­overføring for craft beer. Med andre ord, dersom Carlsberg-bryggere skal lære å brygge mer andre øl enn lys lager, så kan Trondheim bli stedet å dra til.

Brooklyn brygger i dag rundt 30 mill. liter pr år, hvorav ca 10 er på hovedbryggeriet deres. Med andre ord er både bryggkjelestørrelse og årsproduksjon ved det nye E. C. Dahls bryggeri innenfor hva de selv er vant til.

Hva betyr dette for Dahlspilsen? Vil den smake det samme? Ja, det ble lovet at den vil det. Kanskje trenger de 2-3 brygg for å finjustere inn smakene, men smaken på dagens Dahls er målet også for den nye Dahlspilsen. Alternativene ville trolig ha vært fortsatt drift like under Damoklessverdet eller nedlegging.Brooklyn stiller også med kompetanse i fatlagring. Det blir nemlig et storstilt fatlagringsprogram i E. C. Dahls lokaler. Hva slags fat? Vel, det er ikke avgjort hvilke og hva slags, bare at.

Blir det Dahls Bayer og Dahls Bokkøl? Kanskje. Igjen er vi tilbake til at utvalget ikke er på plass ennå.

Når er det hele på plass? Tidsplanen er ettersommeren 2016, slik at sommer-ute-pils-sesongen neste sommer blir svanesangen for det gamle bryggverket. Likevel, tidsplanene skal ikke skli veldig mye før også juleølet i 2016 må brygges på det gamle bryggverket.

Lokale råvarer ble eksplisitt nevnt, blant annet i forbindelse med skandinavisk mat. Det er mer tvilsomt om de går fullhjertet inn i Ny Nordisk Øl-bevegelsen, selv om koblingen er nærliggende. Røykmalt fra Stjørdal ble nevnt, og de var slett ikke avvisende til å brygge på det. Gjær ville bli tatt inn på en helt annen måte enn ellers i Carlsberg-systemet. Råvarer ville kunne kjøpes utenom Carlsbergs avtaler, siden bryggeriet formelt er selvstendig. Samtidig har bryggeriet tilgang til Ringnes og Carlsbergs distribusjonskanaler.

Har noe falt bort på veien fra tidligere presentasjoner av prosjektet? I går hørte vi lite om et ølsenter, om ølturisme, om et konferansesenter, om lokal øltradisjoner og slikt. La meg allikevel ikke forsøke å avlive dem. Det kan tenkes at de som var tilstede i går var mest fokusert på bryggeribiten.

Det er mye som ikke er avklart og bestemt. Men det er ikke vi-får-se-om-det-blir-noe-av-uklart. Ringnes og Carlsberg har jobbet med dette i flere år, med en tanks’ fremkommelighet: Temmelig sakte men veldig sikkert. Dette er mer enn å sette noen vekslepenger craft beer i tilfelle den hesten vinner. Dette er en aktiv investering og målrettet innsats for å vinne det løpet.

Eller rettere sagt, tre løp: Regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Det manker intet på innsatsen, og én ting er veldig klart, det blir spennende å se hvor hen dette går.

 


 

Anders Christensen blogger vanligvis på Det står en-og-førti øl…
der denne saken også er hentet fra.

 


 

The post Nye E. C. Dahls appeared first on Ølportalen.


Vinmonopolet utreder egne ølpol

$
0
0

Finansavisen melder i dag at Vinmonopolet utreder muligheten for å åpne spesialavdelinger som bare selger øl. Det er den økte interessen for øl i landet som er bakgrunnen for at Vinmonopolet nå utreder dette. De siste årene har det også vært en kraftig vekst i ølsalget hos Vinmonopolet. Fra 2009 til 2014 har veksten i ølsalget vært på 168 prosent.

– Det skal understrekes at dette fortsatt er på utredningsstadiet, men ja, du har rett i at vi jobber med å etablere en slags spesialavdelinger for øl. Det er snakk om en testordning, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

The post Vinmonopolet utreder egne ølpol appeared first on Ølportalen.

Ølsmaking med Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery

$
0
0

På sitt korte norgesbesøk hadde Garret Oliver med seg syv såkalte «ghost bottles» – flasker med eksperiment-brygg som offisielt ikke eksisterer.

«Nordmenn pleier først å bli pratsomme litt utpå kvelden. I dag har det svakeste ølet 8% alkohol, så vi får se om det hjelper.»

Felles for hele utvalget er det alle ølene alle har «the funk» – villgjærsorter som brettanomyces. I gamle dager smakte mat og drikke forskjellig fra gang til gang. I dag har jakten på konsistens gått utover muligheten til å utforske noe nytt. Dette har gitt oss mat og drikke som alltid smaker likt, forteller Garrett, som er en forkjemper for slow food-trenden.

