Quantcast
Channel: Ølportalen
Viewing all 1211 articles
Browse latest View live

Prisdryss for 7 Fjell

$
0
0

7 Fjell Bryggeri gjorde det skarpt under årets World Beer Challenge i Estoril i Portugal. Ølet Morgenstemning – en kaffestout på 6,5 % – hanket inn en gullmedalje, men bergensbryggeriet sikret seg også sølvmedaljer for ølene Fløien, Ulriken og Svartediket.

7 Fjell er i ferd med å seile opp som et av de mest interessante bryggeriene i Norge, og bryggerimester Gahr Smith-Gahrsen, som jeg skrev boken ”Den norske ølrevolusjonen” sammen med, er selvfølgelig svært fornøyd:

«Hva kan man si? At vi faktisk får medalje for alle ølene vi sender inn… Det er jo godkjent treffprosent. Det er veldig moro,» sier han.

Lenke: World Beer Challenge 2015

 

 

 

The post Prisdryss for 7 Fjell appeared first on Ølportalen.


En skål for Kjetil Jikiun

$
0
0

Hva er egentlig «En skål for Kjetil»?

Det er en hyllest til mannen som mer enn noen andre har gitt den såkalte ølrevolusjonen i Norge en real kickstart. I dag kan man nesten få et inntrykk av at Nøgne Ø var det første norske håndverksbryggeriet, noe som ikke stemmer helt. Både Oslo Mikrobryggeri og Valdres gårdsbryggeri var ute i god tid før Nøgne, i tillegg hadde vi et annet microbryggeri i Karl Johans gate i Oslo samt et par andre mindre bryggerier som ikke varte så lenge. Det som utgjorde forskjellen var Kjetil. Hans ambisjoner kunne virke enkle – å brygge de beste ølene samt sørge for å gjøre dem tilgjengelige for alle. Vi som husker hvordan det stod til med ølkulturen tidlig på 2000 tallet vet at dette ikke bare var enkelt. Øl skulle ikke tilpasses mat, det var en tørstedrikk, øl skulle være billig, man skulle ikke utfordre smaksløkene med øl, det skulle være lettdrikkelig. I praksis smakte alle norske øl helt likt på den tiden, så for en typisk «ølhund» og eventuelle ølklubber handlet det mest om å heie på sitt lokale bryggeri og hardnakket rakke ned på alt annet. Felles for de som våget seg på noe annet var at det hele tiden mente de måtte tilpasse seg følsomme norske ganer, som ikke ønsket for mye av noe.

Men folks ølvaner var vel egentlig allerede i endring innen Nøgne Ø startet opp?

Arrangementet

Du finner selve arrangementet på Facebook. Meld deg på og du får en liten påminnelse på Facebook 31. juli.
Om du vil invitere andre er opp til deg. Vi har gjort nettopp det.

Så absolutt, dette var noe som skjedde mange steder i verden og i steder som USA og Danmark var håndverksbrygging og øl med mye tydeligere profil allerede godt etablert. Men i Norge var det fortsatt en ting for spesielt interesserte, og utfordringen lå i om mange nok ville være villig til å betale for øl som kostet mer en masseprodusert pils. Ikke minst ville den naturlige vei å gå være mest mulig forsiktig.Jeg husker godt da Moss Bryggeri kom med sine Kong Karl øl, med hvete. Det virket spennende, men vi fikk jo ikke akkurat så mye inntrykk av hveten. Det var vel noe slikt som 10% om jeg husker riktig. Allikevel for spesielt for mange og også dette ølet forsvant fra markedet. For Nøgne Ø handlet det om å gå fullt inn fra starten og la det briste eller bære. Kompromissløst kan nesten virke som en klisje i dag, hvor vi har vært gjennom faser hvor alt er lov og folk spør seg om det er ekstremt nok, men det var virkelig kompromissløst det som skjedde da – kompromissløst på kvalitet, tydelighet og samtidig balanse. Dette må ikke forveksles med kompromissløst ekstremt, det er en annen sak. Poenget er at Nøgne Ø gjorde dette der og da. Nøgne Ø var og er mer enn Kjetil, men han skal ha en svært stor ære av den veien de gikk og de valgene som ble tatt.

Hvorfor bare en virtuell skål på Facebook og ikke en mer høytidelig markering?

Ideen ble unnfanget nettopp av et par av våre lokale medlemmer ønsket å invitere Kjetil til en pub i Kristiansand. Vi diskuterte dette i venneforeningens styre og konkluderte raskt med at dette ville være en alt for snever markering. Nøgne Ø er i dag så mye mer enn et lite lokalt bryggeri med sitt lokale marked. Nøgne er i dag et internasjonalt kjent ølmerke, med tilhengere over hele verden. Skal de som ønsker å ta en skål for Kjetil få anledning til dette er dette den eneste riktige måten å gjøre det på. Slik jeg har lært Kjetil å kjenne er jeg også rimelig overbevist om at det å måtte stille opp nok en gang på en pub, og snakke om sitt øl og sine planer, ikke er det han ønsker mest akkurat nå. Det er tross alt det mesteparten av jobben hans har handlet om de siste årene. Nå er det andre prosjekter han ønsker å fokusere videre på. For det andre er det viktig å huske at selv om Kjetil har vært utrolig viktig for oppstarten av Nøgne Ø så er Nøgne Ø fortsatt et kreativt bryggeri, med mange dyktige medarbeidere. Vi er venneforeningen til bryggeriet og skal først og fremst fokusere på det som skjer der.

Ja, hva skjer med Nøgne Ø fremover uten Kjetil?

DNØ-Kjetil-Jikiun

Kjetil med den første bryggekjelen. FOTO: Skjalg Ekeland

Som sagt er Nøgne Ø mer enn bare Kjetil, det som skjer er vel mer eller mindre det samme som vi har sett de siste årene. Dyktige bryggere skaper nye spennende øl, mens kvaliteten på de eksiterende opprettholdes. Nøgne Ø er blitt for store til å passe innunder den romantiske tanken om en byggmester som egenhendig står i en garasje natt og dag og komponerer oppskrifter, mens han rører i kar, vasker, tapper og etiketterer innen selgeren lemper kassene bak på pickupen, for å levere på kroa. All ære til Veholt og deres like som mest kan betraktes som en dyktig hjemmebrygger med salgsbevilling, men Nøgne Ø er en liten bedrift med mange arbeidsplasser. Kjetil er gründeren og hans «enkle» ambisjoner om å gjøre de beste ølene tilgjengelige for alle som ønsker å drikke dem tilsier vel at det er en naturlig utvikling at de i dag er så store som de er. Det ville simpelthen vært umulig for en enkeltperson å stå bak alt som skjedde. Det er vel heller ingen som oppriktig tror at det er Mikkel som står for alle oppskriftene til Mikkeller eller at Martin og James har tid til å brygge på Brewdog?

Hva har du så planlagt å ha i glasset den 31. juli?

For meg er det bare et helt naturlig valg, men det får du se når dagen kommer.

The post En skål for Kjetil Jikiun appeared first on Ølportalen.

Sommerøltest

$
0
0

Settingen

Fem venner på en veranda. Det er sommer, det er sol, det er grilla pølser og det er øl. Shorts, solbriller, samt en iført den klassiske kombinasjonen sandaler med sokker og en som bærer Hawaii-skjorte med stolthet. En god blanding mellom nordlending og «søringa», østlending og festlending (jepp, fest). Ingeniør, kokk og tekniker. Samt en brusende klunk med jovial stemning.

Beste håndverksøl som passer til sommerens dager skal testes. Blindt. Bokstavelig talt for en av deltagerne, men er det blindtest, så kan man vel nesten ikke få mere blindtest.
Skjema, penn, vannglass og spyttebakke (jepp, det var litt jåleri der også) var klart. Kom med ølet!

De som er med

Noen håndverksbryggerier lager egne øl for sommeren, med årstidsklingende navn på etikettene, mens andre igjen brygger øl som passer til sommeren, men ikke er oppkalt etter sommer, sol eller sjø. Det er her vi har gjort et dykk blant ølene til 20 bryggerier.

Disse ble oppdelt i to kategorier – butikk- og polstyrke – da forskjellen er merkbar, selv ved den tilsynelatende lille forskjellen på 4% til 6,6%, som ølene var på.

Blindsmakingen hadde også med øl fra tradisjonelle bryggerier, som et slags referansepunkt. Alle disse hadde vunnet hver sin sommerøl-test. Samtlige av dem falt igjennom som for tynne og kjedelige, hvor eneste plusset var at en var designet med et dyr som er stanset ut i dratappen på ølboksen. Avstanden mellom masseprodusert pilsner og håndverksøl var merkbar, men viktig å se at det finnes noe for enhver smak å nyte i sommersolen.

Bedømmingen

Smakspalletten har selvfølgelig størst innflytelse. 70 % av total poengsum på ølet tilegnes aroma og smak i munnhulen (50 % for smak, 20 % ettersmak).
Lukten har 15 % av score, mens sommerfaktoren har siste 15 %.

Høy solfaktor

Sommerfølelsen var viktig i bedømmingen fra panelets side. Vi bedømte heller sommerfølelse, enn utseende/ farge, da et dvaskt farget øl kan lukte og smake helt fortreffelig. Og siden dette var en test av sommerøl, følte vi at vi også måtte ha den faktoren med som tellende.
Jo høyere solfaktor, jo mer sommerfølelse! Man vil jo nyte det gode lengst mulig.
Til referanse går skalaen fra 1 til 50. Solfaktor 1 er lik en regntung dag i en Jan Eggum-sang. Solfaktor 50 er en stillehavsatoll med blå himmel, sol og hvit strand.

Konklusjon

Kvaliteten på norsk håndverksøl er veldig bra. Selv for noen av oss som kan være litt nerdete og som er vant med store øl med mye smak og lukter, var denne smakingen en glede å få gjennomføre da ølet som ble smakt har et gedigent nedslagsfelt, fra nysgjerrige noviser til nysgjerrige ringrever innen håndverksbrygg. Entusiasmen fra bryggeriene helt ned til juryens siste slurk har vært overveldende og det er fantastisk å være med på det som skjer blant håndverkere av ølbryggesorten.

Resultat for polølene finner du under. Vi har tatt med sommerfølelsen, men det er totalsummen som avgjør rekkefølgen. Butikølene legges ut i morgen.

Polølene

1. Austmann   Citra Saison                    6%
På nesen: Syrlig, men friskt, belgisk gjær, sitrus, pepper
I munnen: Veldig karbonert, floral, sitrus, mye sitron, høy, hvitt pepper
Sommerfaktor: 41
Kommentar: «Forventer den syrligere pga lukta, men veldig frisk og god»

Austmann Citra Saison

2. Lervig   Saison                    6,6%
På nesen: Syrlige epler, sitrus, hvete, pepper, belgisk gjær
I munnen: Syrlig eple, stikkelsbær, hvit pepper, sitrusskall, belgisk gjær
Sommerfaktor: 37
Kommentar: «Smaken følger duften. Veldig harmonisk»

Lervig Saison

3. ODE   Sommerale                    5%
På nesen: Søtlig tropisk frukt, syrlig eple/kvede, kannabis
I munnen: Middels tynn, syrlig tropisk frukt, tørr korn, fin humle bitterhet
Sommerfaktor: 36
Kommentar: «Smaken holder seg lenge, selv om den ikke var kraftig i det hele tatt»

ODE Sommer Ale

4. AJA   Lemmy                    5,4%
På nesen: Røyk, sitrus, skumbanan
I munnen: Sitrondrops, melis, vagt av mandel, hint av lakris og honning
Sommerfaktor: 34
Kommentar: «Lavalkohol Delirium tremens med sitrondrops»

5. Little Brother   Epic Venture                    6,6%
På nesen: Syrlig, fersken og friske jordbær
I munnen: Fyldig, leskende, grapefrukt, jordbær, fersken, søtt korn (kvass), krydder, litt søtlig
Sommerfaktor: 38
Kommentar: «Søtlig, frisk og fruktig. DIPA med styrken til en IPA»

6. Nøgne Ø   Saison                    6,5%
På nesen: Lett fruktig, koriander og appelsinskall
I munnen: Honning, appelsin, grapefrukt, korianderfrø, gress og blomstrete
Sommerfaktor: 34
Kommentar: «Heller med sola på vei ned, enn i sola»

7. Grunerløkka Brygghus   Løkka Sitrongress Saison                    6%
På nesen: Frisk lime, sitrongress, melis, floral, fersk gjær
I munnen: Sitronfromasj, høy, gress, melis, sitrongress, melisse
Sommerfaktor: 24
Kommentar: «Sitron det ene og sitron det andre, men ikke syrlig for det»

8. Kinn   Sommarøl                    5,5%
På nesen: Aprikos, brent plast, grønnsåpe, engelsk lakriskonfekt
I munnen: Tørr, middels syrlig, fin smak, men veldig fyldig, plommer, aprikos, småkjemisk, gress
Sommerfaktor: 28,5
Kommentar: «Ikke tynn, men ikke fyldig. Henger bra i ettersmaken»

9. Grunerløkka Brygghus / Garage Project   Tai Nui                    5,2%
På nesen:
Sitrus, gress, korianderfrø og søtlig tørrhet
I munnen: Bitter, floral, gress, litt sitrusskall, røde bær, gråpapir og våt skog
Sommerfaktor: 34
Kommentar: «Synd den var litt tynn. Mye potensiale»

 

 

The post Sommerøltest appeared first on Ølportalen.

