Tidligere har Helsedirektoratet kun hatt mulighet til å kreve retting av lovbrudd og ilegge tvangsmulkt dersom rettingen ikke ble gjennomført innen fristen. HDir har imidlertid ikke hatt mulighet til å sanksjonere selve lovbruddet. Dette har gjort det mulig for aktører å igangsette alkoholreklamekampanjer uten å risikere annet enn et pålegg om å stanse kampanjen.
Når Helsedirektoratet vurderer om en aktør skal ilegges et gebyr for brudd, og hvor stort gebyret skal være, vil alvoret i bruddet bli tatt i betraktning. Det vil blant annet vurderes om bruddet påvirker barn og unge, om det innebærer en helserisiko, og hvor mange som er berørt. Helsedirektoratet vil utarbeide interne retningslinjer for vurderingen av sakene, og disse retningslinjene vil bli tilgjengelige for alle.
For de mest alvorlige lovbruddene kan gebyret være på opptil 4 % av årsomsetningen. I spesielle tilfeller, som når årsomsetningen ikke kan beregnes, er den øvre grensen for gebyret 20 G, som per 28.05.24 tilsvarer 2 480 560 kroner.
Gebyret kan kun ilegges for brudd som er begått eller pågår etter at bestemmelsen trer i kraft 17.09.2024.