«Det er surt når man har brukt utallige timer på trykke jordbær gjennom et lite hull ned i et eikefat og man innser at eksperimentet ikke gir drikkbart øl. Heldigvis kommer det noen skikkelig gode og unike øl ut av det, og de får man ikke om man alltid er forsiktig.»

Først ut var et lyst klosterøl på 9%, lagret i ciderfat som også inneholdt rester av cidergjæren. Med en lukt et sted mellom tørr cider og skikkelig sur lambic forventes en skikkelig surøl-bombe. Så feil kan man ta! Ølet var nemlig ikke surt i det hele tatt, noe som gjør det mulig å bli kjent med cider- og funk-fruktigheten i detalj. Rett og slett utrolig godt og lettdrikkelig!

En nydelig fiasko

Videre presenterer Garrett sin «nydelige fiasko», et funky øl som uforklarlig nok ikke ville la seg flaskekarbonere.

«I gamle dager hadde jeg åpnet alle flaskene og satt ny gjær. Nå tenker jeg at ølet like godt kan være uten brus. Dette ølet fungerer som en syrlig og “crisp” drikk til en sterk ost.»

Ølportalens skribent ble ikke like tiltalt av dette ølet, kanskje grunnet en gammel erfaring med et fat weizenbock som ble glemt i solsteken over sommeren. Men sant nok, et overraskende helhetlig øl.

«Hva slags type øl er egentlig dette?», spør en av gjestene.

«Ikke sett det i noen bås. Dette er bare et funky øl. Det er flott at bryggere har et felles språk, men man bør ikke føle seg begrenset av stilarter.»

Deretter ble det servert en ukonvensjonell kriek – et kirsebærøl uten melkesyrebakterier. Syrligheten kommer fra skikkelig sure kirsebær, noe som gjør det friskt, men uten den snerpende følelsen. En innertier!

«80% av praten blant amerikanske bryggere er om surøl. Likevel har knapt en promille av amerikanske øl melkesyrebakterier. Noen mener surøl kan bli den nye IPAen. Det er vanskelig å si, men det er ikke umulig.»

Undertegnedes favoritt var en barley wine – i to utgaver – den ene lagret på europeisk cognac-eik med preg av sherry og rosin, den andre på amerikansk eik med kraftige noter av vanilje og kokosnøtt. Forskjellen er overraskende stor, og publikum er delt i hvilken som er den beste.

Det ble dessverre ikke tid til et intervju etter smakingen, for Oliver gikk rett til verdens raskeste bryggeribesøk, hos Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug to etasjer opp. Deretter ble det ostesmaking på Fromagerie, det hele med jetlag og en hel ølsmaking i blodet. Det er ikke bare rockeartistene som har et heftig turneliv!

Fullstendig liste:

  • Galahad
  • Local 2 with Riesling Lees
  • Caradoc
  • Wild Horse
  • K is for Kriek
  • Hand & Seal 2014 – Bourbon-fat
  • Hand & Seal – Cognac-fat

Ølsmaking på Chateau Neuf holdes annenhver mandag klokken 20. Neste gang er temaet rare øl.

The post Ølsmaking med Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery appeared first on Ølportalen.

Bryggselv Stavanger i nye lokaler

$
0
0

Bryggselv Stavanger startet opp i 2013. Da nærmest som et prøveprosjekt for å se om det var kundegrunnlag nok til en bryggebutikk i Stavanger. Etter 2 års drift rapportere de om overveldende respons og kunder fra Haugesund i nord til Mandal i sør. Dette har også ført til at de har vokst ut av lokalene.

Nye lokaler blir i Johannes Gate 21, i østre bydel. Aleksander Baustad forteller at dette bare er et steinkast fra Mike Murphys nye ølbar ØST. Et naboskap de regner med vil bli satt pris på av begge parter. Han forteller videre at de nye lokalene har bedre plass og at noe av denne plassen vil bli satt av til sosial omgang og samtaler mellom kundene. De ønsker rett og slett å bli et knutepunkt for hjemmebryggere i området.

De nye lokalen åpnes onsdag 6. Mai Kl 11:00.

The post Bryggselv Stavanger i nye lokaler appeared first on Ølportalen.

Surøl til butikk fra Lervig

$
0
0

Begynnelsen av mai betyr begynnelse for nye produkter i butikkhyllene, i form av en av de 4 slippene dagligvarebransjen gjør gjennom året. Dette gjelder også for nye øl med landsdekkende distribusjon. En løsning som ikke alltid er like bra for en ferskvare som øl, men for den Lervig slipper denne gangen er dette ikke den store utfordringen. De slipper nemlig en surøl.

Ølet det er snakk om er en berliner weisse som er tilsatt lime blad (kaffir). Navnet er «Sour Suzy». ABV er 4,0% og bryggeriet er ikke mer beskjedne enn at de snakker om en surøl-makker til bestselgeren «Lucky Jack». For å få dette til har de laget et øl de beskriver som ikke er alt for surt og med en behagelig smak av sitrus. Det blir selvsagt tilgjengelig hele året. Distribusjonen skjer gjennom Asko, Gulating og direkte fra Lervig selv.