Sommerøltest, resultat butikkøl

$
0
0

Vi la i går ut besrkivelsen av hvordan vi har utført vår sommerøltest og listen over polølene. Her er listen over butikkølene.

Vi har valgt å gi dere en topp 10 liste, da vi føler at ingen fortjener en 17. plass alene, men de resterende kan dele en hederlig 11. plass.

1. Hubertus   Dovre Wit            4,5%
På nesen: Tutti frutti, svak spearmint, multer, tørr kjeller( god sådann), hvete
I munnen: Stikkelsbær, anelse sitrus, koriander, anelse sitrongress, hvete og gjær
Sommerfaktor: 35
Kommentar: «Som en velkrydret Volvo. Veldig stabil og god, med litt spenning»

Hubertus Dovre Wit

2. AJA   Witbier                                   4,5%
På nesen: Tørkede blomster, tutti frutti, hvit pepper, kardemomme, ingefær
I munnen: Julebakst, kardemomme, sitrus, kunstig ingefær, gjær
Sommerfaktor: 37
Kommentar: «I sommerstemning av julebakst i flaske, sier vel at de har gjort det heller bra»

AJA Witbier

3. Nøgne Ø   Rabarbrablonde                    4,5%
På nesen: Bitter sitrusskall, bråtebrann, knekkebrød, våt klut, syrlig
I munnen: Syrlig, stikkelsbær, nyklipt gress, rabarbra, salt sjø, belgisk gjær
Sommerfaktor: 40
Kommentar: «Som å spise rabarbra etter en dukkert. Syrlig, salt og friskt»

4. Færder   Festival                    4,7%
På nesen: Honning, hvete, gjærbakst, krydder
I munn: Svak sødme, sitrus, hvete, vagt humlete, noe tørr, men medium fyldig kropp, med litt tynn bitter ettersmak
Sommerfaktor: 37
Kommentar: «Morsom tanke med hveteøl og IPA. Hadde det bare vært mer IPA, så…»

5. Nøgne Ø   Sourweisse                    4,5%
På nesen: Syrlig eple, sitrus, frisk rabarbra, hint av skoeske
I munnen: Aromaen gjentar seg på en frisk og lett måte med innslag av aprikos og physalis
Sommerfaktor: 40
Kommentar: «Vagt gueuze- preg er imponerende»

6. 7 Fjell   Sommer Pale Ale                    4,7%
På nesen: Barnål, aprikos, grapefrukt
I munnen: Skog, barnål, koriander, sitron, lime, syrlig fersken
Sommerfaktor: 30
Kommentar: «God humledrevet session øl»

7. Nøisom   Hveteøl                    4,7%
På nesen:
Søtlig og frisk med mango og aprikos over belgisk gjær
I munnen: Halvtørr, stikkelsbær, syrlig eple, mango, aprikos, belgisk gjær
Sommerfaktor: 35
Kommentar: «En wit uten appelsin og koriander, eller en saison med bær?»

8. Lervig   Lucky Jack                    4,7%
På nesen: Floralt, humle, gress og grapefrukt
I munnen: Rød grapefrukt, barnål, floral, tropiske frukter, litt tørr avrunding
Sommerfaktor: 31
Kommentar: «Allrounder, men sommersola kan nok bli brutal på denne»

9. Kinn   Rosa Kinn                    4,7%
På nesen: Grapefrukt, friske røde bær, lett syrlig
I munnen: Friske bringebær, havre, eple, vag sødme, lett syrlig, noe tørrhet av fruktstein
Sommerfaktor: 30
Kommentar: «Frukten bærer, men litt bitter fruktstein tar mer over mot slutten»

10. Haandbryggeriet   Badebrygg                    4,5%
På nesen: Litt honning, blomster, sitrus og belgisk gjær-preg
I munnen: Sitrus, florale toner med jordbær og mango, hint av honning
Sommerfaktor: 34
Kommentar: «En iskald en i sola, ville glidd fornøyelig lett ned»


 

Herfra og ned er listen alfabetisk

11. Atna   Sommerøl                    4,7%
På nesen: Såpe, barskog og fuktig tre
I munnen: Flat, lite fyldighet, beskt korn, vagt søtlig mot bakte rotfrukter, sukat
Sommerfaktor: 20
Kommentar: «Fyldig pilsner»

11. Lervig   Sommerøl                    4,7%
På nesen: Søtlig som bakte grønnsaker og vått korn
I munnen: Høy, noe blomstret, sånn ‘god’ papp som var i puter rundt bruspulver- godterier
Sommerfaktor: 20
Kommentar: «Fruktig pilsner, men nøytral og ren»

11. Nøgne Ø   Strandhogg                    4%
På nesen: Friske bringebær og solbær, vag lukt av gammel klut
I munnen: Smoothie, friske bær, oljete munnfølelse, litt papp, fruktstein, vannete skogsbæryoghurt
Sommerfaktor: 38
Kommentar: «Bjørnebær? I strandkanten? Jøss»

11. Sundbytunet   Solskinnspils                    4,7%
På nesen: Kål, såpe, grønnsåpe, skoeske
I munnen: Pilsner med med undertoner av harske nøtter og besk malt, kritt, kjemisk som bakepulver
Sommerfaktor: 24
Kommentar: «Noen klassiske ølfeil, så her er kan det være snakk om ‘strul’ i flaska»

 11. Veholt   Lys                    4,5%
På nesen: Malt, brente mandler, halm og anelse hestemøkk. Snev av sirkus
I munnen: Tung malt, tjære, harske nøtter, svidd nøttesmør, våt bark, papp og britisk bitter
Sommerfaktor: 18
Kommentar: «Er den røkt? Bedre på tapp»

11. Veholt   Pale 45                    4,5%
På nesen: Pasjonsfrukt, rugbrød, brent høy
I munnen: Tungt maltpreg, nøttepreg, hasselnøtter, mørk karamell, brent gress
Sommerfaktor: 24
Kommentar: «Tenker sommer på en britisk pub med tepper overalt, jeg»

11. Ægir  Dag                    4%
På nesen: Floralt, søt bark, sprøstekt løk, vag sitrus
I munnen: Malt, mye toner av brent løk, pipe tobakk (Borkum riff), sitrus
Sommerfaktor: 24
Kommentar: «Lukter mye, så har mer lyst å røyke den»

The post Sommerøltest, resultat butikkøl appeared first on Ølportalen.

Nytt bryggeri: Northern Co

$
0
0

Fedje er Norges vestligste kommune, og en av de minste øykommunene med sine ca 560 innbyggere fordelt på en hovedøy og 124 småøyer. Tidligere var øyen stor på torv-produksjon, som blant annet ble sendt til Skottland for å røyke malt. Dermed er dette en spennende lokalisering for et av Norges nyeste bryggeri og kommende whisky-destilleri. Etter at behovet for torv sank, ble hovednæringen igjen fiske, med både egen sardinfabrikk og røkeri. De siste årene er det nærheten til Mongstad og olje som har skapt arbeidsplasser, og flere fabrikklokaler har blitt stående tomme. Northern Co er derfor svært fornøyd med å ha funnet lokaler i et passende bygg, rett ved fergekaien. Bryggeriet holder til i andre etasje med utsikt over vågen, og med øyens kafè, Pernillecafeen, som nærmeste nabo.

Northern utsikt

Bryggeriet drives av tre ansatte som alle har samme lidenskap for øl og alt som har med øl å gjøre. Ellers er Fedje gjerne kjent for de fleste på grunn av ubåten U 864 fra andre verdenskrig, som til stadighet blir nevnt i nyhetene på grunn av kvikksølvlasten og den evige diskusjon om den skal heves eller tildekkes.

Hvem står bak bryggeriet?

Steinar Knutsen drømte om å starte nytt bryggeri i fjor sommer. Sammen med Per Jørgensen tenkte de først ut en større plan, før de startet jakten på ansatte. I det de ansatte var funnet, solgte de aksjer til i hovedsak utesteder og restauranter i Bergen og Oslo. Bryggerimester Devon Priemus har lang erfaring med hjemmebrygging. Det gjorde valget enda enklere da de fikk en «to for en» deal med samboeren, Tone Irgens, som er like engasjert i øl. Hun blir stadig gjenkjent som «øldamen» etter mange hundre ølsmakinger de siste årene. I tillegg fikk de med seg Daniel Newton som var nyutdannet kjemiker med master i brygging og destilleri.

Når er oppstart?

Etter et par forsinkelser ble første brygg satt 23. juli 2015. Et par måneder før det har gått med til å puslet bryggeriet sammen.

Northern montering

Hvilket marked satser dere på?

I hovedsak HoReCa-markedet (Hotel, Restaurant og Catering), men også noe butikk. Da i første rekke Gulating, Vinmonopolet og dagligvareforretninger på Vestlandet. Vi jobber også med eksportavtaler.

Hva er målet?

Siden vi har fått skjenke og salgstillatelse, starter vi på Fedje mens vi venter på den nasjonale tilvirkningstillatelsen. Men ellers så ønsker vi å være både lokal, nasjonal og global. Siden vi har et lite bryggerisett for øyeblikket, blir det i hovedsak utkjøring av produkter selv i starten.

Hva tenker dere om at det starter opp ett nytt bryggeri nesten hver måned?

Personlig: kjempegøy! Etter å ha fulgt bransjen i mange år, er det gøy å se at interessen for øl stiger i takt med kunnskapen landet rundt. Konkurransemessig håper jeg at alle er like flink til å kvalitetssjekke produktene, og er litt bekymret for at noen kan sende ut produkter som kan skremme vekk potensielle øl-nytere.

northern Anlegg 2

Har endringene i kronekursen påvirket oppstartarbeidet?

Planene har blitt gjennomført ganske raskt, så de har ikke blitt påvirket mye, men vi måtte betale litt mer enn ønsket for både kommende oppgradering av bryggeriet og tappelinjen.

Har dere en klart definert profil?

Som hjemmebryggere har vi som regel laget det vi (og andre som har etterspurt ølet vårt) liker å drikke, og mange av oppskriftene baseres på disse. Tar man turen til Fedje, er det gjerne den ville naturen man først legger merke til, og ølene vil få navn deretter. Vi planla i starten et basis sortiment på fire øl, men ser det gjerne blir litt flere. Noen sesong-øl kommer i tillegg og siden vi kommer til å ha luksusen med både et stort og et lite bryggeri etterhvert, er planen og lage noen spesial øl innimellom.

Hva blir det første ølet fra dere?

Vi har oppskriftene klar til åtte øl. Første ølet blir en golden ale med navnet Fedje (uttales Fæie for dem som ikke har vært her). Men vi ønsker ikke å slippe første øl før vi har noe å tilby alle, så slipper en IPA, amber og ingefærøl samtidig. Og samtidig/rett etter en gose, pale ale, session IPA og rug stout. Juleøloppskriftene er også klargjort.

Hva skal dere gjøre for å skille dere ut fra mengden?

Vi har en logo og etiketter som vi er veldig fornøyd med, og tror skal være lette å legge merke til. Vi er også et åpent bryggeri, og har allerede hatt en del besøk før vi har noe å servere. Ellers er den viktigste planen å være kvalitetsbevisst og brygge øl som skaper mersmak.

Northern Anlegg 1

Vil vi finne dere på noen av de mange ølfestivalene rundt i landet med det første?

Jepp! Første blir ølfestivalen vi selv er med å arrangere; Fedje Ølfestival 15. august, men også Bergen Ølfestival. Ellers er planene å være med på så mye som mulig, men fokuset har vært mer på oppstart og oppgradering enn å melde oss på flere for øyeblikket.

Tar der mot publikum på noe vis på bryggeriet?

Ja, vi har stort fokus på å være så åpne som mulig. Fedje har tatt i mot oss med åpne armer, og vi ønsker å ta i mot alle som ønsker med samme åpenhet. Vi starter med ølsmakinger av forskjellige versjoner straks vi har nok øltyper klar. Vi prøver også å få i gang pakkeløsninger, så man kan få hele kyst-opplevelsen når man kommer hit.  Ønsker man bare en titt eller en god øldiskusjon er man også velkommen, men det kan være lurt å ta en telefon eller sende melding på Facebook på forhånd så vi vet at det passer. Det er ikke spennende å komme f.eks. midt i spyling med kjemikalier. Vi har også fått salgsbevilling, og kommer til å åpne en liten butikk med salg av ølet vårt på i hovedsak growlere.

Hvor stor er antatt produksjonsmengde det første hele år?

Nå er vi akkurat komt i gang med det lille, og må antageligvis stenge en måneds tid mens vi oppgraderer til det store før jul en gang. Så vi håper på å i hvert fall produsere 12.000 liter i år. Halvåret etter håper vi på 100.000 liter.

Hvor store batcher produserer dere?

Nå produserer vi 400 liter, og senere 3000 liter.

The post Nytt bryggeri: Northern Co appeared first on Ølportalen.

