Quantcast
Channel: Ølportalen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1217

Et hundre år langt eksperiment viser bygg sin tilpasningsevne

$
0
0

Forskere har avdekket genene som står bak byggs bemerkelsesverdige tilpasningsevne, en oppdagelse som kan hjelpe avlingen å overleve rask klimaendring. Bygg, en av verdens eldste og mest utbredte kornsorter, har tilpasset seg ulike miljøer gjennom tilfeldige DNA-endringer over 12 000 år.

Bygg-eksperimentet, som startet i 1929 i Davis, California, involverte kryssing av 28 ulike byggvarianter. Forskerne testet byggvarianter fra hele verden, som ga avgjørende data. Ved å analysere tiår med genetiske endringer, identifiserte forskerne gener som kontrollerer blomstringstidspunktet – kritisk for å maksimere frøproduksjonen. Dette sikrer at bygg trives og tilpasser seg i ulike vekstforhold.

Forskere oppdaget at den genetiske variasjonen raskt avtok, med omtrent 30 % av genomet som ble fiksert, og innen generasjon 50 stammet rundt 60 % av avkommet fra én enkelt foreldrelinje.

Funnene, publisert i Science.com, kan bidra til fremtidige forsøk på å forbedre andre kornsorter, som hvete og ris, slik at de tåler ekstreme klimaendringer bedre.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1217