James Golding hos Lervig lover også et par «limited editions» av Sour Suzy. Blant annet en yuzu-variant (sitrusfrukt) og en som er lagret på Chardonnay fat. Disse blir neppe å finne på annenhver dagligvareforretning rundt omkring i landet.

 

The post Surøl til butikk fra Lervig appeared first on Ølportalen.

Austmann videre i Bryggeribråk

$
0
0

Trønderbryggeriet Austmann vant over islandske Einstök i den andre omgangen av Bryggeribråk på Håndverkerstuene i går. Bryggeriet ble dermed det andre som går videre fra de innledende rundene i konkurransen om å bli beste bryggeri til å sette øl til mat. Forrige oppgjør endte med svensk seier da Gotlands Bryggeri vant over 7 Fjell. Neste uke blir det nok et norsk-svensk oppgjør når Dugges møter Lervig.

The post Austmann videre i Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Klare for åpning

$
0
0

– Nå får det bære eller briste, smiler Kenneth Sørensen, driftssjef for Gulating i Oslo og Akershus. Det nærmer seg åpning av det nye utsalget til Gulating på Triaden Lørenskog Storsenter med stormskritt. I morgen, torsdag 7. mai, skal alt være klart. Da blir det åpning av butikken med påfølgende fest. Sørensen bedyrer at han har kontroll. – Det skal gå helt fint, og det blir en god fest for å feire åpningen, sier han til Ølportalen.

Etter at butikken har åpnet sine dører for første gang klokken 12, fortsetter åpningsfesten utover kvelden på Thon Hotel Triaden på Lørenskog. Her blir det taler og kulturelle innslag. Bernt Rostad kommer til åpningen. Det gjør også Ole Richard Lund fra Haandbryggeriet.  Det er lagt opp til at ølinteresserte fra Oslo trygt kan nyte kvelden i Lørenskog. For de som ønsker å smake på en øl eller to, er det er satt opp buss tilbake til Oslo på kvelden.

Utstillingsvindu for øl

De som besøker storsenteret vil raskt oppdage den nye butikken. Inne blir det en 15 meter lang hylle full av øl. Det er glassvinduer langs hele butikken, og den blir dermed et ordentlig utstillingsvindu for øl.

Sørensen regner med å ha rundt 300 forskjellige øl tilgjengelig fra åpningen. Omtrent to tredjedeler av ølet vil være fra Norge. Gulating satser både på de store, de mellomstore og de små bryggeriene. – Det er norsk øl som har fokus, og vi ønsker å slippe til så mange som mulig. Vi vil gjøre plass til de mange små bryggeriene, forteller Sørensen. I tillegg til øl, blir det også noe sider og ingefærøl å finne i butikken. Det vil også bli et lite utvalg av ølglass og bøker om øl.

I tillegg til et godt ølutvalg, satser Gulating på å tilby solid ølkompetanse til kundene. I tillegg til Sørensen, blir Jonas Jacobsen å finne fast i butikken. Begge har bred erfaring fra bransjen. – Vi satser på å få inn folk med kompetanse. Folk som kommer hit skal kunne få tips om øl og mat i kombinasjon og informasjon om ulike ølstiler og bryggerier, sier Sørensen.

Utvider

Gulating ligger ikke på latsiden. De siste månedene har de utvidet med ny butikk i Larvik og Trondheim. Denne måneden kommer det ytterligere to butikker. Like etter åpningen i Lørenskog er det klart for en ny butikkåpning i Arendal.

Gulating har planer om å fortsette sin ekspansjon rundt om i landet. Det planlegges også å åpne et ølutsalg i Oslo, i tillegg til at det også vurderes butikker på steder som Sandvika og Fornebu. Sørensen har tro på at det er et rom for spesialbutikker for øl, og han frykter ikke konkurransen fra Vinmonopolet eller dagligvarehandelen.

– Vi supplerer mer enn vi konkurrerer med Vinmonopolet. På Vinmonopolet selges det kun øl over 4,7 prosent. Vi tilbyr øl til et noe annet marked, sier Sørensen. Han mener også at Gulating vil være et viktig supplement til de vanlige dagligvarekjedene. – Ølfloraen forsvinner i dagligvarebutikkene. Vi vil heller profilere de mindre bryggeriene enn de store for å vekke nysgjerrighet hos folk, sier han.

The post Klare for åpning appeared first on Ølportalen.

Smak av sommer i maislippet

$
0
0

I morgen, fredag 8. mai, er det klart for vårens andre nyhetsslipp på Vinmonopolet. Maislippet består av enda flere nyheter enn slippet i mars. Over 90 øl blir tilgjengelig i bestillingsutvalget, mens det kommer fem nye øl inn i basisutvalget og seks nye øl i partiutvalget. 12 land er representert i månedens slipp. Tre av ølene er riktignok forsinkede øl fra marsslippet, blant annet samarbeidsbrygget mellom 7 Fjell og Garage Project Feijoa Mountain. Det er likevel et imponerende stort slipp denne gangen.