Det er klart for Kristiansand Ølfestival

$
0
0

Kristiansand Ølfestival arrangeres i år for fjerde gang og har, gjennom diverse aktiviteter på byens serveringsteder, vokst til et flere dagers arrangement. Først ute er Christiansand Brygghus som kjører åpent bryggeri på onsdag 19. august. Torsdag 20. august blir det valgets kvaler for byens ølentusiaster, da inviterer Patrick’s Pub og Restaurant til Tap Takeover med 7 Fjell Bryggeri og  samtidig får Bakgården Både & får besøk av Norges første ølsommelier Amund Polden Arnesen. Amund holder et kurs i ølsmaking som skal passe for alle med en interesse for å lære mer om smak og aroma, både nybegynnere og viderekommende.Her er det begrenset antall plasser og forhåndspåmelding. Fredag 21. august inviterer Gastropuben på Kick til Ølbryggerens Middag med byens nyeste bryggeri Qvart Ølkompani. Dette inngår i gastropubens faste konsept med en 4 retters middag, med spesialmeny tilpasset øl fra kveldens bryggeri. Også her er det påmelding og begrenset antall plasser. Fredag blir det også ølsmaking på Bakgården Både & med Sean Casey (ikke bekreftet enda)

Så kulminerer det hele i den store happeningen i Bendiktsbukta på Odderøya lørdag kl. 13 til 18, med over 200 forskjellige øl fra mer enn 25 leverandører. Billetter og forhåndsbonger til Odderøya kjøper du på billettservice: http://www.billettservice.no/
For påmelding til øvrige arrangementer – se de forskjellige serveringstedenes Facebook sider.

 

Listen over bekreftede bryggerier er foreløpig som følger:

7 Fjell Bryggeri

Altia (interbev, bibendum/Strøm)

Balder

Beverage Brands AS

Brewery International Norge

Bryggselv

Cask Norway

Cervisiam

Christiansand Brygghus

Ego Brygghus

Fjellbryggeriet

Hansa/CB

Heidrun Hjemmebryggerlaug

Hunsfoss bryggeri

Kinn

Lindesnes Brygghus

Malting House

Nøgne Ø

Palmer Group

Qvart Ølkompani

Ringnes

Strag

Sundbytunet

Vinhuset NoFra AS

Voss Bryggeri

The post Det er klart for Kristiansand Ølfestival appeared first on Ølportalen.

Rollebytte for Nøgne Ø i Bryggeribråk

$
0
0

Kvartfinalene står for tur i årets utgave av Bryggeribråk på Håndverkerstuene i Oslo. I fjorårets utgave gikk Nøgne Ø ut av konkurransen i første runde da de møtte Ringnes. I år møttes bryggeriene på nytt, men denne gangen var det Nøgne Ø som gikk seirende ut av kampen mellom den lille utfordreren og det store veletablerte bryggeriet.

Til mandagens kamp er rollene byttet om for Nøgne Ø. Nå er det de som er det store bryggeriet som møter den lille utfordreren. Kampen står mellom Nøgne Ø og Lindheim Ølkompani i den første kvartfinalen. Kampen blir også et nabooppgjør mellom Aust-Agder og Telemark.

Casper Sørensen i Nøgne Ø strekker armene i været etter seieren over Ringnes i Bryggeribråk

Nøgne Ø seiret mot Ringnes i den innledende runden av årets Bryggeribråk.

– Vi kan si at det er et slags derbyoppgjør, smiler Tom Young i Nøgne Ø. Selv om Nøgne Ø er det større og mer etablerte bryggeriet i denne kampen, tror ikke Young på et favorittstempel. – Jeg tror vi stiller ganske likt, og at vi ikke har noen fordel av å være et større bryggeri. Vi skal også huske på at Ringnes har en langt mindre ølportefølje enn oss, men vi ble likevel slått av dem. Å ha mange forskjellige øl er ikke nødvendigvis en fordel, forklarer Young.

Vennskapelig

Før kampen er stemningen mellom de to bryggeriene god og vennskapelig. – Dette er noe som er moro å være med på sammen, og vi har en veldig god tone mellom bryggeriene, forsikrer Ingeborg Lindheim i Lindheim Ølkompani. Hun tror også det blir god stemning under mandagens kamp. – Folk kommer med et åpent sinn. Det skal være fokus på øl og mat i kombinasjon, og ikke bryggeriene. Dette synes jeg også Hans (Tryggvasson red.anm.) er veldig flink til å påpeke. I kampen mot Ugly Duck var det veldig god stemning hele veien, forteller Lindheim som tror mandagens kamp kan bli en underholdende kveld for publikum.

Et av kjennetegnene ved Bryggeribråk har vært kjøkkenets solide innsats og fantasi når det gjelder sammensetning av retter. Nå som vi har kommet til kvartfinalene, har kjøkkensjef Kim Mariasson og hans dedikerte team høynet vanskelighetsgraden merkbart fra de innledende rundene. Vi møtte bryggerienes representanter mens de smakte seg gjennom mandagens meny for første gang. De merket seg at kjøkkenet hadde kommet opp med noen svært spennende, men krevende kreasjoner.

Mandagens meny består av øldampede blåskjell til forrett, kalvefilet til hovedrett og lakris- og pæreis til dessert. Utfordringen ligger i at kjøkkenet er dyktige til å finne tilbehør som passer perfekt inn, men som kan endre karakteren til retten totalt, og dermed hvilket øl som vil passe best til. Både Young og Lindheim var klare på hva de så etter i ølet de skulle velge ut til rettene. – Når ølet blir bedre ved å settes til maten enn det det vil være på egenhånd, så er det et godt tegn på at du har en god kombinasjon, forklarer Lindheim. – Jeg tenker spesielt på balanse i smakene. Det bør ikke bli for mye kontrast mellom ølet og retten, sier Young.

Bryggeriene har også plukket opp noen tips fra fjorårets vinner. – Sigrid var utrolig flink til å fortelle om rettene og hvordan ølet var satt til retten for å gi en ny smaksopplevelse. Hun fortalte folk hva de skulle lete etter og hvordan alle ingrediensene fungerte sammen for å gi den beste smaksopplevelsen, kommenterer Young.

Norsk dominans

I kvartfinalene står det nå hele seks norske bryggerier igjen. Ved årets Bryggeribråk har et av målene vært å skape en nordisk kamp om å bli det beste bryggeriet til å sette øl til mat. Etter de innledende rundene er det nå kun to utenlandske bryggeri som står igjen. Svenske Gotlands Bryggeri kom seg videre etter seier over bergenske 7 Fjell i den aller første runden av Bryggeribråk. Danske Hornbeer seiret over Haandbryggeriet.

– Jeg vet ikke hvorfor de utenlandske bryggeriene ikke har gjort det bedre, men de har møtt veldig god motstand fra de lokale bryggeriene, sier Hans Tryggvasson i Håndverkerstuene til Ølportalen. Hvorvidt det blir helnorsk i semifinalene eller ikke, avgjøres 31. august og 14. september. Da møter henholdsvis Gotland Kinn og Hornbeer møter Ægir.

De som ønsker å få med seg kvartfinalene bør sikre seg billett på forhånd. Da Ølportalen publiserte denne saken, var det fortsatt noen få billetter igjen til den første kvartfinalen.

Kampoppsett

Følgende bryggeri skal kjempe om de fire plassene i semifinalene:

  • 24. august: Nøgne Ø vs. Lindheim Ølkompani
  • 31. august: Gotland vs. Kinn
  • 7. september: Austmann vs. Lervig
  • 14. september: Ægir vs. Hornbeer

The post Rollebytte for Nøgne Ø i Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Lindheim videre til semifinale

$
0
0

Lindheim Ølkompani ble det første bryggeriet som gikk videre til semifinalene i årets Bryggeribråk på Håndverkerstuene. Bryggeriet gjorde rent bord da de møtte Nøgne Ø mandag kveld. Telemarksbryggeriet scoret best hos publikum både til forrett, hovedrett og dessert. Nøgne Ø er dermed ute av kampen om å bli kåret til det beste bryggeriet til å sette øl til mat. I fjor gikk Grimstadbryggeriet ut av konkurransen i den innledende runden etter tap for Ringnes, som senere vant hele konkurransen. Nøgne Ø slo nettopp Ringnes i årets Bryggeribråk.

Neste kvartfinale står mellom Gotland og Kinn. Gotland er ett av to utenlandske bryggerier som er igjen i konkurransen etter at de vant over 7 Fjell i den innledende runden.

The post Lindheim videre til semifinale appeared first on Ølportalen.


Bryggeriboom for mikrofestival

$
0
0

I morgen er det igjen klart for Grünerløkka Mikrobryggfestival. Som ved tidligere år, åpner Grünerløkka Brygghus porten til bakgården utenfor bryggeriet for to dager med ølfestival. I år er det hele 22 bryggerier som deltar på festivalen. Det er for første gang flere internasjonale bryggerier på deltagerlisten. Beavertown, BrewDog, CAP, Wild Beer og De Molen vil nøre å finne på bryggeriområdet.

– Vi har kanskje tatt litt av når det gjelder antall bryggerier. I år var det 13 bryggerier på festivalen. Vi er kanskje den minste festivalen i kapasitet, men blant dem som har flest bryggerier, forteller Jean-Paul Watson i Grünerløkka Brygghus til Ølportalen. – Vi klarer ikke å si nei til de som har vært på festivalen før, samtidig som vi ønsker nye bryggerier velkommen, forklarer Kjetil Johnsen.

Med mange bryggerier blir det også mange forskjellige øl å se frem til. I år har arrangørene valgt å kun ha øl på fat. Flere av bryggeriene vil ha med seg mange ulike øl, men kun ett fat av hver og rotere på utvalget. Dette gjelder særlig noen av de større bryggeriene. Enkelte øl kan derfor bli fort utsolgt og utvalget vil til enhver tid variere.

Vespa og Humla

Her, ved Vespa & Humla på Grünerløkka i Oslo, blir det mikrobryggfestival i to dager fra og med i morgen, fredag.

Større plass

Selv om festivalen de siste årene har vært godt besøkt, og interessen for årets festival har vært enorm, ønsker verken Johnsen eller Watson å flytte på festivalen.

– Noe av det som gjør denne festivalen så bra, er at den er liten og intim. Det er en bakgårdsfestival, og flere av bryggeriene har sagt at det er deres favorittfestival nettopp fordi den er liten. Det er veldig god stemning mellom bryggeriene på festivalen, forteller Watson.

Brygghuset har tenkt på muligheten for en større festival, men det ville blitt et annet konsept, og er ikke noe som er aktuelt i nærmeste fremtid. – Vi har tenkt på å utvide med en dag, men vi synes størrelsen på festivalen er passende, sier Watson.

I år blir det likevel noe bedre plass på festivalen. Kafepuben Vespa & Humla åpnet dørene for en uke siden og blir en del av festivalområdet. Det gjør at det blir mellom 100 og 150 ekstra plasser sammenlignet med i fjor, og den totale kapasiteten blir mellom 450 og 500 personer. Det er likevel en fordel å være tidlig ute. Selv med ekstra plass er det sannsynlig at det fort fylles opp. I fjor ble det kø for å slippe inn kun noen få timer etter at festivalen åpnet. Siden festivalen er gratis, vil det i år være slik at personer som forlater festivalområdet må stå i kø for å komme inn igjen hvis de senere vil tilbake.

Musikalske innslag

Som tidligere år, blir det også i år musikalske innslag på festivalen. Fredag spillertrioen Jazzbanditt på festivalen, mens Halden-bandet Twangomatics spiller opp til surf-rock på lørdag. Oslo Radioorkester avslutter som vanlig festivalen på lørdag.

I tillegg til godt øl, blir det også muligheter for å smake på god mat i løpet av festivalen. Vespa & Humla vil ha en egen festivalmeny under hele festivalen. Inne på selve festivalområdet blir det servert pølser fra Strøm Larsen i regi av Grünerløkka Brygghus.

Festivalen starter klokken 15 fredag og klokken 13 lørdag, og stenger klokken 23 begge dager. Ølportalen vil legge ut og oppdatere listen over øl som serveres på festivalen i vår arrangementskalender.

The post Bryggeriboom for mikrofestival appeared first on Ølportalen.

Det er kun en uke til Bergen Ølfestival

$
0
0

– Det er alltid hektisk i innspurten mot en festival, men vi kommer nok i mål i år og svarer Stian.
– Vi er svært fornøyde med det nye området. Dette gir oss en rekke forbedringer. Besøkende vil nok merke det mest på bedre plass, flere sitteplasser, mer plass under telt i tilfelle regn og et mer ryddig og oversiktlig oppsett av teltene. For bryggeriene håper vi det gir bedre logistikk.

Hvem er egentlig invitert til Bergen Ølfestival?

– I utgangspunktet alle norske bryggerier. Vi tar utgangspunkt i Bryggeriforeningens medlemsliste og har i tillegg brukt en del tid og energi på å finne frem til dem som av en eller annen grunn ikke er med i BROD. Skulle det være noen som ikke har mottatt innbydelse skyldes det rett og slett at vi ikke har hatt kontaktinformasjon.

Om noen skulle være i tvil: Stian elsker øl. Her med en Westvleteren.

Om noen skulle være i tvil: Stian elsker øl. Her med en Westvleteren, mens det på Bergen Ølfestival utelukkende dreier seg om norsk øl.

Hvor mange bryggerier er med i år?

– Vi har 35 bryggerier og de kommer til å ha med seg totalt ca. 315 forskjellige øl. Her burde være noe for en hver smak.

Er det noen bryggerier du er spesielt glade for at er med i år?

– Det er vanskelig å plukke ut noen spesielle fra en samling med så mange gode bryggerier, men jeg synes det hyggelig at vi har fått med oss Mack fra Troms og Bådin fra Nordland, som ikke har vært med før. Det er og hyggelig at så mange av de små nystartede bryggeriene vil være med for å presentere sine produkter for bergenserne og treffe andre i bransjen.

Du var inne på at festivalen i år er på et nytt område, kan du fortelle litt mer om dette?