Slippet har stor oppmerksomhet rettet mot sommerlige øl. Dette betyr ikke at det er overvekt av lyse pilsnere – selv om det også slippes noen av den sorten – men det er en rekke belgiske og belgisk-inspirerte øl som nå slippes. Det er også flere «sommerøl» i slippet. Blant annet finner vi amerikanske Sierra Nevada med Summerfest og seiersherrene fra årets første Bryggeribråk, Gotlands Bryggeri, med Sleepy Bulldog Summer Pale Ale.

Partiutvalget består denne gangen utelukkende av øl fra norske bryggerier, og det er sommerøl som dominerer. Både Austmann, Klostergården og Grünerløkka Brygghus kommer inn i partiutvalget med en saison. Dette er en belgisk ølstil som er laget spesielt for sommerhalvåret. I tillegg lanseres Kinns Sommarøl og Akershus-bryggeriet ODEs Sommer Ale.

Sparkling sake fra Nøgne Ø

Grimstadbryggeriet byr ikke bare på øl i maislippet. Spartkling sake, som ble lansert i Oslo tidligere i vår, er også med i bestillingsutvalget.

Også i bestillingsutvalget er det mye spennende norsk øl. Grimstadbryggeriet Nøgne Ø har en rekke godbiter som slippes nå i mai. Bryggeriet har fire nyheter i bestillingsutvalget; Vic Abstract IPA, Saison Réserve, Imperial Stout Whisky Barrels og Quadrupel. Førstnevnte er en versjon av bryggeriets Vic Secret, tilsatt brettanomyces i bryggeprosessen. Den andre er en bryggeriets saison som har ligget på rødvinsfat i to år. Nøgne Ø har planer om at Saison Réserve skal være et fast øl i sortimentet og etter hvert være en blanding av ulike årganger. I dette slippet stiller Nøgne Ø også opp med en sake. Sparkling Sake ble lansert tidligere i vår og blir nå tilgjengelig hos Vinmonopolet.

Det er også flere spesielle øl med i slippet. Ett av disse er BrewDogs Restorative Beverage for Invalids and Convalescents. Dette er en India Pale Ale på 8,7 volumprosent alkohol og er basert på en IPA-oppskrift fra 1843 for medisinsk bruk. I følge oppskriften skal ølet gjæres kontrollert for å sikre at den har så lite sødme som mulig og dermed blir tørr. Oppskriften beskriver også at det skal være dobbelt så mye humle som normalt for å gi en kraftig bitterhet.

De nordiske landene er godt representert i maislippet. Danske Mikkeller – som på grunn av bryggingen hos De Proef Brouwerij telles som belgisk på polets lister – blir listet med hele 12 øl i bestillingsutvalget. Blant de mange godbitene kommer to spontangjærede øl, Spontan Rosehip og Spontan Seabuckthorne. I likhet med marsslippet, er det flere svenske bryggerier på listen. Det kommer blant annet nye øl fra de, i Norge, relativt ukjente bryggeriene Beerbliotek, Stockholm Brewing og Train Station Brewery. Totalt er det 17 nye øl fra vår nabo i øst.

Du finner hele nyhetslisten i bestillingsutvalget i tabellen under:

Øl Land Bryggeri Alkohol Pris
Aarhus Fregatten Jylland Danmark Aarhus Bryghus 8,0 87,30
Aja Lemmy Witbier Norge Aja Bryggeri 5,5 39,90
Au Baron Cuvée des Jonquilles Bière de Garde Frankrike Brasserie Au Baron 7,0 109,90
Balder Agave Gluten Free IPA Danmark Munkebo Mikrobryg 7,6 65,00
Beavertown Bloody ´Ell Blood Orange IPA England Beavertown Brewery 7,2 60,10
Beavertown Holy Cowbell India Stout England Beavertown Brewery 5,6 50,10
Beerbliotek Black IPA Sverige Beerbliotek 6,9 65,90
Beerbliotek Bobek Citra Pale Ale Sverige Beerbliotek 5,5 59,90
Beerbliotek Hip Hops IPA Sverige Beerbliotek 6,0 61,90
Boulevard Harvest Dance Wheat Wine USA Boulevard Brewing Co. 9,5 179,90
BrewDog Abstrakt AB:18 Skottland Brewdog Brewery 11,8 149,90
BrewDog Mix Tape 8 Skottland Brewdog Brewery 14,5 134,70
Brewdog Paradox Compass Box Imperial Stout Skottland Brewdog Brewery 15,0 129,90
Brewdog Restorative Beverage for Invalids and Convalescents Skottland Brewdog Brewery 8,7 69,90
By The Horns Sour To The People Storbritannia By The Horns Brewing Co. 4,8 55,90
Carrières Diôle Ambrée Belgia Brasserie des Carrières 7,5 62,50
Carrières Diôle Blonde Belgia Brasserie des Carrières 6,5 59,90
Ceriux Rubia Spania Cervacera Artesana Fundada en 2012 5,4 49,90
Ceriux Tostada Spania Cervacera Artesana Fundada en 2012 6,5 51,50
Cold Boy 8 kanoner Norge Cold Boy 8,0 38,60
Contreras Valeir Blond Belgia Brouw. Contreras 6,5 59,90
Contreras Valeir Donker Belgia Brouw. Contreras 6,5 59,90
Contreras Valeir Extra Belgia Brouw. Contreras 6,5 59,90
De La Senne Jambe de Bois Belgia Brasserie de la Senne 8,0 59,90
De La Senne Zinnebir Belgia Brasserie de la Senne 5,8 60,80
De Troch Chapeau Gueuze Belgia Brouw. De Troch 5,5 69,90
De Troch Chapeau Oude Gueuze Belgia Brouw. De Troch 5,5 75,00
Dugges Avenyn Pale Ale Sverige Dugges 5,0 54,90
Dugges Electric Nurse DIPA Sverige Dugges 8,0 65,90
Dugges High Five! IPA Sverige Dugges 7,5 59,90
Ego Brygghus Wheatade Norge Ego Brygghus 5,2 69,50
Ego Reign of Citra Norge Ego Brygghus 5,4 69,50
Früh Kölsch Mini Keg Tyskland Hofbräu 4,8 452,70
Fuller`s Indian Pale Ale England Fuller, Smith & Turner 5,3 49,10
Fuller`s Organic Honey Dew England Fuller, Smith & Turner 5,0 49,80
Færder Belgisk Gyllen Norge Færder Mikrobryggeri 8,5 59,90
Færder IPA Norge Færder Mikrobryggeri 6,5 49,90
Gageleer Pors Belgia Gageleer 7,5 63,00
Garage Project/7 Fjell Bryggeri Feijoa Mountain Norge 7 Fjell Bryggeri 6,0 64,30
Garage Project/Amundsen Bryggeri Born Slippy Wheat Beer Norge Amundsen Bryggeri 5,0 79,90
Garage Project/CAP Brewery Classified Antipodean Pilsner Sverige CAP Brewery 8,0 54,90
Garage Project/Grünerløkka Brygghus Tai Nui Pacific Pale Ale Norge Grünerløkka Brygghus 5,5 79,90
Garage Project/Ægir Bryggeri First Wave Oyster Stout Norge Ægir Bryggeri 8,0 79,90
Glazen Toren Jan de Lichte Dubbel Witbier Belgia Brouwerij de Glazen Toren 7,0 115,00
Glazen Toren Ondineke Oilsjtersen Tripel Belgia Brouwerij de Glazen Toren 8,5 125,00
Glazen Toren Saison d’Erpe-Mere Belgia Brouwerij de Glazen Toren 6,9 115,00
Gotlands Bryggeri Wisby Pils Sverige Gotlands Bryggeri 5,0 44,90
Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale Sverige Gotlands Bryggeri 5,0 44,90
Herslev Bryghus Mark Fadlagret Danmark Herslev Bryghus 11,0 169,90
Holtens Saison Norge Holtens AS 7,1 129,20
La Rulles La Grande 10 Belgia La Rulles 10,0 139,90
Lindheim Farmhouse Ale Saison Barrel Aged Norge Lindheim ølkompani 6,8 105,00
Lindheim Nacho Libre IPA Norge Lindheim ølkompani 7,1 95,00
Little Brother Epic Venture IPA Norge Little Brother Bryggeri 6,5 164,90
Little Brother Northern Trappist Norge Little Brother Bryggeri 7,5 184,90
Menabrea Ambrata 150 Anniversario Italia Birra Menabrea 5,0 35,90
Mikkeller Ahhh Belgian Ale Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 6,8 69,00
Mikkeller Barley Sweet Wine Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 12,0 165,00
Mikkeller Beer Geek Breakfast Bourbon Norge Mikkeller 7,5 105,00
Mikkeller Black Ink and Blood Imperial raspberry stout Bourbon Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 17,0 289,00
Mikkeller Black Ink and Blood Imperial raspberry stout Brandy Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 17,0 289,00
Mikkeller Crooked Moon dIPA Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 9,0 79,00
Mikkeller It´s Alive Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 8,0 165,00
Mikkeller Koppi IPA Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 6,9 69,00
Mikkeller Raspberry Quadrupel Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 13,0 120,00
Mikkeller Skør Belgian Ale Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 8,4 75,00
Mikkeller Spontan Rosehip Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 7,7 130,00
Mikkeller Spontan Seabuckthorne Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 7,7 130,00
Mikkeller USAlive Belgia Mikkeller\De Proef Brouwerij 8,0 165,00
Mikkeller Vesterbro Toilet Bajer Danmark Mikkeller 6,0 159,00
Nøgne Ø Imperial Stout Whisky Barrels Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 12,5 79,90
Nøgne Ø Quadrupel Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 15,5 88,50
Nøgne Ø Saison Réserve Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 7,0 59,90
Nøgne Ø Vic Abstract IPA Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 7,0 59,10
Olmo Guerrilla IPA Italia Birra Olmo 5,9 52,00
Oppigårds Amarillo Sverige Oppigårds Bryggeri 5,9 42,90
Oppigårds Golden Ale Sverige Oppigårds Bryggeri 5,2 39,90
Oppigårds Thurbo Stout Sverige Oppigårds Bryggeri 8,7 52,50
OWA Sakura Lambic Belgia Owa Brewery 6,2 303,00
Palax Spania Cervacera Artesana Fundada en 2012 4,9 39,00
Prearis Grand Cru B.A Bourbon Belgia Prearis 10,0 111,00
Schöfferhofer Hefeweizen Tyskland Schöfferhofer Weizenbier GmbH 5,0 45,00
Sierra Nevada Summerfest USA Sierra Nevada Brewing Co. 5,0 39,90
Stockholm Brewing Besserweisser Sverige Stockholm Brewing 5,0 56,90
Stockholm Brewing India Pale Ale Sverige Stockholm Brewing 6,0 59,90
Stockholm Brewing Saison d`Etre Sverige Stockholm Brewing 5,0 59,90
Train Station Groundbreaker Unfiltered Lager Sverige Train Station Brewery 5,3 37,00
Train Station ShipFaced IPA Sverige Train Station Brewery 7,0 46,90
Warsteiner Premium Verum Tyskland Warsteiner 4,8 34,90
Weihenstephaner Korbinian Tyskland Weihenstephan Bayerische Staatsbrau 7,4 58,60
Wilderen Goud Belgia Brouwerij Wilderen 6,2 48,20
Wilderen Tripel Kanunnik Belgia Brouwerij Wilderen 8,2 54,30