– Hele festivalen flytter ut på Bergenhus Festning. Der er vi vegg i vegg med Bergen Matfestival, som holder til på Koengen, og har også felles billettsalg med dem. Festningen er utvilsomt et mer anvendelig område. Vi har blant annet fått en egen «food court», der 3 ølfokuserte restauranter vil tilby god og kortreist mat og som nevnt får vi et område som bør være mer anvendelig for publikum.

Hva koster herligheten?

Inngang er kr. 50,- for alle voksne. Dette gir adgang hele helgen. Fredag og lørdag for ølfestivalen og fredag, lørdag og søndag for matfestivalen.
Startpakke for de som vil smake øl består av 1 glass og 3 bonger. Dette får de for kr. 100,-
Deretter kan man kjøpe 4 og 4 bonger for kr. 100.-

Er det noe annet du vil nevne?

– Ja, foredragene. Vi mener vi har klart å sette sammen et meget godt program, med foredragsholdere fra det meste av landet. Her bør være noe for både nybegynnere og innbarka ølhunder og ølnerder. Vi er og svært fornøyde med at vi har fått Amund Polden Arnesen som konferansier. Han var den første i landt med tittelen øl-sommelier og er i tillegg en svært trivelig kar.

 


 

Du finner mer informasjon om både foredrag og annet på festivalens hjemmesider.

Her har du listen over øl som vil være tilgjengelig.

BRYGGERI ØL TYPE ABV B. DAG
7 Fjell Borgermester Brown Ale 4,7% 1 F/L
7 Fjell Hurragutt Fruit Beer 4,7% 1 L
7 Fjell Kjuagutt Amber Ale 4,7% 1 F/L
7 Fjell Magnus Barfot American Pale Ale 4,7% 1 L
7 Fjell Mon Plaisir American Pale Ale 4,7% 1 F/L
7 Fjell Sjarlatan American Pale Ale 4,7% 1 F/L
7 Fjell Småtøs Blonde Ale 4,7% 1 F/L
7 Fjell Tippetue Saison 4,7% 1 F/L
7 Fjell Bellevue American Pale Ale 5,3% 1 F/L
7 Fjell Periferi American Pale Ale 5,3% 1 F
7 Fjell Rundemanen Stout 5,7% 1 F/L
7 Fjell Morgenstemning Stout 6,5% 1 F/L
7 Fjell Walkendorff Amber Ale 6,5% 1 F/L
7 Fjell Kniksen India Red Ale 6,7% 1 F/L
7 Fjell Fløien India Pale Ale (IPA) 6,9% 1 F/L
7 Fjell Svartediket Black IPA 7,0% 1 F/L
7 Fjell Feijoa Mountain
(w. Garage Project)
Saison 7,6% 1 F
7 Fjell Lyderhorn Black Saison American Strong Ale 8,3% 1 F/L
7 Fjell Ulriken Double IPA 8,5% 1 F/L
7 Fjell Gamlehaugen Old Ale 8,7% 1 F
7 Fjell Yorkshire Stingo
(w. Amundsen)
English Strong Ale 9,3% 1 L
Aass Bayer Dunkel 4,7% 1 F/L
Aass Eplecider Cider 4,7% 1 F/L
Aass IPA Session IPA 4,7% 1 F/L
Aass Pale Ale English Pale Ale 4,7% 1 F/L
Aass Pilsner Pilsener 4,7% 1 F/L
Aass Solbærcider Cider 4,7% 1 F/L
Aass Weizen German Kristallweizen 4,7% 1 F/L
Aass Bryggerhuset Indian Pale Lager Strong Pale Lager 6,2% 1 F
Aass Bock Dunkler Bock 6,5% 1 F/L
Aass Pilsner Premium Premium Lager 6,5% 1 F/L
Ægir Bøyla Blonde Ale 4,7% 1 F/L
Ægir Naglfare Brown Ale 4,7% 1 F/L
Ægir Vetlebror Session IPA 4,7% 1 F/L
Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye Sour Ale 5,5% 1 F/L
Ægir Ryllik Saison 6,0% 1 F/L
Ægir India Pale Ale India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F/L
Ægir Bæver Double White IPA
(w. Beavertown)
Double IPA 8,0% 1 F/L
Ægir Natt Imperial Porter 10,0% 2 F/L
Ægir Natt Lynchburg Barrel Aged Imperial Porter 10,0% 2 F/L
Ægir Heidrun Mjød Mead 13,2% 2 F/L
Ægir Tors Hammer Barley Wine 13,2% 2 F/L
Amundsen Pale Ale American Pale Ale 4,7% 1 F/L
Amundsen Biggie Smalls Session IPA 5,5% 1 L
Amundsen Orange Haze Saison 5,5% 1 F
Amundsen Julie Saison 6,0% 1 F
Amundsen Southern Passion India Pale Ale (IPA) 6,0% 1 F/L
Amundsen One in a Melon Fruit Beer 6,5% 1 L
Amundsen Oceans IPA India Pale Ale (IPA) 6,6% 1 F/L
Amundsen Oslo IPA India Pale Ale (IPA) 6,6% 1 F
Austmann Onkel i Amerika Session IPA 4,5% 1 F/L
Austmann Utpå Belgian Witbier (Wit) 4,5% 1 F/L
Austmann Mørk Skog Old Ale 5,0% 1 F/L
Austmann Sea ESB Extra Special Bitter (ESB) 5,0% 1 F/L
Austmann Sura Bror Berliner Weisse 5,0% 1 F/L
Austmann Bastogne Saison 5,5% 1 F/L
Austmann Tre Gamle Damer Belgian Ale 5,5% 1 F/L
Austmann Citra Saison Saison 5,9% 1 F/L
Austmann Blåbærstout Stout 6,0% 1 F/L
Austmann Miss Saison Saison 6,0% 1 F/L
Austmann Humledugg India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F/L
Austmann Sjokolade & Kirsebærporter Porter 7,5% 1 F/L
Austmann Glasgow Kiss Scotch Ale 7,8% 1 F
Austmann La Shaman Imperial Stout 7,8% 2 L
Austmann Fader Halvard Abbey Tripel 9,0% 2 F/L
Bådin Mørkved Stout 5,2% 1 F
Bådin Rensåsen American Pale Ale 5,5% 1 F/L
Bådin Moloen Saison 5,6% 1 F/L
Bådin Prærien Saison 5,6% 1 F
Bådin Prærien Remix Saison 5,6% 1 L
Bådin Vestfjorden India Pale Ale (IPA) 6,6% 1 F/L
Bådin 8013 Black IPA 7,0% 1 F/L
Balder Eplepils Fruit Beer 4,7% 1 F/L
Balder Kjedlarpils Kellerbier 4,7% 1 F/L
Balder Sognapils Vienna Lager 4,7% 1 F/L
Balder Bergen Pale Ale American Pale Ale 6,2% 1 F/L
Balder Gammal-Ole Old Ale 6,2% 1 F/L
Balder Porter Porter 6,2% 1 F/L
Balder Sognapils Extra Dunkler Bock 6,2% 1 F/L
Balder Vårøl Dunkler Bock 6,2% 1 F/L
Balder Turken Doppelbock 8,0% 1 F/L
Baran Snøwit Belgian Witbier (Wit) 4,5% 1 F/L
Baran Mørk Sky Dry Stout 5,0% 1 F/L
Baran Safran Ale Spice/Herb/Vegetable 5,0% 1 F/L
Baran Espresso Amber Amber Ale 5,5% 1 F/L
Baran Peppermø Smoked 5,5% 1 F/L
Baran Rug-IPA India Pale Ale (IPA) 6,0% 1 F/L
Berentsens Gauk Vienna Lager 4,7% 1 F/L
Berentsens JaktPils Pilsener 4,7% 1 F/L
Berentsens Neptun Belgian Witbier (Wit) 4,7% 1 F/L
Berentsens Rav Amber Ale 4,7% 1 F/L
Berentsens Skumring Brown Ale 4,7% 1 F/L
Berentsens Sorte Får Dry Stout 4,7% 1 F/L
Berentsens Gullkorn Strong Pale Lager 6,5% 1 F/L
Berentsens Krydder Ale English Strong Ale 6,5% 1 F/L
Berentsens Stelliger Divum Doppelbock 19,0% 2 F/L
Borg Østlandets Gull Pilsener 4,5% 1 F/L
Borg Pilsener Pilsener 4,5% 1 F/L
Borg Bokkøl Dunkler Bock 6,6% 1 F/L
CB Pilsner Pilsener 4,5% 1 F/L
CB Sørlands Spesial Premium Lager 4,5% 1 F/L
Dronebrygg Ichiban Dashi Pale Ale Gose 4,5% 1 F/L
Dronebrygg Sommerkölsch American Pale Ale 5,1% 1 F/L
Dronebrygg Tunbalderbrå Gose Kölsch 5,2% 1 F/L
Ego Fersken IPA India Pale Ale (IPA) 5,1% 1 L
Ego Wheatade German Hefeweizen 5,2% 1 F/L
Ego Reign In Citra American Pale Ale 5,4% 1 F/L
Ego Saison Saison 6,5% 1 F/L
Ego Barley Wine Barley Wine 9,6% 2 F/L
Eiker 3050 Brown Ale 4,7% 1 F/L
Eiker Floral Bitter American Pale Ale 4,7% 1 F/L
Eiker Hvete Saison 4,7% 1 F/L
Eiker Melkestout Sweet Stout 5,5% 1 F/L
Eiker IPA India Pale Ale (IPA) 6,6% 1 F/L
Eiker Saison Saison 7,1% 1 F/L
Færder Belgisk Lys Belgian Witbier (Wit) 4,7% 1 F/L
Færder Pale Ale American Pale Ale 4,7% 1 F/L
Færder Skjærgård Cream Ale 4,7% 1 F/L
Færder Supreme Stout Stout 6,0% 1 F/L
Færder IPA India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F/L
Færder Jul Abbey Tripel 8,5% 1 F/L
Fjellbryggeriet Korp Stout 4,6% 1 F/L
Fjellbryggeriet Lun Brown Ale 4,6% 1 F/L
Fjellbryggeriet Nara Session IPA 4,6% 1 F/L
Fjellbryggeriet Såmt Wheat Ale 4,6% 1 F/L
Fjellbryggeriet Svartjoleftan Spice/Herb/Vegetable 4,6% 1 L
Fjellbryggeriet Tyst Saison 4,6% 1 F/L
Fjellbryggeriet Vehus Golden Ale/Blonde Ale 4,6% 1 F/L
Fjellbryggeriet Skomt Porter 6,0% 1 F
Fjellbryggeriet Nått Barley Wine 8,0% 2 F/L
Fredrikstad Pilsner Pale Lager 4,5% 1 F/L
Frydenlund Bayer Dunkel 4,5% 1 F/L
Frydenlund Fatøl Pale Lager 4,5% 1 F/L
Frydenlund Pale Ale English Pale Ale 4,5% 1 F/L
Frydenlund Bokkøl Dunkler Bock 6,5% 1 F/L
Gildaskàli SALT Traditional Ale 6,5% 1 F
Grim & Gryt 6060 Lys Øl Blonde Ale 4,7% 1 F/L
Grim & Gryt Festivaløl Blonde Ale 4,7% 1 F/L
Grim & Gryt Fish & Ships Maritim Pale Ale English Pale Ale 4,7% 1 F/L
Grim & Gryt 986 Sterk Raud Øl Amber Ale 7,0% 2 F/L
Grünerløkka Aku Aku Lemongrass Ale Spice/Herb/Vegetable 5,5% 1 F
Grünerløkka Løkka Sommer Saison Saison 5,6% 1 F
Grünerløkka Pors Pale Ale Spice/Herb/Vegetable 5,6% 1 F/L
Grünerløkka Finca Tamana Amber Ale 6,0% 1 L
Grünerløkka Kjell Pop Single Hop Citra India Pale Ale (IPA) 6,0% 1 L
Grünerløkka White IPA India Pale Ale (IPA) 6,0% 1 L
Grünerløkka Løkka IPA India Pale Ale (IPA) 7,0% 1 F/L
Grünerløkka Scandi Rock Porter Baltic Porter 7,3% 1 F
Grünerløkka Geriljagress Double IPA 8,5% 1 F
Grünerløkka Fatlagra Bourbon Stout Imperial Stout 9,0% 1 L
Haandbryggeriet En til Takk! Session IPA 4,5% 1 F
Haandbryggeriet Humlesus Session IPA 4,5% 1 F/L
Haandbryggeriet ESB (European Sour Blend)
(w. LoverBeer/De Molen/Alvinne)
Sour Ale 6,0% 2 F/L
Haandbryggeriet Fyr & Flamme India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F/L
Haandbryggeriet Norse Porter Porter 6,5% 1 F
Haandbryggeriet Norwegian Wood Traditional Ale 6,5% 1 L
Haandbryggeriet Humlekanon India Pale Ale (IPA) 7,5% 1 L
Haandbryggeriet Flemish Brown Cherry Sour Red/Brown 8,0% 2 L
Haandbryggeriet Haandbakk Sour Red/Brown 8,0% 2 F
Hansa Null Low Alcohol 0,0% 0 F/L
Hansa Vørterøl Wort Beer 0,0% 0 F/L
Hansa Pilsner 365 Pale Lager 3,6% 1 F/L
Hansa Appelsin Fruit Beer 4,1% 1 F/L
Hansa Pilsner Lite Pale Lager 4,2% 1 F/L
Hansa Pilsner Pilsener 4,5% 1 F/L
Hansa Premium Pale Lager 4,5% 1 F/L
Hansa Fatøl Pale Lager 4,6% 1 F/L
Hansa Spesial Bayer Dunkel 4,6% 1 F/L
Hansa Spesial Hvete German Hefeweizen 4,6% 1 F/L
Hansa Spesial IPA Session IPA 4,6% 1 F/L
Hansa Spesial Porter Porter 4,6% 1 F/L
Hansa Spesial Vienna Lager Vienna Lager 4,6% 1 F/L
Hansa Spesial IPA Extra India Pale Ale (IPA) 6,0% 1 F/L
Hansa Spesial Sterkøl Strong Pale Lager 6,0% 1 F/L
Kinn Humlehaud Session IPA 4,7% 1 F/L
Kinn Jubileum Belgian Witbier (Wit) 4,7% 0 F/L
Kinn Don’t Mention the Hops India Pale Ale (IPA) 5,5% 1 F/L
Kinn Ekstra God Bitter Extra Special Bitter (ESB) 5,5% 1 F/L
Kinn Kveldsbris Belgian Ale 5,5% 1 F/L
Kinn Prestesonen Porter 5,5% 1 F/L
Kinn Sommarøl American Pale Ale 5,5% 1 F/L
Kinn Tradisjon (m/Kveik) Traditional Ale 5,5% 1 F/L
Kinn Slåtteøl Saison 6,0% 1 F/L
Kinn Smak av Kysten Saison 6,0% 1 F/L
Kinn Skoddehav India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F/L
Kinn Gamleguten Old Ale 7,0% 1 F/L
Kinn Pryl (Glutenfri) Belgian Dubbel 7,0% 1 F/L
Kinn Vestkyst India Pale Ale (IPA) 7,0% 1 F/L
Kinn Saison Extra Saison 7,5% 1 F/L
Kinn Bresjnev Imperial Stout 8,0% 1 F/L
Kinn Bøvelen Belgisk Tripel 9,0% 2 F/L
Kinn Til Bøvels Belgisk Tripel 9,8% 2 F/L
Kinn Tomasmesse Quadrupel 10,0% 2 F/L
Kinn Svartekunst 2014 Imperial Stout 10,5% 2 F/L
Klostergården Bare Så Wit Belgian Witbier (Wit) 4,7% 1 L
Klostergården Brown Ale Brown Ale 4,7% 1 L
Klostergården Pale Ale American Pale Ale 4,7% 1 L
Klostergården HumleWit Wheat Ale 5,0% 1 F/L
Klostergården Alstadberger Traditional Ale 6,5% 2 F
Klostergården IPA India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F
Klostergården Saison Saison 7,0% 1 F/L
Klostergården Devil´s Apron Stout 7,2% 2 F/L
Lervig Cassis Suzy Berliner Weisse 3,0% 1 L
Lervig Sawa Yuzu Berliner Weisse 3,0% 1 F
Lervig Hoppy Joe Amber Ale 4,7% 1 L
Lervig Lucky Jack American Pale Ale 4,7% 1 F
Lervig Kjellerpils Kellerbier 5,6% 1 F/L
Lervig Rustique India Pale Ale (IPA) 6,0% 1 L
Lervig Farmhouse IPA India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F
Lervig 1349 Pale Ale American Pale Ale 6,6% 1 F/L
Lervig BA Softly Softly Sour Red/Brown 6,6% 1 F
Lervig Oat IPA India Pale Ale (IPA) 7,7% 1 F
Lervig Rye IPA India Pale Ale (IPA) 8,5% 1 L
Lervig Konrad Art Collection Imperial Stout 11,0% 2 L
Lervig Barley Wine 2015 Barley Wine 13,0% 2 F/L
Lindheim Greatfruit Berliner Weisse 4,1% 1 F/L
Lindheim Jacobs Hage Gose 4,7% 1 F/L
Lindheim We Juice: Cherry Berliner Weisse 5,5% 1 F/L
Lindheim We Juice: Rhubarb Berliner Weisse 5,5% 1 F/L
Lindheim Apple Farmhouse Saison 6,5% 1 F/L
Lindheim Black Black IPA 8,5% 2 F/L
Little Brother Little Tessera Saison 4,7% 1 F/L
Little Brother The Fruity Goose Gose 4,7% 1 F/L
Little Brother Speakin’ Easy American Pale Ale 5,2% 1 F/L
Little Brother Shades At Night Porter 8,2% 1 F/L
Little Brother Lights Out Imperial Stout 9,4% 2 F/L
Little Brother Uncle Sams Sweater American Pale Ale 4,5 % 1 F/L
Lysefjorden BØLL 2016 Mild Ale 4,0% 1 F/L
Lysefjorden Red IPA Amber Ale 4,7% 1 F/L
Lysefjorden Tysnesfest American Pale Ale 4,7% 1 F/L
Lysefjorden Black IPA 6,5% 1 F/L
Lysefjorden IPA India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F/L
Mack Freeze Low Alcohol 0,0% 0 F/L
Mack Isbjørn Pale Lager 4,5% 1 F/L
Mack Lemmy Premium Lager 4,5% 1 F/L
Mack Nordlys Pilsener 4,5% 1 F/L
Mack Hexenschuss Schwarzbier 4,7% 1 F/L
Mack Kein Unnsin Rauch Smoked 5,5% 1 F/L
Mack Brown Ale Brown Ale 6,5% 1 F/L
Mack IPA India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F/L
Mack Weissbier German Hefeweizen 6,5% 1 F/L
Mack Witbier Belgian Witbier (Wit) 6,5% 1 F/L
Mack Get It On India Pale Ale (IPA) 7,0% 2 F/L
Mack Porter Porter 7,0% 2 F/L
Mack Smoke Stout Stout 7,0% 2 F/L
Munkholm Low Alcohol 0,0% 0 F/L
Nøgne Ø Rabarbrablonde Spice/Herb/Vegetable 4,5% 1 L
Nøgne Ø Pumpkin Ale Spice/Herb/Vegetable 6,5% 1 F
Nøgne Ø Skog & Mark II Spice/Herb/Vegetable 6,5% 1 F
Nøgne Ø Oude Brun Sour Red/Brown 7,0% 2 F
Nøgne Ø Vic Secret IPA India Pale Ale (IPA) 7,5% 1 L
Nøgne Ø Two Captains Double IPA 8,5% 1 F
Nøgne Ø Imperial Rye Porter
(w.Terrapin)
Imperial Porter 9,0% 1 L
Nøgne Ø M.O.L.E.
(w. La Chingoneria / Central Cervecera)
Imperial Stout 9,0% 1 F
Nøgne Ø #100 Barley Wine 10,0% 1 L
Nøgne Ø Sparkling Sake Sake 12,0% 2 L
Nøisom Hvete German Hefeweizen 4,7% 1 F/L
Nøisom Urban APA (Økologisk) American Pale Ale 4,7% 1 F
Nøisom Black India Pale Ale (IPA) 6,3% 1 F/L
Nøisom Messy Rye India Pale Ale (IPA) 6,8% 1 L
Nøisom Slim Simcoe India Pale Ale (IPA) 6,8% 1 F/L
Nøisom Somnus Brown Ale 6,8% 1 F
Nøisom Olav den Heldige Imperial Stout 8,0% 1 L
Nøisom Galaxy Chaser Double IPA 8,2% 1 L
Nøisom Grannys Imperial Porter 8,2% 1 F
Northern & Co Frost Gose 3,8% 1 F/L
Northern & Co Fauna Amber Ale 4,7% 1 F/L
Northern & Co Fedje Blonde Ale 4,7% 1 F/L
Northern & Co Fjord American Pale Ale 4,7% 1 F/L
Northern & Co Flora Spice/Herb/Vegetable 4,7% 1 F/L
Northern & Co Carolina Reaper Haunted Pale Ale Spice/Herb/Vegetable 5,0% 1 F/L
Northern & Co Batch #001 Fedje Pale Ale American Pale Ale 6,1% 1 F/L
Northern & Co Storm India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F/L
Northern & Co High Tide Stout 7,0% 1 F/L
Qvart Gose Gose 3,0% 1 F/L
Qvart Blonde Ale Blonde Ale 4,5% 1 F/L
Qvart Castanea Brown Ale Brown Ale 4,5% 1 F/L
Qvart La Vie Saison Saison 4,5% 1 F/L
Qvart Session IPA India Pale Ale (IPA) 4,5% 1 F/L
Qvart India Trois India Pale Ale (IPA) 6,4% 2 F/L
Ringnes Lite Pale Lager 4,3% 1 F/L
Ringnes Schous Pils Pilsener 4,5% 1 F/L
Ringnes Gold Strong Pale Lager 6,5% 1 F/L
Ringnes Polaris Baltisk Porter Baltic Porter 7,0% 1 F/L
Ringnes Polaris Røykbokk Smoked 7,0% 1 F/L
Schouskjelleren Female of The Species (Cascade) India Pale Ale (IPA) 5,5% 1 F/L
Schouskjelleren Empress Of India India Pale Ale (IPA) 6,5% 1 F/L
Schouskjelleren Saison Saison 6,6% 1 F/L
Schouskjelleren Imperial Stout Imperial Stout 8,5% 1 F/L
Schouskjelleren Impress The Empress Double IPA 8,6% 1 F/L
Schouskjelleren Pushkin Real Good (Cask) Imperial Stout 9,6% 2 F/L
St. Hallvards Bikkje-Lisa Brown Ale 5,7% 1 F/L
St. Hallvards Andersen American Pale Ale 5,8% 1 F/L
St. Hallvards Snipp-Møller Saison 6,9% 1 F/L
St. Hallvards Hermansen India Pale Ale (IPA) 7,4% 1 F/L
Sundbytunet Bybayer Dunkel 4,7% 1 F/L
Sundbytunet Kjellerpils Kellerbier 4,7% 1 F/L
Sundbytunet Pilegrimspilsener Pilsener 4,7% 1 F/L
Sundbytunet Blond Belgian Ale 6,0% 1 F/L
Sundbytunet Emigrant IPA India Pale Ale (IPA) 6,7% 1 F/L
Veholt The Underback Bitter 3,5% 1 F/L
Veholt Æljen Session IPA 4,3% 1 F/L
Veholt Jimmy Black Black IPA 7,0% 1 F/L
Veholt Jimmy Red Amber Ale 7,0% 1 F/L
Veholt HumleHelvete Double IPA 8,5% 1 F/L
Voss Mauritz Hage Fruit Beer 4,7% 1 F/L
Voss Natabjødn Brown Ale 5,5% 1 F/L
Voss Oregonian American Pale Ale 6,0% 1 F/L
Voss Apollon Brown Ale 6,2% 1 F/L
Voss # 100 Einerlåg IPA India Pale Ale (IPA) 7,8% 1 F/L
Voss Vossaøl Traditional Ale 8,0% 1 F/L
Voss Bryggeri Vosstage (w. CAP) Scotch Ale 9,7% 2 F/L
Waldemars Fusion IPA India Pale Ale (IPA) 4,5% 1 F/L
Waldemars Baltisk Porter Baltic Porter 7,2% 1 F/L
Waldemars Chilly Blonde Belgian Ale 7,4% 1 F/L