The post Smak av sommer i maislippet appeared first on Ølportalen.


Nøgne Ø i boks

$
0
0

Vi som følger ølverden tett vet at det kun er et tidsspørsmål før det er mer øl på boks enn på flaske. Nå har nestoren bland norske håndbryggerier tatt skrittet inn i boksverden. Nøgne Ø begynner litt forsiktig med Asian Pale Ale, for å teste produksjon og reaksjon. Vi blir imidlertid overrasket om ikke andre varianter, og da først og fremst butikkøl, vil komme i samme forpakning i ikke alt for fjern fremtid. Som på flaske kommer Nøgne Øs boksøl ufiltrert og upasteurisert.

Du finner Asian Pale Ale på boks der du vanligvis kjøper øl fra Nøgne Ø.

The post Nøgne Ø i boks appeared first on Ølportalen.

Ølmannen som flyttet sørover

$
0
0

En av våre mest leste saker er ”Ølmannen på Landås”. Den handler om Jan Over Steinsvik og det smått utrolige ølutvalget han klarte å bygge opp i en liten Matkroken butikk. Han hadde på det meste over 400 øl i butikken samtidig, lenge før butikkjedene hadde fått øynene opp for håndbrygget øl.

Nå har Jan Ove flyttet til Sørlandet og den omtalte butikken er nedlagt. Men etter en stund borte fra ølverden er Ølmannen nå på vei tilbake. Førstkommende fredag, 15. mai, klokken 14 åpner han ølutsalg i Arendal. Butikken er en del av den stadig voksende porteføljen til Gulating Ølutsalg og Jan Ove er daglig leder. Ølportalen tok en liten prat med Ølmannen.

Gulating Arendal Foto Gulating

Det er ennå noen liter øl som skal på plass før det er klart til åpning i Arendal. FOTO: Gultating Arendal

Hva fikk en innfødt bergenser til å forlate verdens vakreste by og bosette seg på Sørlandet?

– Det var ikke noe eg hadde planlagt, faktisk så eg vel aldri for meg at eg skulle flytte fra Bergen til Norge, men kjærligheten gjør mye rart med en kar, og eg hadde ikke akkurat en jobb som lot seg gjøre med en pendlertilværelse, så etter en lang stund og mange mailer med UD flyttet jeg til Norge.

Har du vært helt uten kontakt med ølbransjen i tiden mellom Matkroken og Gulating?