B. = Antall bonger/sjetonger
F =  Fredag / L = Lørdag

The post Det er kun en uke til Bergen Ølfestival appeared first on Ølportalen.

Svensk knockout i Bryggeribråk

$
0
0

Med Sveriges ambassadør til Norge, Axel Wernhoff, på plass, gjorde Gotlands Bryggeri rent bord da de møtte Kinn til Bryggeribråk på Håndverkerstuene i den andre kvartfinalen av årets Bryggeribråk. I en jevn og spennende match, stemte publikum frem det svenske bryggeriet som vinner av beste øl til både forrett, hovedrett og dessert. Dermed gjorde bryggeriet reprise av den første kvartfinalen, hvor Lindheim tok en trippel over Nøgne Ø.

Dessertøl

Bryggeriene valgte ulike ølstiler til desserten.

Kokkene på Håndverkerstuene hadde laget en spennende og utfordrende meny for de to bryggeriene, med den røde tråden «En Viking i Øst». Til forrett var det dansk smørbrød med marinert sild, chili, ingefær, koriander, limekrem, beter og wasabichips. Hovedretten besto av andebryst på portvinsmarinert pak choi, andelever-kirsebær (andelever formet som kirsebær!), kålsalat og potet, mens desserten besto av hjemmelaget «kvikk lunsj», mango og litchiiskrem.

Gotland og bryggermester Johan Spendrup valgte en spenstig strategi med en hvete-IPA til forrett og en blåbær-IPA til hovedrett. Kinn valgte sitt Slåttøl til forretten og Solsnu, en bière de garde, til hovedrett. Til desserten gikk Gotland for en barley wine, Wisby Barley Blot, og Kinn for Svartekunst.

Etter at tapet var et faktum, gratulerte Espen Lothe i Kinn Spendrup med seieren og valget av øl.

– Gotland viser at det faktisk går an å sette IPA til mat når de setter to IPA på menyen her og går frem og vinner, sa Lothe. Spendrup benyttet seierstalen til å invitere Kinn over til Gotland for å brygge et samarbeidsøl. Lothe virket til å ta utfordringen på strak arm, og foreslo einer som et typisk vestlandsk ølkrydder som kunne passe i et felles brygg. Dette vil bli første gang de to bryggeriene samarbeider om et øl. – Det er fascinerende at slike konkurranser også kan føre til godt samarbeid, sa Spendrup til Ølportalen. Hva samarbeidet vil føre til, vil bryggeriene planlegge nærmere fremover, men øst mot vest vil bli et tema. Et samarbeidsøl kan vi forvente å se i løpet av 2016.

Neste kvartfinale går av stabelen mandag 7. september. Da møtes Austmann og Lervig til dyst på Håndverkerstuene.

Gotlands Bryggeri mot Kinn Bryggeri

The post Svensk knockout i Bryggeribråk appeared first on Ølportalen.

Voss vant slaget om Vestlandet

$
0
0

Uventet

Det har vært god stemning på restauranten Bare Vestland i Bergen de tre siste tirsdagene. Fire vestlandsbryggerier har tevlet om å bli best i klassen; hvem er flinkest til å pare øl til mat?

I de innledende rundene gikk Voss Bryggeri videre på bekostning av 7 Fjell Bryggeri, mens nyvinningen Lysefjorden på overraskende vis klarte å kneble Kinn Bryggeri.

Så glad blir Voss Bryggeris daglige leder, Jeanette Lillås, når hun vinner Slaget om Vestlandet.

Så glad blir Voss Bryggeris daglige leder, Jeanette Lillås, når hun vinner Slaget om Vestlandet.

”Utrolig artig og uventet å komme til finalen,” sier Rune Birkeland, bryggerimesteren hos Lysefjorden.

Lysefjorden Mikrobryggeri er et av mange nyetablerte bryggerier i Norge, og det å komme til finalen i Slaget om Vestlandet gir dem hyggelig drahjelp. På finaledagen var det ett år siden Lysefjorden brygget sitt første øl, og dagen i går var også Rune Birkelands første dag som lønnet heltidsbrygger.

Lysefjorden er på vei oppover, og tapet i finalen var således ikke vanskelig å svelge.

 

”Jeg er litt overrasket over hvor gøy jeg syntes at dette var,”
sier Jeanette Lillås om seieren i Slaget på Vestlandet.

 

Vorspiel

Vanskelig å svelge var heller ikke maten til Bare Vestland. Restauranten har spesialisert seg på bruk av lokale råvarer, og på gårsdagens meny fant vi blant annet klippfisk, lysing og stikkelsbær.

Noe av det som er gøy med øl- og matparinger, er å merke hvordan øl endrer seg i møtet med mat. Et godt øl er ikke nødvendigvis et godt øl i møtet med en spesifikk matrett. Det er kjemi. Passer det sammen? Smaker dempes, forsterkes, understreker eller forsvinner i dette møtet. Og utfordringen til bryggerne består i å finne de beste kombinasjonene. Under Slaget om Vestlandet har vi vært vitne til både gode og mindre gode matcher. Et høydepunkt under finalen for undertegnede var hvor godt Voss sin #100 Einerlåg IPA sto til lysingen.

Slaget om Vestlandet har vært et samarbeid mellom Bare Vestland og Bergen Ølfestival, som går av stabelen førstkommende helg.

”Det har vært et perfekt vorspiel til festivalen,” sier Stian Krog, festivallederen som sammen med undertegnede, Hanne Frosta og Charlotte Reksten Daae var dommere i konkurransen.

Thomas Caldwell, daglig leder ved restauranten, forteller at de har latt seg inspirere av Håndverkerstuenes Bryggeribråk, men at de har tilført en egen touch. Vestlandsvrien har falt i smak, tirsdagsarrangementene har vært utsolgt, og det er bare å håpe på at suksessen blir gjentatt.

The post Voss vant slaget om Vestlandet appeared first on Ølportalen.

Nye regler for informasjon om alkoholholdig drikke

$
0
0

Matrisen under forteller forholdsvis greit hva en fra 1. november vil få lov til å informere om på egne hjemmesider, i brosjyrer etc. Eller for å si det med departementets egne ord:

Nøktern faktaopplysning: informasjon produktenes egenskaper bl.a. om råvarer som er brukt, tilvirkningsmåte, smak, hva slags mat drikken passer til, kan gi opplysninger om hvor produktet kan fås kjøpt (forhandlere).

Det er ikke åpnet for informajson på sosiale medier. Departementet begrunner dette på følgende måte:

Rammene for de endringene som nå gjøres i reklameregelverket er at den informasjonen som gis, kun skal til de som ønsker å oppsøke slik informasjon. Vi må også verne de som ikke ønsker slik informasjon, mot det. Det er derfor valgt som hovedregel å avgrense unntakene slik at informasjon kun kan gis i kanaler som forbruker aktivt må oppsøke for å få slik informasjon. Dette er grunnen til at det kun kan gis informasjon om produkter på hjemmesider og ikke på Facebook og lignende sosiale medier hvor informasjon spres også til de som ikke oppsøker informasjon om alkohol.

Listhaug Produsenter

Listhaug Salgssteder og Skjenkesteder

Listhaug Messer

Listhaug Generelt

Ølportalen kommer tilbake med kommentarer i egen artikkel.

The post Nye regler for informasjon om alkoholholdig drikke appeared first on Ølportalen.

ØST endelig åpnet

$
0
0

Mike Murphy, bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri, fortalte i fjor at baren skulle være oppe og gå i løpet av et par måneder, men så begynte tiden å gå. Det var nesten som om man kunne mistenke Statsbygg for å stå bak Ølbaren ØST. Den ene utsettelsen tok den andre. Løyver skulle innhentes, oppussingsarbeidet i den gamle arbeiderbaren til Tou var vesentlig mer omfattende enn tenkt… Men så helt plutselig åpnet baren. I går. «YES MOTHERFUCKERS» hylte en av bakmennene i statusfeltet på Facebook, og køen på fortauet utenfor ØST ble lengre og lengre og lengre.

– Allerede en time før åpning, stilte folk seg i kø. Det var kø rundt huset og oppi gaten. Baren var pakket til vi stengte midnatt.

Helge André Hafstad, eller Haffy som han også kalles, er sliten, lettet og fornøyd. – Stemningen var strålende, selv om mange måtte vente både på å komme inn og på å få øl.

No crap

Det er vel ingen barer i Norge noensinne som er blitt imøtesett med så mye spenning som ØST. Fallhøyden er stor, men Haffy er klar for å levere.

Den som venter på noe godt: Det var god stemningen under åpningen av ølbaren ØST i går kveld. (Foto: Privat)

Den som venter på noe godt: Det var god stemningen under åpningen av ølbaren ØST i går kveld. (Foto: Privat)

– No crap on tap, sier han, og utdyper: – Vi kommer verken til å servere industriøl, pappvin, pulverkaffe eller brus. Alt skal være craft, håndverk. Øl som skal serveres fersk, blir kun å finne på tapp, mens flaskeprofilen vår blir såkalte deleøl som koster litt mer, men som ikke blir dårlig med tiden.

I baren finner du allerede øl som 4B Oude Geuze fra spanske BIIR, Bourbon Barrel Bearded Lady fra engelske Magic Rock («verdens beste imperial stout» ifølge Haffy) og selvfølgelig en del godbiter fra Lervig.

– På tapp nå har vi Rustique, en farmhouse IPA fra Lervig og Magic Rock, Lucky Jack som husøl og Sour Cassis, en berliner weisse med solbær, som du ikke finner noe annet sted i Norge. Vi jobber med å ta inn flere sjeldenheter, det kommer.

Klippe, klippe, klippe, klippe

Til høytidelige åpninger hører det gjerne med en saks. Men på ØST ble ingen snorer klippet. Kyndig ekspertise fra Brødrene Fevangs Barberstue var hentet inn for å klippe og barbere skjegget Haffy har spart på i nesten ett år.

– Da jeg sluttet i min gamle jobb, sa at jeg at jeg ikke skulle barbere meg før ØST åpnet. Skjegget ble mye lengre enn planlagt, forteller han.

Men hvorfor har det tatt så lang tid?

– På grunn av et veldig komplekst byråkratisk system… I tillegg til at det offentlige stenger fra slutten av juni til begynnelsen av august, sier Haffy sarkastisk. – Vi har allerede vært klare i over to måneder, så da muligheten endelig bød seg, ville vi ikke vente et minutt lenger.

Åpningen kom uventet på de fleste. Det var ingen pauker og basuner, elleville fanfarer eller svevende gassballonger. Det bare skjedde. Noen meldinger via sosiale medier gjorde susen.

– Eierne møttes i går klokken 1700, og vi bestemte at vi skulle åpne fire timer seinere.

Hår på brøstet

Interiøret i den rustikke baren er gjennomtenkt. Alt fra lamper til tappetårn har sin egen utforming. I et intervju Godt i glasset gjorde med Mike Murphy tidligere i år, fortalte han at «det skal se litt billig og gammeldags ut, selv om det verken har vært billig eller enkelt.»

Det er mye godt i vente i tiden fremover. I forkant og etterkant av What’s Brewing kupper Brussels Beer Project, Wild Beer og LoverBeer kranene på ØST.

– Det kommer til å skje mye artig her. Jeg kan ikke gå ut med alt ennå, men jeg kan jo nevne at vi om ikke altfor lenge kommer til å ha slipp av et par imperial stouter som garantert vil gi folk hår på brystet.

Gjelder dette damene også?

Haffy tenker seg om, smiler og svarer: – Ja, hvorfor ikke?

The post ØST endelig åpnet appeared first on Ølportalen.

Godt med øl på første høstslipp

$
0
0

Vinmonopolet slår virkelig til i det første nyhetsslippet denne høsten. I dag (4. september) kommer det godt over 100 nye øl i Vinmonopolets ulike lister. Som vanlig kommer de fleste nyhetene i bestillingsutvalget. Her er det 95 nye øl, mens det kommer 12 nye øl i basis-, parti- og testutvalget.

Septemberslippet preges av stor grad av variasjon i ulike stilarter og bryggeri. I slippet er IPA og belgisk øl godt representert, men listen over ulike stilarter som er inkludert er lang. Dermed blir det noe for enhver i dette slippet. En trend er imidlertid at det kommer flere øl av typen berliner weisse. I basisutvalget kommer danske To Øl med Dry Hopped Berliner Weisse, britiske Buxton Brewery med Far Skyline Berliner Weisse og vårt eget Ego Brygghus fra Fredrikstad med Lactic Rain. I bestillingsutvalget kommer Lindheim Ølkompani med We Juice Morell Berliner Weisse.

Noe av det mest interessante med septemberslippet, er den store variasjonen i norsk øl. De siste årene har det blitt etablert mange nye bryggerier og flere av dem kommer nå inn i varesortimentet til Vinmonopolet. Denne gangen finner vi blant annet øl fra St. Hallvards Bryggeri, Sør Øst Bryggeri, ODE Mikrobryggeri, Eiker Ølfabrikk og Færder Mikrobryggeri. I tillegg er det flere nye øl fra de mer etablerte håndverksbryggeriene, slik som Nøgne Ø, Ægir og Kinn. Vi finner også en rekke øl fra Oslos bryggeripuber denne gangen. Amundsen Bryggeri kommer med fem øl på bestillingsutvalget, mens Grünerløkka Brygghus kommer med Fatlagra Bourbon Stout i basisutvalget og Geriljagress Imperial IPA i bestillingsutvalget. I tillegg kommer det et samarbeidsøl mellom de to bryggeriene, Oslo IPA.

Her er den endelige listen over øl som slippes i basis-, parti- og testutvalget:

Øl Land Bryggeri Volum Pris
To Øl Dry Hopped Berliner Weisse Danmark To Øl 0,33 47,50
Buxton Far Skyline Berliner Weisse England Buxton Brewery 0,33 46,10
O’Hara’s Leann Folláin Extra Irish Stout Irland Carlow Brewing Company 0,5 47,90
Grolsch Premium Lager Nederland Grolsch Bierbrouwerij Int. 0,33 28,00
Sør Øst Høst Hoppy Red Ale Norge Sør Øst Bryggeri AS 0,5 56,00
Aja Høstløv Amber Norge Aja Bryggeri 0,33 39,90
Grünerløkka Fatlagra Bourbon Stout Norge Grünerløkka Brygghus 0,5 89,90
Ægir Lærdøl Sour Cherry Rye Norge Ægir Bryggeri 0,5 60,90
Ægir Teeling Revival Irish Whiskey Barrel Stout Norge Ægir Bryggeri 0,5 89,90
Austmann Mørk Skog Norge Austmann Bryggeri 0,33 42,40
Austmann Sura Bror Norge Austmann Bryggeri 0,33 43,90
Ego Lactic Rain Norge Ego Brygghus 0,5 64,90

Her er den endelige listen over øl som slippes i bestillingsutvalget:

Øl Land Bryggeri Volum Pris
Nøgne Ø Aurora Australis II Australia Bridge Road Brewers 0,33 84,70
Gentse Gruut Amber Belgia Gentse Stadsbrouw. Gruut 0,33 24,20
St. Feuillien Grisette Blonde Glutenfri Belgia Brasserie St. Feuillien 0,25 32,50
Gentse Gruut Wit Belgia Gentse Stadsbrouw. Gruut 0,33 41,90
Martin’s IPA Belgia Anthony Martin 0,33 49,90
Dupont Moinette Blonde Belgia Brasserie Dupont 0,33 51,50
Green Flash West Coast IPA Belgia Green Flash Brewing 0,33 51,90
Saison Dupont Belgia Brasserie Dupont 0,75 93,00
Brasserie de Cazeau Saison Belgia Brasserie de Cazeau 0,75 99,90
Dupont Cervesia Belgia Brasserie Dupont 0,75 105,00
Jandrain-Jandrenouille IV Saison Belgia Jandrain Jandronaville 0,75 105,00
Jandrain-Jandrenouille VI Wheat Belgia Jandrain Jandronaville 0,75 105,00
Brasserie de Cazeau Tournay Blonde Belgia Brasserie de Cazeau 0,75 109,90
Jandrain-Jandrenouille V Cense Belgia Jandrain Jandronaville 0,75 109,90
Dupont Bons Væux Belgia Brasserie Dupont 0,75 115,00
Brasserie Fantome Printemps Belgia Brasserie Fantome 0,75 136,90
Alvinne Kerasus Belgia Alvinne 0,5 139,80
Brasserie Fantome Saison Belgia Brasserie Fantome 0,75 149,90
OWA Sakura Lambic Belgia Owa Brewery 0,375 149,90
Alvinne Alvino Belgia Alvinne 0,5 169,90
UnderCover Brewing Brown Ale Danmark Undercover Brewing 0,33 44,90
To Øl ReLeaf Me Danmark To Øl 0,33 53,90
To Øl Dangerously Close To Stupid Danmark To Øl 0,33 69,90
Bøgedal Lys No 466 Danmark Bøgedal 0,75 199,90
Harbour Brewing Company Pilsner England Harbour Brewing Company 0,33 49,90
Redchurch Bethnal Pale Ale England The Redchurch Brewery 0,33 58,00
Redchurch Hoxton Stout England The Redchurch Brewery 0,33 58,00
Redchurch Old Ford Export Stout England The Redchurch Brewery 0,33 62,00
Redchurch Great Eastern India Pale Ale England The Redchurch Brewery 0,33 62,00
Wild Beer Shnoodlepip England The Wild Beer Co 0,33 79,90
Malmgården Emmer IPA Finland Malmgården Panimo Oy 0,5 64,90
Malmgården Emmer Tripel Finland Malmgården Panimo Oy 0,5 69,90
Kingfisher Premium Lager India United Breweries Group of Bangalore 0,66 60,80
Del Ducato Viæmilia Italia Birrificio Del Ducato 0,33 55,20
Del Ducato Vieille Ville Saison Italia Birrificio Del Ducato 0,33 67,00
Del Ducato Chimera Italia Birrificio Del Ducato 0,33 63,10
De Molen White Witch Nederland De Molen 0,33 44,90
Brouwerij de Molen Hamer & Sikkel Nederland De Molen 0,33 44,90
Brouwerij de Molen Vuur Vlam Nederland De Molen 0,33 49,90
Emelisse Blond Nederland Emelisse 0,33 54,90
Emelisse Double IPA Nederland Emelisse 0,33 57,90
Emelisse Black IPA Nederland Emelisse 0,33 59,90
De Kievit Zundert Trappist Nederland De Kievit 0,33 65,00
Brouwerij de Molen Hel & Verdoemenis Nederland De Molen 0,33 69,90
8 Wired Saison Sauvin New Zealand 8 Wired 0,5 82,90
8 Wired C4 Double Coffee Brown Ale New Zealand 8 Wired 0,5 89,90
Garage Project Bossa Nova IPA New Zealand Garage Project 0,65 139,90
Garage Project Rose de Vallee New Zealand Garage Project 0,65 139,90
Garage Project Hellbender Barleywine New Zealand Garage Project 0,65 149,90
Garage Project Triple Day of the Dead New Zealand Garage Project 0,65 179,70
Ode Engebret Café Lutefisk øl Norge ODE Mikrobryggeri 0,5 66,50
ODE Citra Wit Norge ODE Mikrobryggeri 0,5 67,00
ODE IPA Norge ODE Mikrobryggeri 0,5 76,00
Nøgne Ø Oud Bruin Norge Bridge Road Brewers 0,33 59,90
Nøgne Ø Pumpkin Ale Norge Bridge Road Brewers 0,5 72,80
Nøgne Ø M.O.L.E. Russian Imperial Stout Norge Nøgne Ø Det kompromissløse Bryggeri 0,5 78,80
Aja Bryggeri Pilen Pale Ale Norge Aja Bryggeri 0,33 46,00
Eiker IPA Norge Eiker Ølfabrikk 0,33 69,90
St. Hallvards Andersen Pale Ale Norge St. Hallvards Bryggeri 0,5 69,90
St. Hallvards Bikkje-Lisa Brown Ale Norge St. Hallvards Bryggeri 0,5 69,90
Amundsen Total Eclipse of the Hop – Single Hop IPA Norge Amundsen Bryggeri 0,5 70,90
Amundsen Bryggeri Blue Velvet Norge Amundsen Bryggeri 0,5 70,90
Amundsen Bryggeri Dont worry be hoppy Single Hop IPA Norge Amundsen Bryggeri 0,5 70,90
Amundsen Bryggeri Lapu Mountain Smoked Tea Ale Norge Amundsen Bryggeri 0,5 70,90
Amundsen Bryggeri Achey Breaky Hop Single Hop IPA Norge Amundsen Bryggeri 0,5 70,90
St. Hallvards Snipp-Møller Saison Norge St. Hallvards Bryggeri 0,5 73,90
Amundsen/Grünerløkka Oslo IPA Norge Amundsen/Grünerløkka Bryggeri 0,5 74,90
St. Hallvards Hermansen IPA Norge St. Hallvards Bryggeri 0,5 75,90
Grünerløkka Geriljagress Imperial IPA Norge Grünerløkka Brygghus 0,5 84,90
Lervig/Magic Rock Farmhouse IPA Norge Lervig Aktiebrygeri 0,33 55,50
Mikkeller Beer Geek Dessert Norge Mikkeller 0,33 99,50
Balder Turken Norge Balder Brygg 0,33 63,90
Kinn Sommarøl Norge Kinn Bryggeri AS 0,75 87,30
Veholt Jimmy Red Norge Veholt Mikrobryggeri 0,5 69,90
Lindheim We Juice Morell Berliner Weisse Norge Lindheim ølkompani 0,5 95,00
Lindheim Afraid of the Dark Stout Norge Lindheim ølkompani 0,5 95,00
Lindheim Red Hopster Imperial Red Ale Norge Lindheim ølkompani 0,5 100,00
Lindesnes Brygghus Crude Ale Norge Lindesnes Brygghus 0,5 99,90
Færder Supreme Stout Norge Færder Mikrobryggeri 0,33 49,90
Brewdog Hop Fiction Pale Ale Skottland BrewDog Brewery 0,33 44,90
Orkney Red MacGregor Skottland Orkney Brewery 0,33 49,90
Damm Inedit Spania Damm 0,33 34,90
Shepherd Neame Bishops Finger Storbritannia Shepherd Neame 0,44 45,90
Buxton Extra Stout Storbritannia Buxton Brewery 0,33 55,90
Gotlands Bryggeri Wisby Stout Sverige Gotlands Bryggeri 0,33 44,90
CAP Hammerfest Jernteppet Pale Ale Sverige CAP Brewery 0,33 44,90
Beer Studio Long Play Sverige Beer Studio 0,33 52,00
Beer Studio Remix Sverige Beer Studio 0,33 55,70
Beer Studio Spin Back IPA Sverige Beer Studio 0,33 58,70
Dugges Idjit Imperial Stout Sverige Dugges Ale- & Porterbryggeri AB 0,33 79,90
Stockholm Brewing Cuvee Alexandria 2014 Sverige Stockholm Brewing 0,375 129,90
Sierra Nevada Beer Camp Hoppy Lager USA Sierra Nevada Brewing Co. 0,355 43,90
Brooklyn Sorachi Ace USA Brooklyn Brewery 0,355 49,90
Ska Brewing Modus Hoperandi IPA USA Ska Brewing 0,355 55,40

The post Godt med øl på første høstslipp appeared first on Ølportalen.


Fet seier til Austmann

$
0
0

Austmann er dermed det tredje bryggeriet som kvalifiserer seg til semifinalene i årets Bryggeribråk. Fra før er Lindheim Ølkompani og Gotlands Bryggeri klare, og om en snau uke avgjøres det om det blir Ægir eller danske Hornbeer som får den siste plassen i semifinalene.

Etter seieren, kommenterte Vinko Lien Sindelar fra Austmann at semifinalene kom til å bli vanskelige, men at bryggeriet ville stille med spennende øl. Allerede nå i kvartfinalene har vanskelighetsgraden økt, og det var kraftig kost som stod på menyen denne gangen. Menyen hadde fått navnet «Håndverkerens Gatemat», og den levde uten tvil opp til dette. Til forrett stod fritert torsketunge med friterte poteter og urteremulade på menyen. Hovedretten var burger med karamellisert løk, västerbottenost og pickle’s. Desserten bestod av en sjokoladedonut laget med forårets tributeøl til vinneren Ringnes – Pryl – av Kinn.

Bryggeriene valgte ulike retninger til rettene. Til forretten valgte Austmann en saison, Citra Saison, mens Lervig gikk for en pale ale, 1349 Pale Ale. Publikum stemte overveldende med valget til Austmann. Til hovedretten gikk det motsatt vei. Austmann satset på sin Ferdaminne, et kraftig mørkt øl på over ni prosent, mens Lervig gikk for Softly Softly, en flamsk rød på 6,6 prosent. Her stemte publikum med god margin for Lervigs valg av øl.

Kampen mellom de to bryggeriene fikk en spennende, og for mange overraskende slutt. De to bryggeriene stilte opp med to svært forskjellige øl til desserten. Mens Austmann satset på nok et kraftig øl, den belgiske trippelen Fader Halvard på hele ni prosent, gikk Lervig for en langt mer alkoholsvak berliner weisse, Sour Cassis Chardonnay BA, på fire prosent. Lervigs valg av øl fungerte meget godt til desserten, og ved flere av bordene var det stor tro på seier til Lervig. Avstemningen viste imidlertid at Austmanns øl også ble verdsatt av publikum, og de vant runden, og dermed kvartfinalen, med noen stemmers overvekt.

Siste kvartfinale i Bryggeribråk går av stabelen førstkommende mandag, 14. september.

Kampklare bryggerier

Linda Merete Skogholt i Lervig Aktiebryggeri og Vinko Lien Sindelar i Austmann var i kampmodus på Håndverkerstuene. Riktignok med en smule mer dramatikk til ære for fotografen. FOTO: Ove Haugland Jakobsen

The post Fet seier til Austmann appeared first on Ølportalen.

Lanserte hellig elg på BD57

$
0
0

BrewDog har sluppet flere øl inspirert av ingredienser fra utvalgte land. Den første var Hello my name is Ingrid med svenske multer. Bryggeriet har også gjort seg beryktet for navnevalgene til blant annet Hello my name is Mette-Marit og Hello, my name is Vladimir. Navnet på førstnevnte ble endret i siste liten til Hello my name is Censored, angivelig i frykt for mulige søksmål.

Tirsdag kveld var det klart for et nytt tilskudd til serien: Hello my name is Holy Moose. Ølet er en India Pale Ale med nordiske bær. Det er brukt multer, tyttebær, blåbær og tindved i bryggingen, og det er mye smak i ølet. Det er brukt fire kilo bær per liter med øl. Dette har gjort at ølet har fått et tydelig bærpreg og en markant farge.

James Watt presenterer Hello my name is Holy Moose

James Watt presenterer Hello my name is Holy Moose på BD57 i Oslo. FOTO: Ove Haugland Jakobsen

Ølet ble lansert på BD57 i Oslo tirsdag kveld av James Watt, en av gründerne i BrewDog. Watt fortalte de mange fremmøtte om ølet og viste også en video bryggeriet har laget for å fortelle om ølet. I god BrewDog-tradisjon, er videoen av det mer spesielle slaget med omfattende bruk av nordiske stereotyper og en elgedrakt (se video i bunnen av saken).

Watt benyttet også lanseringen til å drive reklame for «Equity for Punks». Dette er ordningen hvor fans av BrewDog kan bli medeiere i bryggeriet. Totalt har BrewDog nærmere 15.000 eiere, hvorav 406 av dem er i Norge. Med satsningen på det skandinaviske markedet, håper BrewDog nå at dette antallet vil gå opp.

Norge viktig

– Skadinavia er et av våre aller viktigste markeder, og vi ønsket å lage et ekte skandinavisk øl, forklarer Watt. Norge er særlig viktig for bryggeriet. Norge var et av de første landene BrewDog eksporterte øl til, og er fortsatt det tredje største eksportmarkedet til det skotske bryggeriet. – Vi liker å ikke sende ølet for langt. Både fordi vi da kan tilby ølet ferskt, men også på grunn av at de miljømessige konsekvensene er mindre. Norge er ekstra viktig på grunn av nærheten til Skottland.

Watt har vært i Norge og Oslo en rekke ganger de siste årene, men i kveld var hans første tur til BD57. Selv om baren ikke kan bruke den samme markedsføringen som i utlandet, synes Watt at baren har det som trengs. – Det viktigste for oss er at stedet er i vår ånd og har vår lidenskap for øl. Det er atmosfæren som teller, sier Watt. Han er også imponert over utviklingen av utelivet i hovedstaden. – Ølutvalget i Oslo har blitt veldig bra. Det er stadig flere steder som satser på godt øl, og flere velger håndverksølet fremfor det industrielle ølet, forklarer Watt.