– Nja, utenom sporadiske telefoner og bryggeribesøk har eg vel ikke hatt så alt for mye med ølbransjen å gjøre. Det har faktisk vært litt deilig å ta en liten «kunstnerpause» etter mange år i ICA for å få ting litt i perspektiv. Den pausen var akkurat lang nok til at eg igjen begynte å irritere meg over dårlig utvalg i butikker og barer, så eg ringte til godeste Rolf Skår for å høre hvilke planer han hadde for sørlandet, han hadde en liten pause etter eg presenterte meg og spurte: «Det navnet har jeg hørt før, hvor har jeg deg fra?». Når eg sa hvor eg kom fra svarte han straks: «Hvis du åpner butikken, så skal jeg bygge den for deg!» Da hadde eg nesten ikke noe annet valg enn å hoppe på ett av de mer spennende prosjektene som finnes i Norge.

Det ryktes at du har begynt som hjemmebrygger. Er ølmannen Jan Ove fornøyd med det ølbryggeren Jan Ove presterer?

– Haha, ja er rimelig fornøyd med noen av det som har blitt flasket, men har også en DIPA som bare må helles ut, noe bringebærøl som fikk kraftig Liefmans fruitesse karakter (uff!), har en hoppy dry stout som eg var veldig fornøyd med. Men en bedre hobby en ølbrygging skal godt gjøres å finne.

Har du nå, når du ikke trenger lempe melk og brød men kan konsentrere deg fullt om øl, fått drømmejobben?

– Ja! Det er så tett på drømmejobben som er mulig å komme, butikk og øl, uten noen forstyrrende elementer, uten ett kjedekontor som hele tiden prøver å motarbeide oss, muligheten til å enda lettere ta inn øl fra hele Norge, det er virkelig en drømejobb!

Hadde det ikke vært lettere å åpne et utsalg i Risør der du bor?

– Absolutt, vi så på lokaler i Risør, men ting dro litt ut og klokken begynte å gå fra oss. For å åpne i Risør så må man ha sommeren med seg da det er sommeren store deler av salget skjer på. I Arendal hadde vi lokale klart og vi fikk snudd oss rundt og åpnet da her først. Og ha butikk 10 minutter unna Nøgne Ø er jo også ganske fantastisk.

Vil utvalget i butikken være det samme som i de andre Gulating utsalgene, eller står du fritt til å ta inn varer du får tak i lokalt?

– Vi samarbeider veldig tett i Gulating og varer som kommer inn i Trondheim kommer veldig fort sørover og andre veien også, men igjen så står vi helt fritt til å utforme sortiment i hver butikk som vi ønsker.

Er det planlagt noen spesielt under åpningen?

– Vi får besøk av Nøgne Ø og Lindesnes Brygghus, samt at Nua skulle se på muligheten for å komme bortover også.  Så her blir det mulighet til å komme tett på bryggeriene også hvis man har noen spørsmål.

Har utsalget ølvarianter du er spesielt stolt av å formidle til kundene?

– Oj! Dette spørsmålet ble absolutt ikke lettere denne gangen, og igjen så blir det vanskelig å bare trekke fram noen få. Men Fjellbryggeriet må nesten trekkes fram, ett framragende bryggeri som virkelig kan brygge på butikkstyrke. Crooked Stave Vieille ArtisAnal Saison, 7 Fjell Kjuagutt, Lervig Johnny Low,  Kinn Jubileum og ølene fra Jolly Pumpkin,er bare noen få av mange som fortjener å bli trukket fram.

Butikken er i Maxis Senteteret like utenfor Arendal sentrum.

The post Ølmannen som flyttet sørover appeared first on Ølportalen.

Norsk revansje i Bryggeribråk

$
0
0

Lervig sørget for norsk revansje da de møtte svenske Dugges Bryggeri til Bryggerikamp på Håndverkerstuene. Stavanger-bryggeriet seiret etter å ha sikret flest stemmer for både forrett og hovedrett. Lervig sørget dermed for utligning etter 7 Fjells tap mot Gotlands bryggeri i den første runden av årets Bryggeribråk. Svenskene klarte imidlertid å stikke av med flest stemmer til desserten.

Det har vært god interesse for Bryggeribråk så langt, og i tredje runde var det også flere representanter fra deltakende bryggerier til stede. Både representanter fra Ringnes, Nøgne Ø og Kinn fikk med seg kampen mellom Lervig og Dugges.

Nøgne Ø og Ringnes møtes til kamp allerede 25. mai en reprise av fjorårets innledende runde av Bryggeribråk. Førstkommende mandag, 18. mai, står kampen mellom finske Malmgård og Kinn. Etter hva Ølportalen er kjent med, vil blant annet representanter fra den finske ambassaden i Oslo møte opp for å heie frem sitt bryggeri.