Bred distribusjon

Inspirasjonen til Hello my name is Holy Moose kom fra de tidligere nordiske ølene i serien og ølet er en kombinasjon av disse. Multene er fra Sverige, tyttebærene fra Norge, blåbærene fra Danmark og tindveden fra Finland. Elgen var et naturlig valg for skottene da de skulle finne et navn til ølet. – Elgen er typisk for de nordiske landene. De ga oss også en mulighet til å rettferdiggjøre videoen, smilte Watt.

Hello my name is Holy Moose får en bred distribusjon i Norge. Det blir lansert på Vinmonopolet i november, og vil bli tilgjengelig i mange av butikkene. Ølet vil også bli tilgjengelig på en rekke barer og restauranter rundt om i landet. De øvrige ølene i serien har vært enkeltbrygg, men Holy Moose vil bli tilgjengelig lenger. BrewDog vil produsere ølet minst i ett år fremover, og vil vurdere å holde det gående enda lenger.

The post Lanserte hellig elg på BD57 appeared first on Ølportalen.

En syrlig helg

$
0
0

Førstkommende helg arrangeres festivalen Vill & Syrlig. Dette er en festival dedikert til surøl og sider og den holder til i Smakselvs lokaler på Vålerenga i Oslo. Det er også Smakselv arrangerer festivalen. Amund Polden Arnesen opplyser at de rett og slett ønsket en festival med en øltype de er svært glade i og som de mener får alt for lite oppmerksomhet. At sider skulle bli med på samme festivalen var naturlig.

I det over 400 kvadratmeter store lokalet vil publikum kunne gjøre seg kjent med surølet og sicerens verden og om de allerede kjenner den kan de boltre seg på kjent mark. Billetten, som koster 390 kroner og kan kjøpes på Smakselvs hjemmesider eller i døren. Billetten gir adgang til festivalen begge dager og inkluderer fem bonger for smaksprøve med øl eller sider. De som trenger flere bonger kan kjøpes for 25 kroner stykket på festivalen.

Festivalen åpner klokken 15 fredag 11. september, og klokken 13:30 lørdag 12. september. Begge dagene holder festivalen åpent frem til klokken 21. Arrangørene håper festivalen kommer til å bli en årlig foreteelse.

Det foregår også et par smakinger hos Smakselv utenom festivalen denne uken. Disse smakingene krever egne billetter.

  • Torsdag 10. september kl. 19.00: Pierre Tilquin fra Tilquin Geuzeblenderi
  • Lørdag 12. september kl. 11.30: Gert Christiaens fra Oud Beersel Geuzeblenderi

Følgende øl er forventet tilgjengelige på festivalen:

Brewery International (importør) Boon Framboise 2013
Boon Framboise Vintage 2010
Boon Geuze 2012/13
Boon Geuze Mariage perfait 2012
Boon Geuze Mariage perfait 2010
Boon Kriek 2013
Boon oude Kriek 2011
Boon Kriek mariage perfait 2011
Rodenbach Grand Cru
Rodenbach Caractere Rouge
Rodenbach Vintage 2012
Lambiek Boon 2 Jaar
Bulmer Orginal
La Chouette
Cask (importør) WILD BEER CO SOURDOUGH
WILD BEER SHNOODLEPIP
WILD BEER BLISS 30L KEYKEG
WILD BEER CO NINKASI SAISON
WILD BEER CO SLEEPING LEMONS KEYKEG
WILD BEER ZINTUKI
WILD BEER SOURBEEST
ÆGIR LÆRDØL SOUR CHERRY RYE 50CL
TILQUIN OUDE QUETSCHE 6,4% 75CL
TILQUIN GUEUZE DRAFT VERSION KEYKEG
TILQUIN OUDE GUEUZE 6,4% 75CL
TILQUIN OUDE (GUEUZE TILQUIN)SQR 75CL
TILQUIN OUDE MÛRE Á L’ANCIENNE
Ciderhuset i Balestrand Handverkcider av eple (øko) 6% (medium tørr i følge oss, tørr i følge andre.)
Handverkcider med humle 6% (frisk og syrleg)
Handverkcider med malt 6% (aromatisk og fyldig)
Handverkcider med bær og humle 4,7%
Handverkcider med pære og humle 4,7%
Handverkcider med eple som er litt midre tørr (10% cidereple) 4,7%
Ego Brygghus Lactic Rain
Haandbryggeriet Wild Thing 7% Surøl med rips og tyttebær (unbarreled)
Haandbic 7,5% Surøl lagret på eikefat med rips og tyttebær
Haandbakk 8% Flandern Rød fatlagret
Tindbic 7,5% Surøl med tindved lagret på eikefat
Flemish Brown Cherry 8% Oude Bruin med kirsebær fatlagret
European Sour Blend 6% Surøl, blended 0,75
Interbev Coisbo Funky Pink Coisbo Apple Joy
Jon Bertelsen (importør) PETRUS OUD BRUIN
PETRUS AGED PALE
PETRUS AGED PALE  Sour
PETRUS AGED RED  Sour Kriek
PETRUS AGED RED  Sour Kriek
DUCHESSE DE BORGOGNE 33CL  Sour
DUCHESSE DE BORGOGNE 75CL  Sour
ECHT KRIEKENBIER 33CL  Sour Kriek
ECHT KRIEKENBIER 75CL  Sour Kriek
VICHTENAAR 33CL Sour
BROUWERIJ DE TROCH
CHAPEAU GUEUZE 37,5CL  Gueuze
CHAPEAU CUVEE OUDE GUEUZE 37,5CL  Oude Gueuze
HOF TEN DORMAAL ZURE VAN TILDONK  Sour
HOF TEN DORMAAL KRIEK  Sour Kriek
HERSLEV BRYGHUS ØKO MARK FADLAGRET  Sour (Wild)
DUPONT BOUCHE CIDER 2011  Traditional Cider
DUPONT TRIPLE CIDER 2012  Bitter Cider
DUPONT TRIPLE CIDER 2011  Bitter Cider
DUPONT CUVEE COLETTE CIDER 2009  Sparkling Cider
DUPONT RESERVE CIDER  Oak Aged
Lindheim Ølkompani Lindheim Ølkompani – We Juice: Morell
Lindheim Ølkompani – We Juice: Cherry (fra fat)
Lindheim Ølkompani – We Juice: Rhubarb (fra fat)
Lindheim Ølkompani – Lords of Acid
Lovløs Cider Lovløs Cider
Norsk Ølimport (importør) Loverbeer Dama bruna
Loverbeer Madamin
Alvinne Kerasus
Alvinne Ich Bin Ein Berliner Ryesse
Fantome Saison
Nøgne Ø Tindved
Aurora Australis I og II
Quadrupel
Saison Resérve
Sourweisse
Sparkling Sake
Apricot Saison (arbeidstittel)
Palmer Brekeriet Vielle Saison Brekeriet Vendetta
Strag (importør) Oud Beersel:
Oude Geuze
Oude Kriek
Framboise
Bzart Kriekenlambiek
Bzart LambiekTimmermans Blanche Lambicus
Timmermans Kriek Lambicus
Timmermans Strawberry Lambicus
Timmermans Peche Lambicus
Timmermans Framboise Lambicus
Ægir Sour Cherry Rye

 

The post En syrlig helg appeared first on Ølportalen.

Finalistene til Årets øl er klare

$
0
0

Årets øl skal være et norskt øl lansert siden forrige kåring, og som skal vise noe spennende – det skal være et godt øl, men det skal også være gjennomført designmessig og tilføre noe nytt og spennende til ølmarkedet.

Konkurransen foregår ved at de norske bryggeriene melder på øl de mener er innovative, og 56 øl ble meldt på i årets konkurranse. Av disse har juryen plukket ut 25 øl som de mener er spennende nok til å bli med i konkurransen om tittelen «Årets øl». Av de 25 har fem blitt silt ut på siste jurymøte, og stiller i finalen på årets Matstreif lørdag 12. desember klokken 15 på Rådhusplassen i Oslo.

IMG_0454

Juryen gjør seg klar til siste jurymøte. FOTO: Per Øyvind Arnesen

Juryen er tungt representert både på øl, markedsførings-, og designsiden, og består av:

  • Steinar Killi, Arkitektur- og Designhøyskolen
  • Runar Døving, Markedshøyskolen
  • Stein Øvre, Creuna
  • Jørn Tore Persen, Ølakademiet
  • Aase E. Jacobsen, Apéritif,
  • Gustav Foseid, Norbrygg
  • Ove Haugland Jakobsen, Ølportalen
  • Per Øyvind Arnesen, Ølportalen

Men, så til ølene!

Hansa Vienna Lager Spesial

En ølstil som juryen ikke kan huske å ha sett fra et norsk bryggeri før. Ølet skiller seg fra annen pilsner ved å ha en rødbrun farge, et litt annet aromabilde og ikke minst god tørrhet. Et virkelig godt lagerøl som renser godt opp og kommer til å gjøre en god jobb med høstens lammeretter. Ølet er tilgjengelig i vanlige butikker og har et stort potensial hos ølinteresserte forbrukere som trenger en pause fra overgjæret øl.

Kinn Bresjnev Sovjet stout

Russian stout er en annen ølstil som ikke er så vanlig, med markert alkohol- og maltpreg. Kinns utgave er overraskende frisk oppi all aromarikdommen. Mektig så det holder og et øl som setter spor etter seg. Flaske- og etikettdesign er god gammel Kinn-stil med betydelig innslag av humor.

Ringnes Polaris Røykbokk

Polaris er en serie som Ringnes lanserte i 2012, den gang med dobbelbokk. I år er det røykbokk hvor røykmalt fra Stjørdal bidrar med et lett røykpreg. Et velbrygget bokkøl med stor fylde og fruktighet og lang ettersmak som er tørt nok til å fungere til retter som viltgryter. Men som også har nok sødme til å følge en ostebrikke. Flaskedesignet er fortsatt like gjennomført og informativt med små felt som med tekst og grafikk forteller om ølet.

Eiker Melkestout

Eiker Ølfabrikk er et familiedrevet bryggeri i ordets rette betydning. Deres øl skiller seg ut først og fremst gjennom en helhetlig og gjennomtenkt design, med klart innslag av innovasjon. De små 60-tallsinspirerte flaskene som har kjælenavnet «grisunger» prydes med søte og morsomme elementer. Flaskeformen åpner opp et nytt marked for øl, og det at Eiker-ølet er økologisk gir det en ekstra markedsverdi. Eiker Melkestout er et kraftig maltet og fyldig øl som en stout skal være, med lett melkesødme.

Slaget på Vågen Krydderøl

Lysefjorden Mikrobryggeri er veldig typisk for dagens norske bryggeriverden ved at det startet som et bryggerlag av venner som valgte å satse profesjonelt fra 2013. Dette smaksintense krydderølet med innslag av røyk er et av deres første som når utenfor lokalmiljøet, og ideen er hentet fra den dramatiske hendelsen i Bergen havn (Vågen) for 350 år siden. Brennende nederlandske handelsskip fylt opp med krydder har gitt inspirasjon til oppskriften.

Hvem blir vinneren? Følg med på Matstreif på lørdag, eller her på Ølportalen!

Slik ser et jurymøte ut. Årets møte tok bare 2 timer, mot fjorårets 5 (!).

The post Finalistene til Årets øl er klare appeared first on Ølportalen.

Gulating åpner i Bergen

$
0
0

Gulating Ølutsalg har etablert seg med butikker forskjellige steder i landet og nå har turen kommet til Bergen. Butikken holder til i 1. etasje på Vestkanten Storsenter, ved Meny, G-Sport, Jernia og Lie Nilsen Bakeri. Lokalet er på 60 m2 og de satser på å ha over 300 typer øl i butikken til en hver tid. Da med hovedfokus på norske bryggerier.

Gulating Vestkangen forberedelser utenfra

– Vi gleder oss spesielt til å selge det mest lokale ølet i Bergen, som Lysefjorden, 7fjell og spesielt Northern & co fra Fedje, sier daglig leder Yngve Thomassen Flognfelt og legger til:
– Ironisk nok så kommer vi til å åpne med det største trønderske utvalget sør for Trondheimsfjorden.
Han forteller og at de har et godt samarbeid med Eiker Ølfabrikk i Mjøndalen. Derfra vil de være tilgjengelig alt fra pilsner til mørke stouts/porters og belgiske varianter.

– Vi ønsker å ha smaker for både nybegynnere, pilselskeren og den viderekommende. Det blir salg av forskjellige ølglass og cirka 10 bøker om øl, bøker om brygging samt mat og mat.

Gulating Vestkangen forberedelser

 

Som i de andre Gulating butikkene vil de ansatte ha godt med kunnskap om øl. Her har i tillegg alle erfaring fra utelivet i Bergen og de fleste driver også med hjemmebrygging. På sikt ser de også for seg å selge ølsett (all grain) basert på oppskriftene til Gualting-ansatte rundt i landet.

– Vi gleder oss vanvittig til å åpne butikken og husk at Vestkanten er bare 12 minutter med bussen fra sentrum!, avslutter Yngve.

Vanlige åpningstider er:
Hverdager 10:00 – 20:00
Lørdager 10:00 – 18:00

Selve åpningen skjer fredag 11/9 kl. 12:00. Fra 16:00 vil det være representanter fra 7 Fjell og Haandbryggeriet til stede, for å diskutere øl med dem som vil, og selvsagt vil Gulatings grunnlegger Rolf Ivar Skår og innkjøpssjef Tommy Holen Helland være til stede.

The post Gulating åpner i Bergen appeared first on Ølportalen.

Viewing all 1211 articles
Browse latest View live