The post Norsk revansje i Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Lindheim tar over Mikkeller Bar og Mikkeller & Friends

$
0
0

Lindheim Ølkompani er ikke noe stort bryggeri. De brygger batcher på 1200 liter og distribuerer det meste til utesteder her i landet. Litt eksport driver de imidlertid med. Da i hovedsak til Danmark og Spania. En av hovedkundene i Danmark er Mikkeller, gjennom de to barene selskapet driver i København. De må tydeligvis være fornøyd med ølet de får fra Lindheim for nå skal Ølkompaniet kjøre «tap takeover», eller krankupp som vi liker å kalle det, på både Mikkeller Bar og Mikkeller & Friends. Begge kuppene skjer i slutten av mai. 29. på Mikkeller Bar og 30. på Mikkeller & Friends.

Mikkeller & Friends har lagt ut listen over hva som blir tilgjengelig hos dem og vi antar det blir det samme på Mikkeller Bar.

Helan & Hallon
Lords of Acid
Jacobs Hage
Greatfruit
Farmhouse Ale – Barrel Aged
Farmhouse Ale
Surt Jub.
Apple Farmhouse
Afraid of the Dark
XX-Mas
og noen flasker  
Cherry Farmhouse

The post Lindheim tar over Mikkeller Bar og Mikkeller & Friends appeared first on Ølportalen.

Lansering av Jens & Terje

$
0
0

Onsdag 27. mai klokka 20.00 lanseres «Jens & Terje», historiens første samarbeidsbrygg mellom Aass og Haandbryggeriet. Det er litt av en begivenhet for ølbyen Drammen når byens 180 år gamle tradisjonsbryggeri Aass og en av spydspissene innen den moderne norske håndverksbryggingen, Haandbryggeriet, endelig møtes på samme fat.

Bryggeriprat på Rekord

Ølet lanseres på Rekord Bar i Drammen, og rammene for lanseringen er lånt av Rekords populære «Rockprat på Rekord». Denne gang ikke samtalen vil dreie seg om musikk, men om Drammens nyere ølhistorie, samt humletyper, bryggeteknikker, typeriktighet og inspirasjonskilder for «Jens & Terje».

Dette blir første gangen publikum får anledning til å smake på ølet; et ufiltrert og upasteurisert pilsnerøl brygget med tyske og amerikanske humletyper av Haandbryggeriets Jens Maudal og Terje Aass, pensjonert Aass-direktør. Bryggingen foregikk i sistnevntes nye mikrobryggeri «Bryggerhuset», som er installert i bygningen som tidligere huset det gamle Sentralbadet på Grev Wedels plass på Bragernes.

Akkurat som på «Rockprat på Rekord» vil samtalen ledes av Dagbladets mangeårige musikkanmelder og kulturkommentator Sven Ove Bakke, som for tiden jobber med et bokprosjekt om ølets plass i norsk historie (planlagt utgitt på Forlaget Press i 2016).

En begivenhet for Drammen

Sven Ove Bakke har vanskelig for å skjule sin entusiasme over samarbeidet og betydningen det har for ølbyen Drammen.

– Dette er jo et møte mellom den gamle og den nye ølhistorien i Drammen på mange måter, så slik sett er det en stor begivenhet for byen. Aass som det eldste virksomme bryggeriet i Norge og Haandbryggeriet som en av mikrobryggeriene, og med Terje Aass og Jens Maudal som to sterke personligheter hvis bekjentskap går mange år tilbake, sier Bakke til Ølportalen og tilføyer;

– Jeg mener også at det er en begivenhet, eller i hvert fall interessant, i et større norsk bryggeriindustriperspektiv, der de neste årene trolig vil bli preget av ulike former for samrøre og samarbeidsformer mellom de etablerte, store aktørene og mikrobryggerier med voksesmerter eller ekspansjonsbehov.

– Tror du det blir flere slike samarbeid mellom lillebror og storebror fremover?

– Det finnes dårligere ideer i norsk ølbransje enn at disse to sterke ølpersonlighetene fortsetter med sporadiske «white label»-samarbeider, enten de forblir som et lite lokalt fenomen i Drammen eller om det skulle finne veien ut på nasjonalt plan. Så det håper jeg da. Ser gjerne at de to herrene forener sin interesse for Odd Nordlands «Brewing and Beer Traditions in Norway» til å lage et heftig gårdsøl, gjerne med den norske farmhouse-gjæren som er blitt kommersialisert nå, forteller Bakke.

Michael Jackson på Aass bryggeri

På spørsmål om det blir noe rockprat med tanke på settingen og at rock og øl hører sammen svarer Bakke:

– Det nærmeste blir vel at jeg må få Terje Aass til å fortelle om den gangen Michael Jackson var på besøk hos Aass i Drammen!

Dét håper vi da virkelig Sven Ove Bakke spør om og at Terje Aass kan fortelle om!

Det er allerede over 120 påmeldte personer til arrangementet på Facebook, så det blir stinn brakke på Rekord i Drammen onsdag 27. mai!

Ølportalen har tidligere skrevet om ølet «Jens & Terje». Les artikkelen her.

A3_Bryggeri_RGB

The post Lansering av Jens & Terje appeared first on Ølportalen.

Viewing all 1213 articles
Browse latest View live